Yönetmen Nedir? Hakkında Kısaca Bilgi

Karatay

Yönetmen Nedir? Yönetmen Hakkında Kısaca Bilgi (TDK), Yönetmen nedir, Yönetmen nasıl yazılır tdk, Yönetmen anlamı tdk, Yönetmen ne demek, Yönetmen ne anlama gelir, Yönetmen anlamı nedir, Yönetmen Hakkında Kısaca Bilgi,Terimleri Sözlüğü

Sizlere bu yazımızda –Yönetmen – kelimesi hakkında bilgi vereceğiz. 

Yönetmen  kelimesinin anlamı:

Yönetmen Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Yönetmen:
Resmî ya da özel bir okulun, bir eğitim kurumunun, Millî Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra örgütünde bir yönetim biriminin yönetiminden sorumlu olan kimse.

Yönetmen Tiyatro Terimi Olarak Yönetmen:
Bir oyunu, gerekli gerekli ön hazırlığı ve yorumu yaptıktan sonra, dengeli ve sıkı bir düzen içinde,doğru, inandırıcı ve sanatsal bir biçimde, çeşitli alanların sanatçıları, uzmanları ve uygulayımcıları ile işbirliği yaparak sahneye çıkaran sanatçı. Yönetmenin hem iyi pedagog , hem de işinde usta olması gerekir.Yönetmenin bir dünya görüşü olmalı, müzikten, plastik sanatlardan, ışıklardan anlamalı,yazın,felsefe,tarih ve toplumbilim alanlarında birikimli olmalıdır. Ayrıca, üzerinde çalıştığı sahnenin coğrafyasını,duygusal atmosfer birimlerini ve etki alanları üzerinde ustalaşmış olmalıdır.

Yönetmen Müzik-Dans Terimi Olarak Yönetmen:
Tiyatro, televizyon ve sinema yapımlarında kendi vizyonu doğrultusunda; icracıların performansını düzenleyen ve yönlendiren, metin/koreografi, yorum, dekor, kostüm, müzik vb. öğeler arasında birlik sağlayan kişi.

Türk Dil Kurumu’na göre Yönetmen  kelimesinin anlamı:

BİLİM VE SANAT TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ

Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü – 1981
yönetmen
Türkçe: 1-2. vazı-i sahne (eden), dirijör, müdür, direktör, metör an sen, rejisör, sahneye koyan, film direktörü, film rejisörü, sinema rejisörü, yönetici, 3. rejisör, televizyon rejisörü, İngilizce: 1-2. director, film director, 3. director (of television, of programmes, of television programmes), television director, programme (ABD: program) director, Fransızca: 1-2. réalisateur(-tricé) (de cinéma), metteur en scène (de cinéma), 3. réalisateur (de télévision), metteur en scène (de télévision), metteur en onde, chef d’émission, chef technique de production, Almanca: 1-2. Regisseur, Filmregisseur, Realisator, Spielleiter, 3. Regisseur, Fernsehregisseur, Bildregisseur, Fermehdirek-tor, Fernsehprogrammdirektor, Programmdirektor, stelve trender Fernsehdirektor
Sinema 1. (Dar anlamda) Bir çevirim oyunluğunun görüntü biçimine sokulması için gerekli çalışmaları yöneten kimse. 2. (Geniş anlamda) Bir filmin gerçekleştirilmesi için, oyunluk yazarı, görüntü yönetmeni, sanat yönetmeni, uygulanmanlar, oyuncular arasında işbirliği sağlayan, bunların çalışmalarını uyumlu biçimde yöneten, filmin bir sanat ürünü niteliği kazanmasından sorumlu olan sanatçı, sinema sanatçısı. TV. 3. Bir televizyon izlencesinin gerçekleştirilmesini, yapımcı gözetiminde ya da tek başına üstlenen kimse.

Eğitim Terimleri Sözlüğü – 1974
yönetmen
Türkçe: müdür, İngilizce: director, principal, headmaster (headmistress), Fransızca: directeur (directrice), proviseur
Resmî ya da özel bir okulun, bir eğitim kurumunun, Millî Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra örgütünde bir yönetim biriminin yönetiminden sorumlu olan kimse.

Yöntembilim Terimleri Sözlüğü – 1981
yönetmen
Türkçe: idareci, İngilizce: director
Bireycil ya da kümecil oyun yordamında oyunun gidişini yöneterek edimcilere üstlenceler veren ve eylem içinde beliren açık ya da simgesel anlatımları yorumlayan, gözlem ve çözümlemelerde bulunan katılımcı gözlemci.

Tecim, Maliye, Sayışmanlık ve Güvence Terimleri Sözlüğü – 1972
yönetmen
Türkçe: müdür, İngilizce: director, Fransızca: directeur
Bir kuruluşu yöneten ve bu işlemler nedeniyle üzerine sorumluluk alan kişi.

Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü – 1983
yönetmen
Türkçe: rejisör, İngilizce: producer, director, Fransızca: metteur en scène, Almanca: Regisseur, Spielleiter, Diğer: İtl. regista
Bir oyunu, gerekli ön hazırlığı ve yorumu yaptıktan sonra, dengeli ve sıkı bir düzen içinde, doğru, inandırıcı ve sanatsal bir biçimde, çeşitli alanların sanatçıları, uzmanları ve uygulayımcıları ile işbirliği yaparak sahneye çıkaran sanatçı.

Zıt Anlamlı Kelimeler İçin Tıklayınız

Terimler Sözlüğü İçin Tıklayınız

Nasıl Yazılır Kelimeleri İçin Tıklayınız

Atasözleri ve Anlamları İçin Tıklayınız

Deyimlerin Anlamı ve Cümle İçinde Kullanımları İçin Tıklayınız

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 53 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları