Varoluşculuk Nedir? Hakkında Kısaca Bilgi

Varoluşculuk Nedir? Hakkında Kısaca Bilgi

Varoluşculuk Nedir? Varoluşculuk Hakkında Kısaca Bilgi (TDK), Varoluşculuk nedir, Varoluşculuk nasıl yazılır tdk, Varoluşculuk Anlamı tdk, Varoluşculuk Hakkında Kısaca Bilgi,Terimleri Sözlüğü

Sizlere bu yazımızda –VaroluÅŸculuk – kelimesi hakkında bilgi vereceÄŸiz. 

Varoluşculuk  kelimesinin anlamı:

VaroluÅŸculuk Edebiyat Terimi Olarak VaroluÅŸculuk:
1- Ä°kinci Dünya Savaşı’ndan sonra Fransız yazar J. P. Sartre’ın kurucusu ve kuramcısı olduÄŸu, savaşın acılarına tepki olarak çıkan, edebiyat ve felsefe akımı. Egzistansiyalizm.

2- Bireyin deneyimini ve bu deneyimin tekilliÄŸini ve biricikliÄŸini insan doÄŸasını anlamanın temeli olarak gören felsefe akımıdır. Varoluşçuluk, insanın varoluÅŸuyla doÄŸal nesnelere özgü varlık türü arasındaki karşıtlığı büyük bir güçle vurgulayan, iradesi, bilinci ve aklı olan insanların irade ve bilinçten yoksun nesneler dünyasına fırlatılmış olduÄŸunu öne süren düşünce okulu. Bu akım insan özgürlüğüne inanır, insanı tercihlerinin ve eylemlerinin belirlediÄŸini dolayısıyla davranışlarından sorumlu olduÄŸunu öne sürer. VaroluşçuluÄŸun XX. yy.daki temel sloganı olan “Varlık özden önce gelir.”(J. P. SARTRE) sözüyle varlığın/varoluÅŸun her tür akılcı ya da metafizik açıklamaya üstün olduÄŸu fikri iddia edilmekle beraber varoluşçuluk akla da büyük bir vurgu yapar. Kökleri Danimarkalı ünlü filozof Kierkegaard’a ve Dostoyevski’ye kadar götürülen, kendi içinde birlik olmayan, farklı eÄŸilimler ve bakış açıları taşıyan bu akımın XX. yy. daki en popüler temsilcisi SARTRE’dır.

Türk Dil Kurumu’na göre Varoluşçuluk  kelimesinin anlamı:

BİLİM VE SANAT TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ

Yazın Terimleri Sözlüğü – 1974
varoluşçuluk
Fransızca: existentialisme
W. Dünya Savaşı sonunda Fransız yazarı J.P.Sartre’ın yaydığı yazın ve felsefe çığırı. (Bu düşünce çığırı, varoluÅŸu temel sorun olarak benimser; insanın hiç bir ussal nedenlilikle temellendirilmeyen dünya ile çatışması üzerinde durur ve elindeki biricik deÄŸerin özgürlük olduÄŸunu ileri sürer.)

