7. Sınıf Güzel Ahlaki Tutum ve Davranışlar Konu Anlatımı

7. sınıf konu anlatımları. 7. sınıf Ahlaki Davranışlar Konu Anlatımı. 7. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 7. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konu anlatımı, 7. sınıf Ahlaki Davranışlar Konu Anlatımı işte yazımızda.

Güzel Ahlaki Tutum ve Davranışlar

Ahlak kelimesi mizaç, tabiat, huy gibi anlamlara gelir. Terim olarak ise ahlak, insanlarda bulunan iyi ve kötü tüm özellikleri kapsamakla birlikte daha çok güzel davranışlar için kullanılır. Davranış, insanların dışarıya yansıyan her türlü hâl ve hareketleridir. İnsan kötü tutum ve davranışlardan uzaklaşıp ahlaki ilkelere yaklaştığı zaman güzel davranışlar sergiler. Güzel davranışların arttığı bir toplumda ise huzur ve güven ortamı oluşur. Temel ahlaki değerler ve anlamları aşağıda verilmiştir:

Adalet: Hakkı ve hukuku gözetmek, her şeye hakkını vermek, her şeyi yerli yerinde yapmak ve doğruluk anlamlarına gelir.

Dostluk: İki insan arasında derin sevgi ve saygıyı ifade eden bir değerdir.

Dürüstlük: İnsanın söz ve davranışlarında doğru olması ve yalandan uzak durmasıdır.

Öz denetim: Kişinin dışarıdan bir baskı olmaksızın, davranışlarını denetleyip sınırlaması, kendini kontrol edebilmesidir.

Sabır: Zor durumlar karşısında insanın dünya ve ahiret yararlarını düşünerek Allah’a (c.c.) sığınıp güvenmesi, bela ve felaketlere direnç göstermesidir.

Saygı: Kişiyi diğer insanlara karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya yönelten bir değerdir.

Sevgi: İnsanı bir şeye ya da bir kimseye yakın ilgi göstermeye yönelten duygudur.

Sorumluluk: Kişinin kendi davranışlarının sonuçlarını üstlenmesi anlamlarına gelir. İnsanın Allah’a (c.c.) karşı en önemli sorumluluğu kulluktur. Yüce Allah, toplumlara peygamberler göndererek onlara bu sorumluluklarını hatırlatmıştır.

Vatanseverlik: Vatanını, milletini sevmek, bu uğurda her türlü özveride bulunmak demektir. İslam dini, Müslümanları vatanını sevmeye ve korumaya teşvik etmiştir. Bu nedenle şehitlik ve gazilik övülen mertebeler olmuştur.

Yardımseverlik: Yoksullara, düşkünlere, yardıma muhtaç olanlara iyilik ve yardım etmeyi sevmek demektir.

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları için tıklayınız.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. es dedi ki:

    cok iyı

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 72 + 1 kaçtır?