Uzmanlar 2023 LGS’yi değerlendirdi

Hayalindeki lise için ter döken adaylar için Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sona erdi. Sınavda adaylara, sözel alandan; 20 Türkçe, 10 T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi ve 10 yabancı dil olmak üzere toplam 50 soru; sayısal alanda ise 20 matematik ve 20 fen bilimleri olmak üzere toplam 40 soru soruldu. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle alınan karar doğrultusunda sınavda 8’inci sınıfın yalnızca birinci dönem müfredatına ait konulardan soru soruldu. Uzmanlar sınav sorularını şöyle değerlendirdi:

GEN KOLEJİ

ŞAMPİYON SAYISI ARTACAK

GEN Koleji Eğitim Uzmanları, sınavdaki soruların MEB tarafından hazırlanan örnek sorularla benzer olduğunu belirtti. Soruların kolay olduğuna dikkat çeken Uzmanlar, “Tam puan yapan öğrenci sayısının geçen seneye göre daha fazla olmasını bekliyoruz” dedi.

MATEMATİK
Matematik sorularının bu yıl da analitik düşünmeye dayalı, dikkat isteyen sorular olduğunu söyleyebiliriz. Öğrencilerin eğitsel kazanımlarıyla doğru orantılıydı. Ayrıca sınavın görsellerle zenginleştirilmiş sorulardan oluştuğunu gözlemledik. Özellikle birkaç soru seçici olarak hazırlanmış. Burada düzenli tekrar yapan, konuya hâkim olan ve süreyi doğru kullanabilen öğrenciler başarılı olabilirler. Genel olarak çok adımlı işlemler yoktu fakat işlem hatası yapmaya açık sorular vardı. Geçen yılki sınav ile karşılaştırıldığında daha kolaydı.

TÜRKÇE
Yazım kuralları, noktalama işaretleri, fiilimsi konularından birer tane soru soruldu. Orta zorluk derecesindeydi. Öğrenciyi ters köşe yapacak ifadelere yer verilmedi. Fakat bir önceki yıllara göre MEB’in, grafik okuma, mantık muhakeme alt başlığında ele alacağımız soru sayısını artırdığını gördük. Bu sorulardan özellikle mantık muhakeme sorusunun zor olduğunu söyleyebiliriz. Birçok öğrenci bu soruyu yanlış yapmış ya da boş bırakmış olabilir. Türkçe bölümünde sadece eleyici üç soruya yer verilmişti. Bu sorulardan ikisi temel beceri, biri ise okuduğunu anlamakla ilgiliydi.

FEN BİLİMLERİ
Önceki yıllarda düzenlenen sınavlarla kıyasladığımızda mantık ve muhakeme soru sayısının azaldığını ve daha çok bilgi ve kavrama basamaklarına uygun sorular olduğunu gördük. Sorular genellikle kısa metinlerden oluşan açık ve anlaşılır biçimdeydi. Basınç ünitesine ait sorular orta seviyedeydi ve sınavın belirleyicisi bunlar olabilir. Ayrıca sınavın geçtiğimiz yıllardakilere göre daha kolay olduğunu düşünüyoruz.

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
Sınav sorularının zorluk derecesinin orta ve basit düzeyde kaldığını söyleyebiliriz. Sorular, okuduğunu anlama ve yorumlama becerilerini ölçecek düzeyde hazırlanmış. Bu sebeple bilgiyi ölçmeye yönelik bir sınav değildi.

İNGİLİZCE
Kolay ve orta zorluktaki sorular yer aldı. Geçmiş yıllardaki LGS sınavları ile kıyaslandığında, ezberci yaklaşım ile çözülemeyecek, dikkatli okuma, okuduğunu anlama ve bağ kurma becerileri gerektiren sorular bulunuyordu.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
Geçtiğimiz yıl soruların tamamı beceri temelli olarak hazırlanmıştı. Bu sene farklı olarak bilgi soruları da yer aldı. Bu sorular; zekât, sadaka, sadaka-i cariye, evrendeki yasalar ve tevekkül kavramlarını içeriyordu. Genel olarak sınavı değerlendirdiğimizde dikkat gerektirdiğini düşünüyoruz.

UĞUR OKULLARI

KOLAY VE ORTA SORULAR AĞIRLIKTAYDI

Uğur Okulları Eğitim Uzmanları, yaptıkları değerlendirmede kolay ve orta zorlukta soru sayısının zorlayıcı sorulara göre daha fazla olduğunu belirtiler. Özellikle matematik sınavının geçmiş yıllara göre daha kolay olduğunun altını çizdiler.

