2024 ALES Puan Hesaplama (Son 5 Yıl) ÖSYM-YENİ SİSTEM



Dersler Doğru Sayısı Yanlış Sayısı
Sayısal Test (50)
Sözel Test (50)



2024 ALES Puan Hesaplama Bu sayfamızda sizler de ALES puan hesaplamanızı yapabilirsiniz. En doğru ve güncel ALES puan hesaplama aracı. ALES Puanı Nasıl Hesaplanır,2024 ALES Puan Hesaplama

ALES nedir?

ALES, yükseköğretim kurumlarına lisansüstü öğrenci alımları, öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolara yapılacak atamalarda puanı kullanılan sınavdır.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının kısaltmasıdır. Daha çok yüksek lisans başvuruları için gerektiği sanılmasına rağmen, doktora başvuruları için de girilmesi gereken bir testtir. Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, yurt içi lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde, ilgili kurumların değerlendirme yapabilmesini sağlayan bir sınavdır.

ALES yılda kaç kere yapılıyor?

Nisan, ağustos ve kasım aylarında olmak üzere yılda üç defa yapılır.

ALES kaç dakika?

ALES, saat 10.15’te başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika (2,5 saat) olacaktır

ALES kaç soru?

ALES, sayısal bölümden 50 soru, sözel bölümden 50 soru olmak üzere toplam 100 sorudan oluşuyor

ALES kaç yıl geçerli?

ALES; sınav sonuçları açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli olacak

2024 Ales ne zaman?

Ales/1 ne zaman? Ales/2 ne zaman? Ales/3 ne zaman? sorularının cevabını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

2024 SINAV TARİHİ SONUÇ TARİHİ
Ales 1 21 Nisan 2024 10 Mayıs 2024
Ales 2 28 Temmuz 2024 16 Ağustos 2024
Ales 3 17 Kasım 2024 06 Aralık 2024

ALES kaç TL?

ÖSYM tarafından, 2024 yılı için ALES sınav ücreti 490,00 TL ‘dir.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1305 YORUM
  1. Ayhan dedi ki:

    Türkçe ,Edebiyat öğretmenleri bu sınava girmemeleri gerekiyor.YÖK buna biçare bulmalı arkadaşkar,sayısalda da matematik hocaları gereksiz yere girerek full yapıyorlar, ya hu sizin neyinize! insan bir girer yüksek alır bırakır zaten 5 yıl süresi var,bilmiyorum yanlışmıyım?

    1. yanlışsın dedi ki:

      yanlışsın. zaten türkçe hocası fullese türkçeyi fuller matematiği boş bırakır, matematikçi için tam tersi. sen sınavın yarısını çözen adamları geçemiyorsan zaten bırak bu işi

    2. hop dedi ki:

      yanlışsn. türkçe öğretmeni çözse çözse türkçeyi çözer matematikçi de matematiği. sınavın yarısını çözen adamları geçemiyorsan sal bu işi

  2. Can dedi ki:

    sayısaldan 39 doğru, 3 yanlış; sözelden 48 doğru, 2 yanlışım var. sizce kaç puan gelir?

    1. Damla dedi ki:

      Nasıl yetiştirebiliyorsunuz? Ben sayısalı ful yapıp, sözelde en fazla 10 soru yapabiliyorum. Var mıdır bir püf noktası ?

  3. Alp dedi ki:

    Arkadaşlar bu sınavın sonucu ne zaman açıklanır?

    1. Uçar dedi ki:

      Takvime göre 14 Ekimde açıklanacak

  4. Burcu dedi ki:

    Hangi sınava yakın olurr ya tecrubeliler tahmin edebilir

  5. Okan dedi ki:

    Arkadaşlar sözelden 50, sayısaldan 3 netim var. Sözel puan 90 üzeri gelir mi?

