Üniversite Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılır
YKS yerleştirme sonuçlarına göre üniversite kayıt işlemleri nasıl yapılacağı merak ediliyor. Üniversite yerleştirme sonucu nasıl öğrenilir? Üniversite e-kayıt işlemi nasıl gerçekleştirilir? İşte YKS sonuç öğrendikten sonra e-kayıt için izlenecek adımlar.
YKS Sonuç Öğrenme
• Adaylar Tc kimlik numaraları ve şifreleri ile Sonuç Açıklama Sisteminden yerleşme bilgilerini öğrenebilirler.
Üniversite E-kayıt Tarihi
• ÖSYM tarafından duyurulan takvime göre ise 19 – 21 Ağustos tarihlerinde e kayıt işlemleri başlayacak.
• Üniversite kayıtları 19-21 aralığında elektronik olarak yapılırken genel kayıt işlemleri 23 Ağustos’ta sona erecek.
Bu hizmetten faydalanarak Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan yerleştirmeler sonucunda herhangi bir programa yerleştirilen adaylar elektronik olarak kaydını yapabilir ve barkodlu Elektronik Kayıt Belgesini alabilir.
Elektronik kayıt işlemi tamamlandıktan sonra kayıt olunan üniversitenin internet (web) sayfasındaki duyurular takip edilmelidir. Elektronik kayıt işlemini tamamlayan adayların ayrıca üniversitelerine giderek kayıt yaptırmalarına gerek yoktur.
Bilmeniz Gerekenler
Bu hizmeti kullanarak aldığınız belgelerin resmi geçerliliği vardır. Üzerindeki barkod numarası sayesinde, teslim ettiğiniz kurumlar tarafından belgenin doğruluğu sorgulanıp teyit edilebilir.
Elektronik kayıt işlemi tamamlandıktan sonra yerleşilen üniversitenin internet (web) sayfasındaki duyurular takip edilmelidir. Elektronik kayıt işlemini tamamlayan adayların ayrıca üniversitelerine giderek kayıt yaptırmalarına gerek yoktur.
Sahip Olmanız Gerekenler
Bu hizmetten faydalanmak için e-Devlet Kapısı Şifresi, Elektronik İmza, Mobil İmza veya İnternet Bankacılığı ile Giriş yöntemlerinden birini kullanarak e-Devlet Kapısı sistemine giriş yapabiliyor olmalısınız. İşleminize başlamadan önce gerekli e-Devlet Kapısı Şifresi, Elektronik İmza veya Mobil İmza’nızı temin etmelisiniz veya e-Devlet Kapısı’na entegre bankalardan birinin internet bankacılığını kullanıyor olmalısınız. e-Devlet Kapısı Şifrenizi PTT’lere kimliğiniz ile birlikte şahsen başvurarak temin edebilirsiniz. Elektronik veya Mobil İmza temin etmek için ilgili hizmet sağlayıcılardan veya operatörlerden bu hizmeti satın almalısınız.
Üniversite E-kayıt İşlemleri
• Sisteme giriş e-Devlet Kapısı’nın adresi www.turkiye.gov.tr’dir.
• Hizmeti Bulmak
e-Devlet Kapısı üzerinde çok sayıda hizmet sunulmaktadır. Aranan hizmetin kolayca bulunabilmesi için farklı yöntemler kullanılabilir.
Kullanmanız gereken hizmetin adı “Üniversite E-Kayıt” hizmetidir. Sisteme Giriş işleminizi tamamladıktan sonra,
“e-Hizmetler” bağlantısına tıkladıktan sonra gelen listede “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı” altında bulunan “Üniversite E-Kayıt” bağlantısına tıklayarak veya,
Site İçi Arama kutusuna “E-Kayıt” yazıp arama tuşuna bastıktan sonra, gelen listedeki “Üniversite E-Kayıt” bağlantısına tıklayarak veya, Tarayıcınızın adres satırına https://www.turkiye.gov.tr/yokuniversite-ekayit yazarak ulaşabilirsiniz.
1)İletişim Bilgisi
Bu hizmetten faydalanmak için eDevlet Kapısı profilinizdeki e-posta ve cep telefonu bilgilerinizin tanımlı ve doğrulanmış olması gerekir. Eğer daha önce iletişim bilgilerinizi doğrulamadı iseniz, yandaki gibi bir ekran ile karşılaşacaksınız. “Bilgilerimi Şimdi Güncelle” düğmesine basarak e-posta ve cep telefonu bilgilerinizi sisteme giriniz.
Ekrandaki yönergeleri takip ederek her ikisini de doğrulanmış hale getiriniz. Doğrulama işlemi için, e-posta adresinize gelen iletideki kodu ve cep telefonunuza gelen kısa mesajdaki kodu ilgili ekranlara yazmanız gerekir. Bu işlemleri tamamladıktan sonra hizmeti tekrar açınız…
Eğer iletişim bilgilerinizi daha önce tanımladı ve doğrulanmış hale getirdiyseniz, bu uyarı mesajı görünmeyecektir. Lütfen bir sonraki aşamaya geçiniz.
2)Olası Hatalar Hizmeti
İlk açtığınızda hata mesajları ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumlarda işleminize devam etmeniz mümkün olmamaktadır.
• Hizmet Kullanımı
1)Kayıt Formu
Hizmete girdiğinizde eğer kayıt yapmanıza engel bir durum yoksa kayıt formunu görüntüleyeceksiniz. Bu aşamada ekrandaki bilgileri dikkatle okuyunuz ve tümünün eksiksiz ve doğru olduğundan emin olunuz. Eğer tüm bilgiler eksiksiz ve doğru ise, sayfadaki tüm uyarı ve duyuruları okuyup anladı iseniz aşağıda bulunan alanlara “EVET” yazdıktan sonra “Başvur” düğmesine basarak işleminizi tamamlayınız. Bilgilerinizde eksiklik veya yanlışlık varsa işleme devam etmeyiniz.
2)Belge Görüntüleme
Başvurunuzu tamamladığınızda bu ekranda barkodlu elektronik kayıt belgenizi görüntüleyeceksiniz. Burada “Dosyayı İndir” bağlantısını kullanarak dosyayı bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz. Belgenizin çıktısını almak için tarayıcınızda bulunan “Yazdır” komutunu kullanmayınız. Çıktı almak için önce belgeyi bilgisayarınıza indiriniz, ardından inen dosyayı açarak yazdırınız. İpucu: Eğer belgenizi yazdırma imkanınız yok ise barkod numarasını ve T.C. Kimlik Numaranızı, belgeyi vereceğiniz kuruma iletmeniz yeterlidir. Barkod numaranızı ve T.C. Kimlik Numaranızı ilettiğiniz kişiler “Üniversite E-Kayıt Belge Doğrulama” hizmetini kullanarak, belgenin bir kopyasını alabilir ve geçerliliğini kontrol edebilirler.
Kayıt İşlemi Tamamlandıktan Sonra Hizmete Tekrar Girildiğinde;
Kayıt olduktan sonra hizmete tekrar girdiğinizde yerleştirme ve kayıt bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz. Kayıt esnasında oluşturulan barkodlu belgenize “Üniversite E-Kayıt Belge Sorgulama” hizmetinden erişebilirsiniz.
Elektronik kayıt işlemi tamamlandıktan sonra kayıt olunan üniversitenin internet (web) sayfasındaki duyurular takip edilmelidir. Elektronik kayıt işlemini tamamlayan adayların ayrıca üniversitelerine giderek kayıt yaptırmalarına gerek yoktur.