TÜRKÇE
Sorular okuma becerisini ölçme, tablo ve grafik yorumlama, sözcük bilgisini ölçme, cümle düzeni kurabilme, sözel mantık yorumlama, yazım ve imla kurallarını sorgulama, dilbilgisi kurallarını çözümleme amacıyla hazırlanmış. Bu yıl da sınavın genelinde öğrencinin muhakeme etme, bilgiyi kullanabilme ve akıl yürütme becerisini sorgulatan okuma, anlama, yorumlama sorularının yanı sıra dil bilgisi ile imla kuralları sorularına yer verilmişti. Özellikle görsel ve grafik yorumlama soruları yoğun dikkat gerektiren doğru okuma ve detayları görebilme becerisini ölçen sorulardı. Anlam bilgisi soruları oldukça dikkat gerektiren tarzda ve orta uzunlukta hazırlanmıştı. Öte yandan anahtar ifadelere dikkat çekilmek istendiğini gördük. Soruların dörtte biri öğrencilerin başarı sıralamasını belirlemede daha seçici ve belirleyici oldu. Türkçe sorularının zorluk düzeyi ortanın üstünde olarak değerlendirilebilir.

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
Sınav kapsamında yer alan 3 ünitenin tamamından soru soruldu. İlk üniteden 3, ikinci üniteden 4, üçüncü üniteden 3 soru vardı. Birinci ünitede yer alan ‘Mustafa Kemal’in Fikir Hayatı’ konusu ile ilgili soru yoktu. İkinci ünitede yer alan her konudan soru karşımıza çıktı. Üçüncü ünitede sadece Batı Cephesi ile ilgili konudan 3 soru soruldu, Doğu ve Güney Cepheleri ile Mudanya Ateşkes Antlaşması konularıyla ilgili soru gelmedi. Son üniteden yalnızca bir konudan soru sorulması dikkat çekti. Bu da sınav sorularının konulara eşit olarak dağıtılmadığını gösteriyor. Paragraflarda alıntı metinler vardı ve MEB örnek soruları ile benzer uzunluktaydı. Sorularda harita, görsel yoktu ancak tablo ve şemaya dayalı iki soru gördük.Neden sonuç ilişkisini ve kavram bilgisini sorgulayan sorulara da yer verildi. Anlam bulanıklığı yaratacak ifadeler ya da çok güçlü çeldiriciler yoktu. Orta düzeyde bir sınav olduğu söylenebilir.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
Her üniteden soru geldi ve sorular dengeli dağıldı. ‘Kader İnancı’ ünitesinden 3 soru, ‘Zekât ve Sadaka’ ünitesinden 4 soru, ‘Din ve Hayat’ ünitesinden ise 3 soru soruldu. Soruların genel olarak okuma, anlama, yorumlama ve çıkarım yapma becerilerini ölçtüğünü gördük. Soruların zorluk derecesinin genel olarak kolay, iki soruda ise orta zorluğa yakın olduğunu tespit ettik. Bazı soruların içerisinde yer alan “tevekkül, zan, fitre, nisap, sadaka-i cariye” gibi temel kavramlar öğrenciyi zorlayabilecek nitelikteydi. Öğrencilerin bu kavramları bilmediği takdirde soruları çözerken zorlandıklarını düşünüyoruz. Bu sebeple sınavda soruların çözümünde kavram bilgisi önemli bir etkiye sahipti. Aynı zamanda soruların hemen hemen hepsinde ‘asıl anlatılmak istenen’, ‘en kapsamlı yargı’, ‘kesinlikle söylenebilir’ gibi ifadelerle cevapların arandığını gördük. Bu tip sorular, öğrencileri hataya sürükleyebilecek başlıca soru tipleri arasında. Bu durum bize sınavın dikkat gerektiren soru tiplerinden hazırlandığını gösteriyor.

İNGİLİZCE
Sınavda diyalog soruları ağırlıklı olarak verildi ve bu diyaloglara bağlı kalarak çıkarımlar yapılması istendi. Cümle yapıları basit ve anlaşılır olduğu için geçtiğimiz yıllarda çıkan sorular ile karşılaştırdığımızda soruların çok daha kolay olduğu söyleyebiliriz. Okuduğunu anlama becerilerini ölçen ve üst düzey dikkat becerisi gerektirmeyen soruların olduğunu gözlemledik. Soru kökleri kısa, anlaşılır ve netti. Ayrıca hem olumlu hem de olumsuz soru kökleri de vardı. Okuduğunu yorumlayan ve özümseyen öğrencilerin başarılı olabileceğini düşünüyoruz.

MATEMATİK
Sınavda ‘Çarpanlar ve Katlar’ konusundan 3, ‘Üslü Sayılar’ konusundan 4, ‘Köklü Sayılar’ konusundan 4, ‘Veri Analizi’ konusundan 2, ‘Olasılık’ konusundan 2 ve ‘Cebirsel İfadeler’ konusundan 4 soru soruldu. Kazanım odaklı ve işlem becerilerinin öne çıktığı sorular daha ağırlıklı yer aldı. Özellikle ‘Köklü Sayılar’ ve ‘Üslü Sayılar’ konularında işlem becerisini ön plana çıkaran sorular gördük. Konuya ait temel kuralları ve temel bilgileri işleme dökmek, doğru sonuca ulaşmak için yeterliydi. Soruları tek seferde dikkatlice okuyan bir öğrenciler rahatlıkla çözebilirdi. Elbette yorum gerektirenler de vardı fakat bu yorumlara ulaşılması zor değildi. Görsellerin kullanıldığı ve geometrik şekillerin alan, çevre veya kenar uzunlukları üzerinden kareköklü sayılar ve cebirsel ifadelerle ilişkilendirileceği tarzda sorular soruldu. Her ay yayınlanan örnek sorulardan farklılık gösteren soruların sınavda yer aldığını gördük.