Felsefe Terimleri Sözlüğü – 1975
varoluşçuluk
İngilizce: existentialism, Fransızca: existentialisme, Almanca: Existenzialismus
Çağımızın bir felsefe akımı. Varoluşçu felsefe düşüncesini temel olarak alan bütün düşünsel uÄŸraşılara verilen ad. Danimarkalı düşünür Kierkegaard’ın büyük ölçüde baÅŸlattığı, aynı zamanda felsefenin öteden beri ele aldığı sorunları kökten yenilemeye çalışan, günümüz Avrupa’sının bir çok düşünürünün yaÅŸattığı akım. // VaroluÅŸ felsefesinde, varlık sorunu insan olma sorunuyle bir baÄŸlantı içine getirilir; bunun yanında felsefe yapmanın kaynağı olarak insan, varoluÅŸu, sonluluÄŸu, zamana baÄŸlı oluÅŸu ve tarihselliÄŸi içinde, yeni bir düşünme tutumu ile ele alınır; özellikle insan varoluÅŸunun anlamı söz konusudur. Varoluşçuluk dünyada bulunan insan varoluÅŸundan kalkarak onu kendine yabancılaÅŸmadan kurtarmayı ister; özgürlüğü içinde insanın varoluÅŸu ve insanın kendini gerçekleÅŸtirmesi söz konusudur bu felsefede. 1. Günümüz Fransa’sında bir felsefe-edebiyat akımı olarak biçim almıştır. BaÅŸlıca temsilcisi J. P. Sartre’a göre: “VaroluÅŸ özden önce gelir.” ve her bir kimseye bir öz kazandırmayı saÄŸlayacak özgürlükle özdeÅŸtir; “Ä°nsan ne ise o deÄŸildir, ne olmuÅŸsa odur.” Ä°nsan kendini kendi yapar, daha önce kazandığı bazı belirlenimlerin elverdiÄŸi ölçüde kendine biçim verir, kendini oluÅŸturur. (Fransa’da baÅŸka temsilcileri: À. Camus, Merlaeu Ponty, Simone de Beauvoir); Hıristiyan varoluşçuluÄŸun baÅŸlıca temsilcisi: Gabriel Marcel. 2-Almanya’daki baÅŸlıca temsilcileri: Martin Heidegger ve Karl Jaspers. Heidegger’e göre “Ä°nsanın özü varoluÅŸundadır.” yani “dünyada-olma” sındadır. Yalnızca insan “gerçek varoluÅŸ”tur. Çünkü yalnız insan varolanın (kendisinin) sınırlarını aşıp varlığa adım atabilir. Yalnız insan varolan olarak kalmaz, kendini var olan olarak anlayabilir; bütün öteki ÅŸeyleri anlayabilmesinin temeli de budur. Böyle olunca -> varlıkbilim bütün öteki bilimlerin dayanağıdır; Heidegger ağırlık özeÄŸi ahlak felsefesi ve -> insanbilim ile ilgili sorunlar olan her varoluşçu felsefenin karşısına bilinçli olarak bir varoluşçu varlıkbilim koymak ister; böylece varlığı varoluÅŸta arayarak felsefenin temel sorunu olan varlık felsefesine dönmüş olur. Varlığın (Sein) araÅŸtırılması gereken yer varoluÅŸtur (Existenz). Ä°nsanın özü varoluÅŸunda olduÄŸuna göre, varoluÅŸtan kalkarak varlık sorusu yeniden düzenlenmelidir. Ancak Heidegger bir varlıkbilim deÄŸil de, yalnızca ilerideki evrensel varlıkbilime olanak saÄŸlayacak bir hazırlık olmak üzere bir “temel varlıkbilim” (Fundamentalontologie) kurmak ister. VaroluÅŸ (Existenz) de Heidegger’e göre: Ä°nsanın varlık sorusunu sormakla doÄŸrudan doÄŸruya bir baÄŸlantı kurduÄŸu kendi varlığıdır. Buna karşılık Jaspers, her varlıkbilimde, varoluÅŸsal olanın bir katılaÅŸması ve yozlaÅŸması tehlikesini görür; onun yöntemi varoluÅŸu açma, aydınlığa çıkarma (-> varoluÅŸ aydınlanması) yöntemidir; ama, kendi felsefesinin salt bir varoluÅŸ felsefesi olduÄŸunu ileri sürmekle birlikte, kendisi de bilincin ötesine geçen (transsendens) bir fizikötesine yöneliÅŸiyle varoluÅŸ felsefesinin dışına çıkar.

HemÅŸirelik Terimleri Sözlüğü – 2015
varoluşçuluk
Ä°ngilizce: existentialism
Bireysellik, öznellik ve seçme özgürlüğüne öncelik tanıyan, kendini bulmak, kendin olmak, ?şimdi ve burada? ilkesiyle yaşamak, kendini gerçekleştirmek ve eylemlerinin sorumluluğunu üstlenmek gibi görüşleri temel alan felsefi ve psikolojik yaklaşım, ##(eksistensializm)##.

Zıt Anlamlı Kelimeler İçin Tıklayınız

Terimler Sözlüğü İçin Tıklayınız

Nasıl Yazılır Kelimeleri İçin Tıklayınız

Atasözleri ve Anlamları İçin Tıklayınız

Deyimlerin Anlamı ve Cümle İçinde Kullanımları İçin Tıklayınız

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BÄ°R YORUM YAZIN

Soru: 30 + 4 kaçtır?