Türkiye Ekonomisinin Sektörel Dağılımı Konu Anlatımı

Merhaba arkadaşlar size bu yazımızda Coğrafya Konuları hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak  bilgi sahibi olabilirsiniz. Türkiye Ekonomisinin Sektörel Dağılımı Nedir? sorusunun cevabı aşağıda sizleri bekliyor…

Türkiye Ekonomisinin Sektörel Dağılımı

Birincil (tarım) faaliyetlerde, temel maddeler doğrudan veya dolaylı olarak  doğal ortamdan temin edilir. Avcılık, toplayıcılık, ziraat, hayvancılık, ormancılık, balıkçılık ve madencilik bunlardandır.

İkincil (sanayi) faaliyetler, doğadan elde edilen hammaddeleri insanların kullanımına hazırlayan faaliyetleri içerir. Bu faaliyetler, enerji üretimi, inşaat ve tüm imalat sanayini kapsar.

Üçüncül (hizmet)faaliyetler ise hizmetler ve ticari faaliyetleri kapsar. Koordineli olarak çalışan birimlerden oluşan ülkemiz ekonomisinde tarım, sanayi, inşaat ve hizmet sektörleri önemli yer tutar. Bu sektörlerin ülke ekonomisi içindeki oranı ve nüfusun sektörel dağılımı o ülkenin gelişmişlik düzeyi ile ilgili bilgiler verir. Örneğin, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sanayi ve hizmet sektörlerinin ekonomideki payları daha fazla iken, geri kalmış ülkelerde tarım sektörünün payı fazladır.

Türkiye Ekonomisini Etkileyen Faktörler

Coğrafi Konum
Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması ve boğazlara sahip olması ekonomik faaliyetleri çeşitlendirmiştir. Bunun yanı sıra Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasında köprü görevi görmesi zengin su kaynaklarının bulunması ve dört mevsimin belirgin olarak yaşanması başta ulaşım olmak üzere tarım, hayvancılık, ticaret ve turizm faaliyetlerinin gelişmesini sağlamıştır.

Yeryüzü Şekilleri
Ülkemiz genel olarak dağlık ve engebelidir. Bu özelliği tarım, ulaşım, sanayi gibi ekonomik faaliyetleri olumsuz etkilerken, enerji üretimi, madencilik, doğaya dayalı turizm (kış turizmi) olumlu etkiler. Kıyı ovalarındaki alüvyal dolgulu alanlarda tarımsal faaliyetler gelişmiştir.

İklim
Ülkemizin Akdenize kıyısı olması, yer şekillerinin çeşitlilik göstermesi farklı iklimlerin görülmesine neden olmuştur. Bu durum da tarım, hayvancılık ve turizm gibi ekonomik etkinliklerin gelişmesini sağlamıştır.

Nüfus
Türkiye genç ve dinamik bir nüfusa sahiptir. Genç nüfusun fazla olması ekonomik kalkınma hızını düşürmekte, bu da istihdam sıkıntısının yaşanmasına neden olmaktadır. Çünkü bağımlı nüfusun fazla olması tüketimi arttırır. Genç nüfusun fazla olmasının olumlu etkisi potansiyel iş gücünü arttırmasıdır.

 

11. Sınıf Coğrafya Konuları için Tıklayınız

11. Sınıfta Yer Alan Diğer Ders ve Konuları için Tıklayınız

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 10 + 6 kaçtır?