FEN BİLİMLERİ
‘Mevsimler ve İklim’ ünitesinden 3, ‘DNA ve Genetik Kod’ ünitesinden 8, ‘Basınç’ ünitesinden 5, ‘Madde ve Endüstri’ ünitesinden 4 soru soruldu. Sınavda DNA ve Genetik Kod ünitesine ağırlık verildiğini gördük. ‘Gaz Basıncı’ konusundan soru yoktu. MEB tarafından yayınlanan örnek sorulara ve her ünite için hazırlanan il bazlı sorulara benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Öte yandan sorular öğrencilerin öğrendiği bilgiyi kullanma, verileri karşılaştırma, kavram bilgisini ölçme, okuduğunu anlama ve yorumlama yeteneğini geliştirme gibi becerileri ölçen sorulardı. Bazı sorularda ise günlük hayatımızdan örneklere yer verildi. Bilimsel deney düzeneklerinin görsellerle anlatıldığını da gördük. Bu tarzda hazırlanan sorularda bağımlı değişken, bağımsız değişken ve sabit değişkenin doğru tespit edilmesi sorunun çözümünde oldukça etkili olup dikkat edilmesi gereken bir nokta. Sınavda öğrencileri zorlayan ve çeldiricisi güçlü olan sorularla da yer aldı. Bunlara örnek olarak sıvı basıncı, gen aktarımı ve mutasyon sorularını verebiliriz. Fen bilimleri sınavının tamamını değerlendirdiğimizde sınavın geçen seneye göre daha zorlayıcı ve soruların çözümünün de daha zaman alıcı olduğunu söyleyebiliriz.

BAHÇEŞEHİR KOLEJİ

ÖRNEK SORULARLA PARALEL

Bahçeşehir Koleji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan ile Bahçeşehir Koleji uzmanları, tüm derslerin MEB tarafından yayınlanan birinci dönem müfredatından olduğunu ve her ay düzenli olarak yayınlanan örnek sorularla paralel bir LGS ile karşılaştıklarını belirttiler.

TÜRKÇE
Türkçe testinde, sanatsal yanı ağır basan edebî metinler üzerinden oluşturulmuş paragraf sorularının yoğunlukta olduğu, okuduğunu anlama, analiz etme ve kavrama becerisi ön plana çıkıyor. Bu sorular, hem dikkatin ve odaklanarak okumanın önemine dikkat çekti hem de sınavın ayırt edici soruları oldu. Özellikle tablo ve grafik sorularında matematiksel düşünme becerisi, okuma anlama becerisinin önüne geçti. Böylece görsel okuma ve sözel mantık sorularındaki işlem basamakları da zaman yönetimini ön plana çıkardı. Dil bilgisi soruları ise konuya hâkim olan öğrencilerin yapabileceği nitelikteydi. Genel olarak LGS Türkçe soruları önceki yıllarda olduğu gibi kitap okuma alışkanlığını kazanmanın, mantık ve muhakeme gücünün, görsel okuma becerisinin ve soru çözüm tekniklerine hâkim olmanın önemini ortaya koydu.

SOSYAL BİLGİLER
Sorularda ilk üç üniteyi içeren dengeli bir dağılım vardı. Soruları, bilgiyi ölçen, konu ve derse ait kavramlara hâkim olan öğrencilerin daha kolay yanıtlayabileceğini söylemek mümkün. Öğrencilerin kavram bilgilerini kullanarak yorum yapmalarını gerektiren sorular ağırlıktaydı. Bu anlamda okuduğunu anlamanın ötesinde kavram bilgisinin de önemli olduğu bir sınav oldu. Cepheler ile ilgili olan sorunun sınavın en belirleyici sorusu olduğunu söyleyebiliriz. Bu sorunun bölge ve devlet ayrımı yapamayan öğrenciler için eleyici bir soru olacağı düşünüyoruz. Diğer sorular ise açık ve netti, tartışmaya açık bir soru yoktu. Düzenli ders tekrarı yapan, soru çözme alışkanlığı olan, ders kitabını takip eden öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınavdı.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
Bu yıl hem bilgiyi ölçen hem de yorumlamayı gerektiren, güçlü çeldiricileri olan sorularla karşılaştık. Bu anlamda geçen seneye göre öğrencilerin daha çok zorlanacağı bir sınav olduğunu söyleyebiliriz. Sınavda ağırlıklı olarak ‘Kader ve Kaza İnancı’ ile ‘Din ve Hayat’ üniteleri yer aldı. Geçen yıldan farklı olarak bu sınavda sure ile ilgili bir soru yer almadı ve yine geçen yıl olduğu gibi bu yıl da peygamberlerle ilgili soru gelmedi. En ayırt edici soru, ‘Din ve Hayat’ ünitesi ile ilgili öğrencilerin paragrafta verilen ayetten yola çıkarak ulaşılabilecek en kapsamlı yargıyı bulmalarını gerektiren soruydu.

