YKS Açıklandı! Peki Hangi Bölümü Tercih Etmelisiniz?

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Tercih işlemleri 27 Temmuz-8 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacak. Bölüm tercihi yapmadan önce Bilim Genç’i inceleyin.

YKS Sonucunuzu Nereden Öğrenebilirsiniz?

Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) sonuçları bugün açıklandı. YKS sonucunuzu buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

YKS Tercihleri Ne Zaman Başlıyor?

Sıra geldi tercih sürecine. Tercih işlemeleri 27 Temmuz-8 Ağustos 2023 tarihleri arasında kılavuzda yer alan kurallara göre ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi mobil uygulamasından yapılabilecek.

Bilim Genç olarak tercih sürecinde kendinize en uygun mesleği belirlemenizde size yol göstermesi adına, günümüzde üniversitelerde doğrudan bölüm olarak tercih edebileceğiniz popüler meslekleri ve farklı bilim dallarında eğitim alarak uzmanı olabileceğiniz meslekleri sizlere tanıtmak istedik…

Havacılık ve Uzay Mühendisliği

Havacılık ve uzay mühendisleri; uçak, helikopter, roket, füze gibi hava araçları ile uydu gibi uzay taşıtlarının tasarımı, üretimi, testleri, performansları ve araştırma-geliştirme çalışmaları ile ilgilenir. Eğer siz de havacılık ve uzay çalışmalarına meraklıysanız bu bölümü tercih edebilirsiniz! Detaylı bilgi için tıklayın!

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar mühendisleri, temel olarak bilgisayar sistemleri ile ilgili mevcut sorunlara çözümler üretmeye odaklanırlar. Araştırma veya uygulama odaklı çalışabilirler. Günlük hayatta kullandığımız her türlü teknolojik cihazın yazılımını geliştirmek, uygulamalı çalışmalara örnek olarak verilebilir. Eğer siz de yazılım geliştirmeyi ve problem çözmeyi seviyorsanız bu bölümü tercih edebilirsiniz! Detaylı bilgi için tıklayın!

Psikoloji

Psikoloji insanların nasıl düşündükleri, nasıl davrandıkları ve nasıl tepki verdiklerini inceleyen bilim dalıdır. Temel amacı, bireyin davranışlarını ve bu davranışların altında yatan duyguları ve düşünceleri açıklamaktır. Eğer siz de zihinsel, duygusal ve davranışsal sorunlar konusunda insanlara yardımcı olmak istiyorsanız bu mesleği tercih edebilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayın!

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği

Bu bölümden mezun olanlar havacılık, savunma sanayisi, ağır sanayi, kimya sanayisi, biyoteknoloji, nanoteknoloji, enerji, haberleşme, taşıma ve diğer sektörlerin ihtiyaç duyduğu üstün performanslı malzemelerin ve ürünlerin geliştirilmesi ve üretilmesi üzerine çalışırlar. Gelişen teknolojiyle birlikte değişen ihtiyaçlara yönelik çeşitli malzemeler üretmekten heyecan duyacağınızı düşünüyorsanız siz de bu bölümü tercih edebilirsiniz! Detaylı bilgi için tıklayın!

Moleküler Biyoloji ve Genetik

Bu bölümden mezun olanlar biyokimya, mikrobiyoloji, immünoloji ve aşı geliştirilmesi, kanser, nanoteknoloji ve gelişim biyolojisi, gen aktarımı, kök hücre ve biyoteknoloji gibi çeşitli alanlarda araştırmalar yapar. Eğer siz de canlıların yapısına ve genetik özelliklerine ilgi duyuyor ve bilimsel araştırmalar yapmayı seviyorsanız bu bölümü tercih edebilirsiniz! Detaylı bilgi için tıklayın!

Beslenme ve Diyetetik

Beslenme ve diyet uzmanları, bireysel özelliklerine göre kişiye özgü beslenme planları oluşturarak insanların sağlıklarını korumalarını amaçlar. Eğer siz de sağlığın korunması ve hastalıkların tedavi edilmesinde besinlerin rolü ile ilgili gerekli bilgi ve becerileri öğrenmeye, sağlıklı bir yaşam için beslenme ve besinlerle araştırmalar yapmaya ilgi duyuyorsanız bu bölümü tercih edebilirsiniz! Detaylı bilgi için tıklayın!

Farklı Bilim Dallarında Eğitim Alarak Uzmanlaşabileceğiniz Meslekler

Günümüzde üniversitelerde doğrudan bölüm olarak tercih edebileceğiniz popüler mesleklerin yanı sıra farklı bilim dallarında eğitim alarak uzmanı olabileceğiniz mesleklere de yer vermek istedik. İşte bu mesleklerden bazıları…

Psikiyatrist: Psikiyatri ruh sağlığı ile ilgili sorunların teşhisi ve tedavisiyle ilgilenen uzmanlık alanıdır. En yaygın görülen psikiyatrik sorunlar kaygı bozukluğu, takıntı hastalığı olarak bilinen obsesif kompulsif bozukluk, depresyon, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, sosyal fobi, şizofreni, madde bağımlılığı, yeme ve öğrenme bozukluklarıdır. Bu sorunların tedavisi ile ilgilenenlere ise psikiyatrist denir. Detaylı bilgi için tıklayın!