    1. elif dedi ki:

      50 sözeli nasıl yaptınızz

    2. zehra dedi ki:

      kardeş netı nasıl yaptın taktık verır mısın

      1. Okan dedi ki:

        Elif ve Zehra hanım, ikinize birlikte cevap yazıyorum. Sınava çalışırken sadece çıkmış soruları çözdüm. Bunu da tıpkı sınav anındaymışım gibi 150 dakika süre vererek yaptım. Sözel mantık için çıkmış soruların dışında farklı kaynaklardan da soru çözdüm. Son iki hafta gece 11 de uyuyup sabah saat 8 de kalktım. 10.15 te de geçmiş yılların bir ALES sınavını çözdüm. Böylece hem uyku düzenimi sınava göre ayarladım hem de 10.15 ile 12.45 arasında ALES sınavı çözerek zihnimi bu duruma alıştırmaya çalıştım. Sınavı su içip süreyi kontrol etmek için bölümlere ayırdım. 5 saniye ara verip su içerek hem süreyi kontrol etmeyi hem de kendime “şimdi yeni bir bölüme geçiyorsun konsantre ol” mesajını vermeyi amaçladım. Yaptığım sınavlarda yanlış sorularımı analiz edip dersler çıkardım. Sözel puana ihtiyacım olduğu için sürenin büyük bir kısmını sözele ayırdım. Stratejimi bu şekilde oluşturdum. Ancak size tavsiyem kendi özelliklerinize göre bir sınav stratejisi oluşturmanızdır. Çünkü bana göre ALES plansız başarılı olunabilecek bir sınav değil. Sizlere başarılar diliyorum. Hedeflerinize ulaşmanız dileğiyle…

        1. elif dedi ki:

          Cevap için çok teşekkür ederim. Evet kesinlikle katılıyorum ales ve hatta tüm diğer sınavlar plansız olacak şeyler değil. Fakat yine de türkçede genel olarak kitap okuyan biri olmama rağmen soruları anlayamadığımı ve iki şık arasında çok fazla kaldığımı farkettim. Yani bu durumun da herhangi bir stratejiyle çözüleceğini düşünmüyorum. Felsefe tarzı kitaplar alıp okumayı düşünüyorum. Belki farklı bir bakış açısı katar bana. Bu şekilde okuduğunu anlamaya yönelik bir tavsiyeniz varsa süper olur. Ciddi anlamda sorunum ne süre ne de başka bir şey. Tek sorun soruları anlamak zor :))) ayrıca soruyu yazan insanların bile 3 ay sonra o soruyu çözdüklerinde farklı cevaplar verebileceklerini düşünüyorum. Keşke türkçe soruları bu derece havada kalan cevaplar olmasa…

    3. Alperen dedi ki:

      Yav he he hatta sözelde 60 netin var.Soruları hazırlayanların önüne koy 50 de 50 bu sınavda yapamazlar.Ben Türkçeciyim 40 net yapamadım.Maşallah millette yine 90 lar havada uçuşuyor

      1. Bora dedi ki:

        Ben BT ciyim. 48 yaptım. Sanırım bir Türkçeci olarak önce kendini sorgulamalısın 🙂

        1. Alperen dedi ki:

          Tamam hepiniz ful yaptınız.Keşke e posta yazılabilse de sınav sonucunuzu bir atsanızda bu kendisinden utanması gereken türkçeciyi utandırsanız.Ama maalesef e posta adresimin bulunduğu bir mesaj okan efendiye attım.Mesajım yayınlanmadı.Ben hele sözelden çıkıp buraya 48-50 doğru yaptım diyen hiç kimseye kendi adıma inanmıyorum.Buradan site yetkilisi arkadaşlara sesleniyorum lütfen mesajın altına bir fotoğraf linki bölümü koysunlar da bu ful yapan çalışkan arkadaşların netlerini görüp,türkçeci olduğumuzdan utanalım.

    4. batu dedi ki:

      bence sınavın tüm süresini kullanırsan 50 ye yakın sözel yapmak mümkündü fakat 50 de 50 gerçekten helallik çünkü cevabının yukarıda verilenle hiç alakası olmayan 2 3 soru vardı. (descartes, osmanlı hububat sorusu vs.)

      1. Atakan Gökce dedi ki:

        Matematiği 45 üstü yapan birisiyim genelde türkçe hiç yapamam ama 15 soru haricinde türkçe basitti bence zaman alıcıydı sadece osmanlıca sorusuda basit sorulardan biriydi.