İNGİLİZCE
Sorular ilk 5 üniteden geldi. İngilizce testinde günlük hayatla ilişkilendirilmiş diyaloglara dayalı sorulara ağırlık verildi. Sorular ağırlıklı olarak okuduğunu anlama becerisini ölçen ve günlük İngilizce kullanımına odaklanan nitelikteydi. Kelime bilgisi ya da yapı bilgisi direkt olarak sorulmamış ancak soru kökünde yer alan bazı kelimelerin anlamının bilinmesi, sorunun doğru yanıtlanmasında belirleyiciydi. Bu bakımdan soru köklerinin dikkatli okunması ve verilen anahtar kelimelere dikkat edilmesi önemliydi. İngilizce soruları, temel okuduğunu anlama becerileri ve kelime bilgisiyle çözülebilecek zorluk derecesindeydi. Geçen yıldan farklı olarak görsel okuma becerilerini ölçen sorular bu yıl karşımıza çıkmadı.Bununla birlikte ünitelere hâkim olan öğrencilerin üzerinde çok zaman harcamadan çözebilecekleri sorular yer aldı.

MATEMATİK
Geçen senelerde olduğu gibi bu yıl da sınavdaki tüm sorularda öğrencilerin soruları somutlaştırabilmeleri ve daha rahat yorum yapabilmeleri için şekil, grafik, tablo gibi görseller bolca kullanıldı. Bazı sorularda kullanılan şekiller sorunun çözümünde etkin rol oynadı. Sorular geçmiş yıllarda uygulanan sınavlardaki sorularla ve MEB tarafından yayınlanan örnek sorularla benzerdi. Diğer yandan bu yıl sorulardaki ifadelerinin daha kısa, açık ve net olduğunu söyleyebiliriz. Geçen senelere göre soruların çözüm adımlarında kullanılan işlem yoğunluğunun azaldığını söylemek mümkün.

FEN BİLİMLERİ
Sınavda ağırlıklı olarak DNA ve Genetik Kod ünitesinden sorular vardı.Genel bir değerlendirme yapacak olursak sorular için orta ya da kolay diyebiliriz. ‘DNA ve Genetik Kod’ ünitesi ile ‘Basınç’ ünitesinden ayırt edici nitelikte sorular karşımıza çıktı.  Daha önce merkezi sınavda hiç sorulmamış fakat örnek sorularda karşımıza çıkan ‘Mevsimler ve İklim’ ünitesine ait gölge boyu sorusuna da bu sınavda ilk defa yer verildiğini gördük. Sınavda grafik, model, deney ve şemalar yoluyla öğrencilerin yorumlama, çıkarım yapma, analiz etme becerileri ölçüldü. Geçen yıldan farklı olarak çok uzun metinlerden oluşan sorular yoktu.

BİLFEN ORTAOKULLARI BÖLÜM BAŞKANLARI:

MATEMATİK ÜZMEDİ, TÜRKÇE ZORLADI

MATEMATİK
LGS 2023 Matematik sorularını incelediğimizde soruların anlaşılır ve net ifadeler içeren soru köklerinden oluştuğu görülüyor. Öğrencilerin yapabileceği soruların haricinde, cebirsel ifadeler ve olasılık konularında seçici soruların olduğunu gözlemledik. Üslü ifadeler, köklü ifadeler ve cebirsel ifade konularından ağırlıklı sorular geldi.Soruların genelinde görsellerin etkin kullanıldığını, metin kısmının geçmiş senelerdeki sorulara göre daha sade olduğunu ve görsellerle açıklayıcı hâle geldiğini söyleyebiliriz. Matematik testinin tamamı göz önüne alındığında öğrencilerden okuduğunu anlaması, analiz etmesi ve yaptığı çıkarımlarla çözüme ulaşması bekleniyordu. Birkaç soru dışında çözümü zaman alan, uğraştırıcı sorular bulunmuyor. Düzenli ders tekrarı yapan, anlamadan hiçbir konuyu geçmeyen öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınav.

FEN BİLİMLERİ
2023 LGS Fen Bilimleri soruları Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı açıklama doğrultusunda birinci dönem konularına dahil olan yalnızca ilk dört ünitenin kazanımlarına uygun olarak hazırlandı. Sınavdaki sorular; bilimsel metin ve yönergeleri dikkatli bir şekilde okuyan, verilen deney düzeneğini, model ve grafiklerdeki verileri doğru analiz edebilen öğrencileri ön plana çıkarıyor. Sorular çok uzun olmamakla birlikte birçoğu görsel içeriyordu.Sınav öncesi hazırlık aşamasında deney düzenekleri içeren sorulardan bolca çözen, her ay yayımlanan MEB örnek sorularını takip eden öğrencilerin bu sınavda başarılı olacaklarını tahmin ediyoruz.