Robotik Mühendisi: Robotik mühendisleri, geliştirilen robotik sistemin ne amaçla kullanılacağını ve hedefine nasıl ulaşacağını araştırıp belirleyen, robotu oluşturup yapılandıran ve test eden kişilerdir. Robotik mühendisleri otonom robotik sistemleri ve bunları kontrol etmek için gerekli yazılım sistemlerini de tasarlar. Ayrıca robotik sistemlerin analiz ve değerlendirmesini de yaparlar. Detaylı bilgi için tıklayın!

Okyanus Bilimci: Okyanusları inceleyen bilim dalına oşinografi denir. Oşinografi genel olarak okyanuslarda yaşayan canlıları, okyanus tabanının jeolojik özelliklerini, okyanus akıntılarını, tektonik hareketleri, okyanusun atmosfer ile etkileşimini, okyanusların kimyasal ve fiziksel özelliklerini inceler. Bu alanda çalışanlara ise okyanus bilimci denir. Detaylı bilgi için tıklayın!

Siber Güvenlik Uzmanı: Siber güvenlik; bilgisayarları, sunucuları, mobil cihazları, elektronik sistemleri, bilişim ağlarını ve verileri kötü niyetli saldırılardan koruyan bir alandır. Siber güvenlik uzmanları ise bilgi sistemlerinin güvenliğini sağlayan, bu sistemlerdeki verileri yetkisiz erişimden, yasa dışı kopyalamadan ve hırsızlıktan koruyan kişilerdir. Detaylı bilgi için tıklayın.

Epidemiyolog: Epidemiyologlar halk sağlığı üzerine araştırmalar yapan, çeşitli hastalıkların tanımının yapılması, nedenlerinin ve etki alanlarının belirlenmesi gibi görevleri yerine getiren kişilerdir. Epidemiyologlar salgın hastalıkların araştırılması ve bu hastalıklara karşı önlemler alınmasını da sağlar. Detaylar için tıklayın!

Doku Mühendisi: Doku mühendisleri hastalık, travma veya doğuştan gelen sorunlar gibi çeşitli nedenlerden dolayı zarar görmüş doku veya organları laboratuvar ortamında onarmak, yeniden büyütmek ya da değiştirmek üzerine çalışmalar yapar. Detaylı bilgi için tıklayın!

Blokzincir Geliştiricileri: Blokzincir teknolojisi aynı zamanda farklı birçok teknolojiden yararlanan bir veri işleme modeli olarak da tanımlanabilir. Blokzincir geliştiricileri; blokzincir sisteminin altyapısını oluşturan, sistemi kullanan protokolleri geliştirip en işlevsel hâle getiren ve bu teknolojiyi kullanarak blokzincir teknolojisi için gereken çeşitli platformları, program ve uygulamaları geliştiren kişilerdir. Detaylı bilgi için tıklayın!

Nesnelerin İnterneti Uzmanı: Nesnelerin interneti (IoT), kısaca sensör ve yazılım gibi teknolojilerle donatılmış tüm nesnelerin internet aracılığı ile birbiriyle veri alışverişi yapmasıdır. Bu nesneler arasında günlük hayatta sıkça kullandığımız akıllı telefon, bilgisayar, araba, buzdolabı ve güvenlik sistemleri yer alır. Bu alanda çalışanlar ise nesnelerin uzmanı olarak adlandırılır. Detaylı bilgi için tıklayın!

Sanal Gerçeklik Uzmanı: Sanal gerçeklik, modelleme ve simülasyon gibi tekniklerle kullanıcılarına dokunma, duyma, koklama ve görme gibi duyusal deneyimler yaşatabilen üç boyutlu bir ortamdır. Sağlık, eğitim, eğlence, mühendislik, turizm, mimarlık, spor ve sanat gibi pek çok alanda kullanılır. Sanal gerçeklik uygulamalarının tasarımlarını gerçekleştiren kişilere ise sanal gerçeklik uzmanı denir. Detaylı bilgi için tıklayın!

4 Yıllık Bölümlerin Başarı Sıralamaları Taban Puanları İçin Tıklayınız

2 Yıllık Üniversite (Önlisans) Bölümleri Başarı Sıralaması Taban Puanları İçin Tıklayınız

Üniversitelerin Taban Puanları Başarı Sıralamaları ve Bölümleri İçin Tıklayınız

TYT AYT- YKS Puanınızı Hesaplamak İçin Tıklayınız

Bölümler Hakkında Geniş Bilgi İçin Tıklayınız

Hangi Bölüm Kaç Net İle Kazanılır İçin Tıklayınız

TYT Puanıyla Öğrenci Alan 2 Yıllık Bölümlerin Taban Puanları İçin Tıklayınız

YKS ile ilgili en çok sorulan soru ve cevapları İçin Tıklayınız

Sözel Puanıyla Öğrenci Alan Bölümler Taban Puanları İçin Tıklayınız

Sayısal Puanıyla Öğrenci Alan Bölümler Taban Puanları İçin Tıklayınız

Eşit Ağırlık Puanıyla Öğrenci Alan Bölümler Taban Puanları İçin Tıklayınız

DİL Puanıyla Öğrenci Alan Bölümler Taban Puanları İçin Tıklayınız

TYT Puanıyla Öğrenci Alan Bölümler Taban Puanları İçin Tıklayınız

Mehmet Sığırcı – Ayşenur Okatan – Dr. Elif Ebren Kaya

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 3 kaçtır?