        1. batu dedi ki:

          osmanlı sorusunda “ulusal ve modern ekonomiye dönüş” ile alakalı en ufak bir emare yoktu. içgüdüsel olarak şık direkt ortada durabiliyor olabilir fakat soru düşünürsen kolay falan değildi. Ben 49 1 sayısal, 45 5 sözel yaptım. Yine de sınava ve türkçeye zor diyorum çünkü sıkıntı olan hem matın hem sözelin zaman alıcı olmasıydı. =)

    5. gg dedi ki:

      Sallıyor her sınavda böyle sallayan işsizler hep var

      1. Okan dedi ki:

        Alperen ve gg ye cevabımdır:
        Kimseyi inandırmak zorunda değilim. İlk yorumumu dikkatli okursanız kimseyi demoralize etmek veya şov yapmak amacı gütmediğimi anlarsınız. Sadece yaptığım netlerle 90 ı geçebilir miyim diye sordum. Bunu sorma sebebim ise alese ikinci kez giriyor olmamdı. Daha tecrübeli kişiler yorumda bulunur diye yazdım. Sonuç olarak Allah’ın izniyle hedefime ulaşacağım. Size tavsiyem önyargılı olmamanız ve birilerinin sizden daha başarılı olma ihtimalini kabul etmenizdir. Ayrıca Alperen bey ALES branş bazlı bir sınav değil. Anlama ve yorumlama sınavıdır. Türkçe öğretmeni (Türkçeci demek size yakışmadı) olabilirsiniz ama farklı alandan birisi sözeli sizden daha iyi yapabilir. Sizlere de başarılar diliyorum.

        1. Alperen dedi ki:

          Okan efendi aldım cevabını kabul ettim.sen bu sınavda bu neti yaptığını iddia ediyorsun ya alsana e posta mehmet12klc@gmail.com adresi sınavın açıklandığında sadece isimini ve yaptığın net kısmını sana zahmet bir yolla da göreyim.Eğer dediğin gibiyse, bu zaten bana vereceğin engüzel cevap ve ders olur.Ayrıca buraya koca puntolarla senden özür dilediğimi ifade eden bir mesajda yazacağım söz.
          Adresi yukarı yazdım hepsi küçük olacak.Ayrıca ben Türkçeciyim ve bu söylemden de kendi adıma gocunmuyorum.

          1. Olcay dedi ki:

            Arkadaşlar bu sınavın Türkçesi kesinlikle 2021 1’e göre daha zordu.mantık dışındaki diğer Türkçe soruları daha çeldiriciydi.Ayrıca metin ve seçenek ilişkisi pek olmayan bir sınavdı.Hele bu sınavın Türkçe mantık soruları 2021 1’e göre çok daha zordu.Sonuç olarak bence 2021 1’ göre bu sınavın puanı daha yüksek gelecek. 2019 2 gibi gelir mi işte orasından emin olamıyorum zira 2019 2 Türkçesi hakikaten çok zor bir sınavdı.

        2. A.Emre dedi ki:

          Okan hocam, çok tebrik ediyorum. Yazdıklarınızdan kendime de dersler çıkardım. Bunlar için de çok teşekkürler. Başarılarınız daim olsun.

  6. Aslı dedi ki:

    19 Eylül’deki aleste matematikten 28 doğru 5 yanlış , türkçeden 29 doğru 20 yanlış eşit ağırlıktan kaç puan gelir.(Türkçe’ye bakmaya korktuğum için en kotu ihtimali düşünüyorum.) Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

  7. batu dedi ki:

    sizce hangi alese yakındı soruların zorluğu. geçen sınavki gibi gelir mi?

    1. ceren dedi ki:

      bence geçen sınavla aynı olacaktır ya da 1 puan filan yukarıya oynayacak. sınav zordu arkadaşlar

  8. Yusuf dedi ki:

    90 iyi puan mı rekabeti yüksek olan yüksek lisans bölümleri için ?