TÜRKÇE
Sınavda “Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam, Paragrafta Anlam, Fiilimsi, Yazım Kuralları, Noktalama İşaretleri, Edebî Türler, Sözel Mantık ve Muhakeme” başlıklarından soru soruldu. Birinci dönem kazanımlarına dahil olduğu hâlde “Cümlenin Ögeleri” ünitesinden soru sorulmadı. Sorular, yıl boyunca yayımlanan örnek sorularla paralellik gösteriyor. Sınavdaki soru ve seçenek metinlerinin uzadığını ve soruların güçlük derecesinin arttığını söyleyebiliriz.

Sınavın genel olarak öğrencilerin yorumlama gücünü, mukayese yeteneğini ve özellikle de dikkatlerini ölçecek nitelikte çeldiricisi güçlü sorulardan oluştuğunu söyleyebiliriz. Sorular, öğrencilerin seçenekleri her yönüyle değerlendirerek analiz etmesini gerekiyor. Özellikle A kitapçığı 4’üncü sorunun yaptığı göndermeyle ilgili öğrenciler sıkıntı yaşayabilirler. Teknik anlamda tuzaklı olarak hazırlanan sorunun oldukça güçlü bir çeldiriciye sahip olduğunu görülüyor. Sınavdaki mantık muhakeme sorusu da öğrencilerin zorlandığı sorular arasında yer alıyor. Tablo ve Grafik Okuma sorularının Türkçe becerilerini ölçmenin yanın sıra matematiksel işlem gerektiren ve yine seçeneklerdeki çeldiriciler sebebiyle öğrencilerin zaman kaybetmesine neden olan sorulardan biri olduğunu söyleyebiliriz.

Türkçe sınavının okuduğunu anlayan, yorum yapabilen ve analitik düşünme becerisi yüksek çocukların fark yaratacağı ayırt edici nitelikte olduğunu söyleyebiliriz.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
Sınavda “Kaza ve Kader” inancı ünitesinden 3 soru, “Zekât ve Sadaka” ünitesinden 4 soru, “Din ve Hayat” ünitesinden 3 soru olmak üzere toplam 10 soru soruldu. Sorular müfredata uygun.Sınav bilgi temelli, orta ve zor seviyede çeldiricileri olan çıkarım sorularından oluşuyor. Özellikle bazı sorularda şıklar anlam açısından birbirine yakın olduğu için dikkati ölçen bir sınav olarak değerlendirebiliriz.Bir ayet, bir hadis ya da dini bir metnin asıl konusunu bulup bu materyallerin içinden doğru çıkarımlar yapabilen öğrencilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi adına bu sınavda başarıyı yakalayacağı kanaatindeyiz.

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
Sorular müfredat ve programına uyumlu. Soruların ünite ve kazanım dağılımlarının da dengeli bir şekilde planlandığı görülüyor. 10 sorudan oluşan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sınavında;
1. Ünite olan, Bir Kahraman Doğuyor’dan 3 soru
2. Ünite olan, Milli Uyanış: Bağımsızlık Yolunda Atılan Adımlar’dan 4 soru
3. Ünite olan, Millî Bir Destan: Ya İstiklâl Ya Ölüm!’den 3 soru yer almaktadır.

A grubu 9’uncu soru çocukların dikkatini ölçmeye yönelik bir kurguda hazırlanmış.A grubu 3’üncü soru öğrencilerin kavram bilgisini doğrudan ölçmeye yönelik seçenek yapısında hazırlandı. Sınavdaki soru metinlerinin geçen yılki soru metinlerine oranla daha uzun olduğu görülüyor.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük bölümünde alan ve kavram bilgisi gerektiren ve bu bilgileri tarihsel olaylar üzerinde kullanabilme becerisini ölçen sorulara ağırlık verildiği gibi neden sonuç ilişkisi üzerinden öğrencilerin konular arasında bağ kurabilme, çıkarım yapabilme becerisini ölçen sorulara da yer verildi. Soruların bilişsel düzeyi yoğunluklu olarak kavrama basamağından oluşuyor. Güçlü çeldiriciler ile bilgi ve beceri ölçülmeye çalışılmış, bunun yanı sıra dikkat faktörü de göz ardı edilmemiş. Yıl boyunca MEB’in yayımladığı örnek sorularla sınav sorularının arasındaki paralelliğin çok az olduğu görülüyor. Sınavda harita okuma becerisi ve harita okuryazarlığını ölçen soru yer almıyor. Soruların gerek beceri düzeyi gerekse içeriğinin 2022 LGS soruları ile de benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Kavram ve alan bilgisine hâkim, konu bütünlüğünü sağlayabilen, tarihsel yorumlama ve çıkarım yapabilme becerisi kazanmış her öğrencimize T.C. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi LGS’de nefes aldırdı diyebiliriz.

İNGİLİZCE
LGS İngilizce testi MEB kazanımlarına uygun olarak hazırlanmış. Sınav tamamen MEB ders kitabı ile uyumlu. LGS İngilizce testinde sorular, MEB kitabında bulunan ilk 5 üniteye ait kazanımlarla dengeli bir şekildehazırlanmış. LGS’de İngilizce testi öğrencilerin kelime bilgisini test eden, okuduğunu anlama, yorumlama ve çıkarım yapma becerilerini ölçen ve dikkat gerektiren sorulardan oluşuyor. Sınavda öğrencilerin yönergeleri dikkatli bir şekilde okuyup, verileri doğru analiz ederek sonuca ulaşma becerileri de ağırlıklı olarak ölçülüyor. Sınavda ağırlıklı olarak bağlam odaklı sorular bulunuyor. Bu yılki sınavda diyalog sorularına sıklıkla rastlandı.Sınava hazırlık sürecinde çeşitli kaynaklardan farklı soru türleri çözerek düzenli bir şekilde MEB ders kitabında bulunan hedef kelimeleri tekrar eden; sınav sırasında ise yönerge ve seçenekleri dikkatli bir şekilde okuyarak sınavda her bölüm için ayrılmış zamanı doğru kullanan öğrencilerin LGS İngilizce sınavında başarılı olmaları bekleniyor.

NESİBE AYDIN OKULLARI

MATEMATİK YÜZ GÜLDÜRDÜ
Nesibe Aydın Okulları Eğitim Uzmanları, sınavla ilgili yaptıkları ilk değerlendirmede, 2023 LGS’nin 8’nci sınıf müfredatına uygun ve MEB’in yayımladığı örnek sorularla benzerlik gösterdiğini ifade ederek, matematiğin yüz güldürdüğünü, Türkçe’nin ise dikkat istediğini, sınavın öğrencilerin problem çözme, yorumlama, bilgiyi gerçek hayatla ilişkilendirebilme ve zaman yönetimi becerilerini ölçtüğünü söylediler.

MATEMATİK
2023 LGS Matematik bölümünün hızlı yorumlanabilen, ilk üç üniteye ait kazanımların yer aldığı ve görsellerle desteklenen sorulardan oluştuğu görüldü. MEB’in yayınladığı kazanımlara uygun olan sınavın görsel okuma, problem çözme, dikkat becerilerini de ölçer nitelikte olduğu gözlemlendi.

Öğrencilerin sorumlu olduğu tüm konuların yer aldığı, orta ve kolay düzeyde sorulardan oluşan Matematik bölümünde veri analizi, basit olayların olma olasılığı, cebirsel ifadeler ve özdeşlikler konularına ait sorular ayırt edici özellikteydi. Matematik bölümü soruları gösteriyor ki okuduğunu anlayan, doğru yorumlayan, problem çözme becerisine sahip, kazanımları iyi kavramış ve zamanı iyi yöneten öğrenciler bu sınavda başarılı olacak.

TÜRKÇE
2023 LGS’nin Türkçe bölümü beklendiği üzere MEB’in yayımladığı örnek sorularla benzerlik gösterdi. Kitap okuma alışkanlığı olan ve okuduğunu doğru yorumlayan öğrencilerin çok zorlanmayacağı sınavda muhakeme, akıl yürütme becerisi yine ön plana çıktı.İlk dönem konuları arasında yer almasına rağmen cümlenin ögeleri konusuyla ilgili soru sorulmaması dikkat çekerken dil bilgisinde bazı soruların ezbere dayalı olması da öğrencileri zorlayacak noktalardandı. MEB’in grafik ve tablo sorularına beklendiği şekilde yer vermesi analitik düşünme becerisine sahip olmanın önemini bir kez daha hissettirdi.

FEN BİLİMLERİ
Gündelik hayatla ilişkilendirilen 2023 LGS Fen Bilimleri sorularının, MEB tarafından yayınlanan örnek sorularla benzer olduğu fakat geçmiş yıllardan farklı olarak tasarım sorularının da bulunduğu gözlemlendi. Genel olarak bakıldığında Basınç ile DNA ve Genetik kod ünitelerinden sorulan soruların belirleyici olduğu, şıkların çeldirici olduğu görüldü.

Görsellerle zenginleştirilen, analiz ve bilimsel düşünme yeteneğini ölçen, örnek olay yorumlatan soruların çokça yer aldığı Fen Bilimleri bölümü, öğrencilerin okuduğunu anlama ve yorum yapabilme becerilerini ölçtü.

Geçmiş yıllara nazaran öğrencileri zorlayan soruların bulunduğu Fen Bilimleri bölümünün,“Sorular çok kolaydı” diye düşünen öğrenciler için sürpriz sonuçlar doğurabileceği ön görülüyor.