    1. yusf dedi ki:

      çok kötü en azından 98-99 lazım

      1. Fatih dedi ki:

        Abartma kardeşim, 70 puan üstü yüksek lisans başvurularında yeterli. Arş.Gör. olmak için 90 üstü gerekli

  9. ALES 2021 2 dedi ki:

    Turkce bence simdiye kadar hicbir aleste olmadigi kadar zordu. 2021- 1 turkcesi bunun yaninda epey basit kaliyor matematik desen cok vakit aliciydi sorular bence. 2021-1 sinavdan 80 almıştım sozelden bu sınavdan 70 gelir mi bilmiyorum. Tecrubeli biri soylesin Hangi senenin puanına göre bekleyelim.puanlarimizi :((

    1. Alesci dedi ki:

      bence 2019/2 puanlarına yakın gelir

      1. ALES 2021 2 dedi ki:

        Teşekkür ederim 2021 1 -2019 2 arası bir puan gelir gibi geliyor bana da gerçekten zordu :(( özellikle türkçe…

  10. Samet dedi ki:

    Merhaba ;
    Ales sayısal etkileme oranları değişti mi?

    Burada hesaplanırken sanki Türkçe ve matematik testleri eşit etkiliyormuş gibi duruyor.

  11. Feyza dedi ki:

    Neden sınavlar arası bu kadar puan farkı var neye dayanarak hesaplanıyor?

    1. Samet dedi ki:

      Anlamış değilim gerçekten böyleyse ben 35 net Türkçe ve 30 net matla 80 puan alıyorum ve bana absürt geliyor.

    2. batu dedi ki:

      standart sapma

  12. Adem dedi ki:

    Türkçeden sınavdan önce hayaller 45 netti ama sınavdan sonra gerçek taş patlasa 30 net gelir.Sanki nasaya astronot seçme sınavına girdik.Yemin ediyorum doçentlik yeterlilik sınavında böyle soru sormuyorlar.Yazık verdiğim paraya

  13. Onur dedi ki:

    Buradaki hesaplanan puanlar doğru çıkıyor mu acaba

    1. Begüm dedi ki:

      Evet mayısta girdim 70 aldım burdada 70 görünüyor

  14. oğuzhan dedi ki:

    Bugünkü ALES sizce de çok kolay değil miydi

    1. Ozgur dedi ki:

      Vakıf üniversite yüksek ve doktora peogramlarini doldurmak amaciyla kolaylastirdilar, 2003 yilinda girmistim 80 sayisal 80 sozel vardi ve ilk 80 dk sozel kitapcik verilir surw birince sayisal verilirdi 45 di taban 55 zor aliyoduk. Ama huzur, idealiam vardi prof proftu

    2. Elif dedi ki:

      Türkçe zordu

  15. Kullanıcı dedi ki:

    Matematik kısmı çok oyalacıydı, türkçe de son sınavla benzer zorluktaydı. Arkadaşlar alesde sayısalda 90 üstü alanlar süreyi nasıl ayarlıyor, nasıl bir yöntem izliyor? Yardımcı olabilir misiniz?

    1. Edda dedi ki:

      Ben eacıyım sınav başladığında mattan ilk 15 i çözüyorum. Sonra türkçeye başlayıp 20 soruyu çözüp sözel mantığa geçiyorum. Geriye paragraflar kalıyor zaten. Onları çözüyorum. Türkçede en sona paragraf oluşturma sorularını atıyorum. Çözülmeyecekse ilk elenmesi gereken soru tarzı odur atıf kaçırılabileceği için yanlış çözülebilir ve de çok oyalayıcıdır. Geri kalan süremde de matematikte beni oyalamayacak sorulara yöneliyorum. Böylece türkçeyi komple çöMüş matematikten de 31-35 arası soru çözmüş oluyorum. Umarım faydalı olur. Sınav taktik sınavı olduğu için paragraflarda anahtar kelimeler çok önemli. Ulaşılabilir ulaşılamaz sorularında ilk sıklar okunur sonra parça okunur. Anahtar kelimelerin altı çizilir. Paragraf oluşturma, paragraftan atma sorularında birbirini takip eden atıflar arka arkaya gelmeli. 2 li 3 lü paragraf sorularında sorular taranmalı anahtar kelimeler şıklardan bulunmalı sonra paragraf okunmalıdır. Böylece iki sefer üç sefer okuncağına tek okumada bütün soruların cevabı bulunur

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 30 + 4 kaçtır?