İNGİLİZCE
2023 LGS Yabancı Dil (İngilizce) bölümünün okuduğunu anlamaya ve yorum yapmaya dayalı sorulardan oluştuğu, ilk döneme ait tüm ünitelere yer verildiği görüldü.Yönergelerinin açıklayıcı olduğu sınavda ağırlıklı olarak diyalog tamamlama, metin okuma ve yorumlamaya dayalı soru tipleri yer aldı. Olumlu soru köklerinin daha fazla yer aldığı sınav, MEB kazanımlarına uygundu. Sorulara  genel olarak bakıldığında kapsam geçerliliği yüksek ve öğrencilerin düzeyine uygun nitelikte olduğu gözlemlendi.

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
2023 LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük soruları, yıl boyunca MEB tarafından yayımlanan örnek sorular ve geçmiş yıllarda yöneltilen sorularla benzerlik gösterdi.Öğrencileri çelişkiye düşürecek herhangi bir soruya rastlanmadı. Kapsam geçerliliği uygun olan bu sınavda her bir sorunun tek bir kazanımla örtüştüğü görüldü. Özenle hazırlanmış paragraflar olmasına rağmen güçlü çeldiricilerin olmaması ve doğru yanıta kolayca ulaşılabilmesi dikkat çekti. Bilgisiyle yorum gücünü birleştirebilen öğrencilerin kolaylıkla yanıtlayabileceği bir sınav oldu.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
2023 LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümünde, soruların ağırlıklı olarak 1 ve 2’nci ünitelerden oluştuğu ve 3’ncü üniteden ise sadece bir sorunun yer aldığı görüldü. Genel olarak kapsam geçerliliği yüksek, dikkat isteyen ve okuduğunu anlama yetisini ölçen sorulardan oluşan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümünün ayırt edici sorusu ise fitre konusuyla ilgiliydi.

LGS 2023’DE OKUL PUANLARI YÜKSELECEK

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi veEğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz: 2023 LGS’yi son yılların en kolay sınavı olarak değerlendirmemiz mümkün. Genel anlamda öğrencileri zorlayacak soru sayısı oldukça az görülüyor. Ancak LGS bir sıralama sınavı olduğundan soruların zor ya da kolay olması sonucu değiştirmiyor. Önemli olan kaç net yapıldığı değil, öğrencinin yaptığı netlerle kaçıncı sıraya girebildiği. Netlerin yükselmesi okul puanlarının yükselmesine ve belirli puan aralıklarında yığılmalara neden olacak. Tam yapan öğrenci sayısı geçen yıllara göre daha yüksek olacak.

TÜRKÇE
Türkçe soruları geçen yıllara göre daha kolay hazırlanmış. Sınav soruları önceki yıllardan farklı olarak sadece edebi metinlerden seçilmiş. Önceki yıllarda bilimsel metinlerde seçilerek disiplinler arası eğitime vurgu yapılıyordu. Dilbilgisi, yazım ve noktalamadan sadece birersoru sorulmuş. Öğrencileri zorlayabilecekdört soru A kitapçığına göre 2’nci,3’ncü, 6’ncı ve 12’ncisorular. Bu sorular cümlede anlam sorusu olmakla birlikte karşılaştırma, değerlendirme ve farklı düşünme becerisi gerektiriyor.

İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
Geçen yıllardakine benzer nitelikte bir sınav hazırlanmış. Orta güçlükte. Okuduğunu anlamaya yönelik sorulardan oluşuyor. Soru dağılımı birinci dönem işlenmiş konulara neredeyse eşit şekilde yapılmış. Soru ve konu dağılımları 2020 LGS’ye benzer nitelikte.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisinden 4 soru öğrencileri zorlayacak nitelikte. A kitapçığı 2, 3, 5 ve 10’uncu sorular. Öğrencilerin bu soruları çözebilmeleri için anlam bilgisiyle birlikte kavram bilgisine dehakim olmaları gerekiyor.

İNGİLİZCE
İngilizce soruları geçen yıllara göre daha kolay hazırlanmış. Daha önceki yıllarda görsel okuma ya da çıkarım gerektiren sorular soruluyordu. Bu sene neredeyse tüm sorular okuduğunu anlama üzerine sorulmuş.A kitapçığı 4, 8 ve 10’uncu sorular biraz daha dikkat ve analiz gerektiriyor.

MATEMATİK
MEB kazanımlarına uygun bir sınav hazırlanmış. Müfredat dışı bir soru yok. Soru dağılımı beklendiği gibi olmuş. Sürpriz yok. Öğrenciler, genel olarak matematik sorularındazorlanırdı ama bu yıl sınavın daha kolay geldiği görülüyor. A kitapçığına göre 19’uncu ve 20’nci sorular zorlayıcı ve eleyici sorular olarak görülebilir. Bu seneki sınavda kolay soru sayısı geçmiş yıllara göre daha fazlaydı, bu sebeple bu yıl matematik doğru ortalamasının Türkiye genelinde önceki yıllara göre daha fazla olacağını düşünüyoruz.

FEN BİLİMLERİ
Sınav genel olarak kolay ve orta seviyede sorulardan oluşuyor. Uzun paragraf ve deney soruları diğer yıllara göre daha az sorulmuş. Soru dağılımı 2020 LGS soru dağılımıyla birebir aynı olmuş. Sorularda çok fazla eleyici ve çeldirici yüksek soru konulmamış. Akitapçığına göre 11’nci soru en eleyici hususlardan biri olacak.

ÖZEL NAZMİ ARIKAN FEN BİLİMLERİ EĞİTİM KURUMLARI BÖLÜM BAŞKANLARI:

OKUMAYI SEVEN BU SINAVI GEÇER

TÜRKÇE
2023 LGS Sınavı Türkçe soruları 8’inci sınıf kazanımlarıyla örtüşüyor. Sınav özellikle okuma, yorumlama ve akıl yürütme kurgusuyla hazırlanmış; soruların dili, öğrencilerin yaş seviyesine uygun olarak seçilmiş. Okumayı seven, okuduklarından bir sonuç çıkarmaya hevesli her öğrenci, bu sınavdan beklediği sonucu alabilir. Bu yıl kazanımlarda yer almasına rağmen cümlenin ögeleri kazanımından sınavda soru gelmemesi bizim için şaşırtıcı oldu. Bunun yanında yazım noktalama, fiilimsi sorusu ise öğrenci düzeyinde, yapılması mümkün sorulardı. Bu yıl geçmiş yıllara göre örnek sorularla çıkan soruların örtüştüğü de görüldü. Türkçede birkaç soru öğrencilerin için eleyici nitelikte. Bu sorulardaki çeldiricilerin güçlü olması yanlışların bu sorularda yığılmasına yol açabilir. Sınavın geneli bize şunu gösterdi ki bol bol kitap okumak, bu gibi sınavlarda zorlayıcı soruları çözmemizde en büyük yardımcımız. Öğrencilerin sınav hazırlık sürecinde enerjilerini dil bilgisi konularına değil; okuma, anlama ve yorumlama alanına vermeleri gerekiyor.

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi soruları işlenen müfredata uygundur Sorular, ünitelere dengeli bir şekilde dağıtılmış. Açık ve anlaşılır olan sorular, öğrencilerin verilen bilgiyi analiz etme yani düşünme ve yorumlama becerisi ölçüyor.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi soruları ders müfredatına uygun. Sorular bilgiyi ölçmeden ziyade bilgiyi kullanma ve hayata aktarmaya yönelik. Metin anlama ve yorumlama becerisi olan öğrencilerin kolaylıkla yanıtlayacağı sorular yer alıyor.

İNGİLİZCE
2023 LGS Yabancı Dil ( İngilizce ) sorularına genel olarak baktığımızda, ilk 5 üniteninkonularından, MEB kazanımlarına uygun, ağırlıklı olarak öğrencilerin okuyup anlama, yorumlama becerilerini ölçen, soru yönergelerini dikkatli bir şekilde okuyan öğrencilerin yapabileceği kolay ve orta zorlukta, öğrencileri çok zorlamayan, dikkat ölçer nitelikte sorulardan oluştuğunu görüyoruz.

MATEMATİK
2023 LGS Matematik dersi soruları MEB müfredatına ve kazanımlarına bağlı kalınarak soruldu. MEB’in yıl boyunca yayınladığı örnek sorular ile uyumlu olduğu görüldü. Sorular birinci dönemden sorulmuş olup 2020 LGS’ ye paralellik gösterdi. Ancak geçmiş yıllara göre daha sade bir dille hazırlanmış, okuma ve anlamaya yönelik bilgi ölçen sorulardan oluşan orta zorlukta bir sınav olduğu söylenebilir. 2 ya da 3 soru belirleyici özellikte olup tüm yıl boyunca düzenli ve istikrarlı çalışan öğrencilerin başarı göstereceği bir sınav oldu.

FEN BİLİMLERİ
LGS 2023 sınavındaki Fen Bilimleri dersi soruları MEB kazanımlarına uygun olarak net ve anlaşılır bir şekilde hazırlanmış. Mevsimler ve İklim ünitesinden 3, DNA ve Genetik Kod ünitesinden 8, Basınç ünitesinden 5 ve Madde ve Endüstri ünitesinden 4 soru sorulmuş. Soruların zorluk düzeyi çoğunlukla orta düzeyde. Sorularda kullanılan kavramlar öğrencilerin bilgi ve kavrama düzeyine uygun. Sorularda metin okuma ve deney yorumlama becerisi ön plana çıkıyor. Öğrencilerin dikkatli olarak soruları okuduğunda çok zorlanmadan yapabilecekleri sorulardan oluşan bir sınavdır.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 80 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları