Teog Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir

Karatay

TEOG SINAVI YERLEŞTİRME TERCİLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi ile ilgili merak ettiğiniz konulara açıklık getirmek amaçlıdır.

A grubu tercihleri yaparken nelere dikkat edilmeli?

-Öğrenciler A Grubunda tercihlerini yaparken; 4 Temmuz 2014 tarihinde http://www.meb.gov.tr adresinden yayınlanan okul listesinden 15 okul seçebilecek. Bu 15 okul seçiminde il, ilçe, okul türü sınırlaması olmayacak. Okul seçimi yapılırken veliler temmuz ayını okul incelemesine ayırmalı. Bu seçimde okulun fiziki yapısı, sosyal olanakları, ulaşım imkanı, öğretmen kadrosu, ÖSYS başarısı, mezunlarının iş hayatındaki yeri ve en önemlisi öğrencinin o okulda okurken mutlu olup olmayacağına dikkat etmeli. Öğrencinin mesleki yatkınlığına ve gelecek planlarına uygun tercihler yapılmalı. Örneğin öğrencinin sayısal derslere olan ilgisi az ise öğrenci fen liselerine değil, sosyal bilimler liselerine yönlendirilmeli.

Bu yıl MEB tarafından öğrencilerin başarı sıraları ve okul taban puanları açıklanmadı. Bu durum okul ve öğrenci puanına göre tercih yapmak isteyen velileri tedirgin etti. Unutulmamalı ki okul puanları MEB tarafından belirlenen puanlar değil. Taban puan dediğimiz, bir önceki yıl tercih işlemleri sırasında o yıl o okulu tercih edip okulun kontenjanı dahilinde o okula son yerleşen öğrencinin puanıdır. Dolayısıyla, öğrencilerin en çok tercih ettikleri bölümlerin taban puanları her zaman daha yüksektir. Okulun tercih edilebilirliğini ya da tercih listesinde bir üst sırada yer almasını sağlayan o okulun puanı değil. Öğrenci sırf puanı yüksek olabilir diye okumak istemediği bir bölüme yönlendirilmemeli. Tercih listesi oluşturulurken, okulların puanları değil, okumak istenen okul sıralamada önemlidir.

Yerleştirme işlemlerinde yapılan değişiklikler neler?

-Yerleştirme işlemlerindeki yenilikleri öncelikle yapısal ve teknik olarak iki aşamada ele almamız gerekir.Yapısal boyutuyla ilgili konuların en başında; Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı okulların yani Meslek Liseleri ile İmam-Hatip Liselerinin Anadolu Lisesi statüsüne dönüştürülmesi ile tüm okul türlerine Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi marifetiyle oluşan yerleştirmeye esas puan ile öğrenci alınması geliyor. Buna bağlı olarak, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okulları tercih eden öğrenciler daha önceki yıllarda doğrudan alan tercihi yaparken, 2014 yılı itibariyle okul tercihi yapacak. Öğrenci ortak uygulanan 9´uncu sınıfın ardından başarısı, yeteneği ve isteği dikkate alınarak 10´uncu sınıfta alanlara yerleştirilecek.

Özel okullar nasıl öğrenci alacak?

-Bir diğer yapısal değişiklik ise okul türlerinin azaltılması çalışmaları kapsamında Anadolu öğretmen liselerinin; sosyal bilimler, fen ve anadolu liselerine dönüştürülmesi. Özel okulların burslu öğrenci kontenjanlarına yerleştirme işlemleri de Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması kapsamında yapılacak. Daha önceki yıllarda resmi okullardan özel okullara yönelik geçişler yerleştirme işlemlerinin uzun zaman almasına ve boş kontenjanların oluşmasına neden oluyordu. Bu sistemde yedek yerleştirme olmaksızın tek seferde yerleştirme işlemleri yapılacağından özel okulları tercih eden öğrencilerimizin bu sistem aracılığıyla istedikleri okullara yerleştirilmeleri sağlanacak. Özel okullar tam burslu olarak alacakları öğrencileri Türkiye çapında puan üstünlüğüne göre yüzde 5´lik dilim içerisinden alacak. Yerel şartları dolayısıyla Türkiye geneli yüzde 5´lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar ise tam bursluluğa karşılık gelen boş kontenjanlarını il çapındaki yüzde 5´lik dilimden doldurabilecekler. Özel okulların burslu kontenjanlarına yerleşecek öğrencilerimizin eğitim, yemek ve ulaşım ücretleri tam bursluluk kapsamında olacak. Özel okullar burslu aldıkları öğrencilerin bursluluklarını; başarısızlık, sınıf tekrarı gibi hiçbir ek şart ve yükümlülük aramadan eğitim-öğretim süresi boyunca devam ettirecekler.

Tüm okul türlerine yerleştirme işlemleri bu yapı aracılığıyla mı yapılacak?

– 4+4+4 olarak bilinen 12 yıllık zorunlu eğitimle birlikte liseler zorunlu hale geldiğinden öğrencilerimizin hepsini ortaöğretim kurumlarımıza yerleştirmekle yükümlüyüz. Ortak sınavlar öğrencilerin okullarda girdikleri sınavlardan bir tanesi olduğu için bütün öğrencilerin yerleştirmeye esas puanları oluşmakta. Oluşan bu puanlar aracılığıyla tüm okul türlerine yerleştirme yapmayı planlıyoruz.

Bu yerleştirme işlemleri nasıl yapılacak?

– Yerleştirme işlemlerinde bu yapısal değişikliklere ilave olarak, teknik bazı değişiklikler de yapıldı. Artık bütün yerleştirme işlemleri yedek yerleştirme yapılmaksızın, tek tercih listesiyle yapılacak. Sistemin etkin, verimli ve hatasız bir şekilde işlemesi için gerekli tüm önlemler Bakanlık tarafından alındı.

Yerleştirme süreci oldukça basit bir tercih işlemi ile ve tek bir tercih formuyla olacak. Öğrencilerimizin tercihleri alındıktan sonra yerleştirmeye esas puana göre yerleştirme işlemini gerçekleştireceğiz.

Ek puanlar hangi oranlarda yılsonu başarı puanına eklenecek?

-Öğrencilerin, TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavları ile proje yarışmalarına katıldıkları yıla ait yılsonu başarı puanına; yılsonu başarı puanının

– Altın madalya alan veya birinci olanlar için yüzde 10´u,

– Gümüş madalya alan veya ikinci olanlar için yüzde 9´u,

– Bronz madalya alan veya üçüncü olanlar için yüzde 8´i,

– Bu etkinliklere katılanlar için de yüzde 7´si oranında ek puan eklenir.

Nakil işlemleri ne zaman yapılacak?

-Yerleştirmeye yönelik nakil talepleri öğrenci velisi tarafından öğrencinin kesin kaydının olduğu okul müdürlüklerine yapılacak. 25-28 Ağustos 2014 tarihleri arasında (saat 17:00´ye kadar) nakil müracaatları alınacak. 29 Ağustos 2014 saat 19:00´da nakil yerleştirme işlemleri tamamlanacak. Söz konusu işlemler sonucu nakil talebi gerçekleşenler ve boş kalan kontenjanlar e-okul sistemi üzerinden görülebilecek. Nakil işlemleri benzer biçimde eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla devam edecek. Ekim ayı itibariyle yapılacak nakillerde eylül ayı sonuna kadar yapılan nakiller sonucu oluşan taban puan esas alınacak.

Yurtdışından sınava giren öğrencilerin kayıtları nasıl yapılacak?

-Yurtdışından sınava giren öğrenciler; e-okul sisteminde kayıtlı ise http://www.meb.gov.tr veya http://oges.meb.gov.tr adreslerinden tercih yaparak okul müdürlüklerine tercihlerini onaylatacak. Bu imkanı olmayan yurtdışındaki öğrenciler ise tercihini http://www.meb.gov.tr veya http://oges.meb.gov.tr adreslerinde yayımlanan Ek-2´ deki "Yerleştirme İşlemi Tercih Formu"nu doldurarak yapacak. Öğrencilerin, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü-06500 Teknikokullar/ANKARA adresine Ek-2´ deki "Yerleştirme İşlemi Tercih Formu"nu 07 Ağustos 2014 tarihi mesai bitimine kadar APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile göndermeleri gerekiyor. Bu tarihten sonra gelen başvurular dikkate alınmayacak. Tercihlerden, öğrenci velisi sorumlu olacak.

Bir öğrenci en fazla kaç tercih yapabilecek?

-Öğrenciler öncelikle A Grubu tercihlerinde yerleştirmeye esas puanlarına göre istedikleri en fazla 15 okulu tercih edebilecekler. Bu tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler ise B Grubunda bulunan okul türü tercihlerine göre yerleştirilecekler. Öğrencilerin B Grubu tercihlerinde en az 4 okul türünü tercih etmeleri zorunlu.

Yazacağımız 15 tercih arasında ikametgahımıza yakın olan okulların tutma şansı diğerlerine göre daha mı fazla? 2014-2015 yani bu seneki lise puanları geçen seneye göre daha mı yüksek olacak? Olacaksa liseler ülke geneli

TEOG puanlarına göre mi belirleyecek puanlarını?

Öğrencilerin A Grubu tercihleri ikametgahlarıyla kayıtlı değil. Bu yüzden ikametgahlarının yakınlığı herhangi bir öncelik hakkı vermeyecek.

Oğlum büyük ihtimalle Anadolu lisesine yerleşecek? Biz merkezdeki fen lisesine girme şansını da denemek istiyoruz. Tercih yaparken A grubuyla birlikte B grubunda fen lisesi seçeneğini işaretlesek bir yararı olur mu? Yoksa nakilleri mi beklesek? Bizim korkumuz B grubunu işaretlediğimizde oğlumu istemediğimiz (ilçelerdeki) bir fen lisesine yerleştirilebilir mi? Oğlumdan daha düşük puanlı bir aday fen lisesine sırf B grubunu işaretlediği için kayıt yaptırabilir.

-Öğrencinin B grubu (okul türlerine göre yapılan tercih grubu) tercih başvurusundaki önceliğini belirttiği türe göre sırasıyla ikamet ettiği cadde/sokak/bulvar, ikamet ettiği mahalle, ikamet ettiği köy, ikamet ettiği bucak, ikamet ettiği ilçe ve tercih başvurusu sırasında seçeceği alternatif 3 (üç) ilçe geneline bakılarak yerleştirme işlemi yapılacak. Bu durumda tercih edilmeyen ilçelerdeki okullara yerleştirilmeyecek.

Sınav sonuçları geçmiş yıllarda olduğu gibi sınav sonuç belgesi ile açıklanacak mı? Bu açıklamada 6-7-8 YBP dahil edilmeden TEOG-1 ve TEOG-2 ortalamalarının yüzdelik dilimleri verilecek mi? YEP üzerinden çocukların yüzdelik dilimleri verilecek mi?

-Sonuç belgesi adı altında herhangi bir uygulama bulunmuyor. Yüzdelik dilimler yayınlanacak.

Soru kitapçığına göre baktığımızda yanlış sayımız daha fazla. Bu konuda ne yapmalıyız?

-Bakanlığın yayınladığı sınav kılavuzundaki usul ve takvime göre sınav sonuçlarına itiraz yolu işletilebilir.

İlk TEOG sınavında fen ve matematik sorularındaki yanlış cevaplar nedeniyle, çocuklarımızın puanları, telafi sınavına giren çocuklara göre eksik hesaplanmıştı, bu konudaki mağduriyet giderilecek mi? 7 Temmuz´da açıklanacak sonuçlar içinde, yüzdelik dilim ile il ve ilçedeki başarı sıralaması belirtilecek mi?

-Yüzdelik dilimler yayınlanacak.

Oğlumun girdiği matematik sınavı sonucu 0 (sıfır) olarak görünüyor. itirazlarımızı yaptık sonucu bekliyoruz. Çocuğum cevap anahtarını doldurduğuna emin ayrıca herhalde bır kopya olayı gerçekleşmemiş.Elle kontrol edilmesi şeklinde itiraz ettik.Sizce sonucu ne olabilir veya sonuç değişmezse ne gibi yola başvurmamız gerekiyor.Bir senelik emeklerimiz ziyan olacak görüşünüzü alabilir miyim?

-Bakanlık itirazları ivedilikle ve titizlikle cevaplayıp hiçbir hak kaybına sebebiyet vermeyecek.

Kesin kayıtlardan sonra nakil dönemi başlayacak deniliyor ama hiç bir kaynakta nakil döneminin nasıl bir süreç olduğu açıklanmamış. Nakil başvurusu nakil olmak istediğimiz okula direk mi yapılıyor yoksa internetten mi yapılıyor, aynı okula başvurma sınırımız var mı?

-2014-2015 eğitim öğretim yılında hazırlık veya 9´uncu sınıfa kesin kaydı yapılmış olan öğrencilerin, açık kontenjan bulunan başka bir okula nakil talebinde bulunmaları halinde yerleştirme sonrası okullarda oluşan taban puana bakılmaksızın başvuranlar arasında puan üstünlüğü esas alınarak sistem üzerinden otomatik olarak yerleştirme işlemleri gerçekleştirilecek.

Yerleştirmeye yönelik nakil talepleri öğrenci velisi tarafından öğrencinin kesin kaydının olduğu okul müdürlüklerine yapılacak.

25-28 Ağustos 2014 tarihleri arasında (saat 17:00´ye kadar) nakil müracaatları alınacak. 29 Ağustos 2014 saat 19:00´da nakil yerleştirme işlemleri tamamlanacak.

Yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri benzer biçimde eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla devam edecek.

Yerleştirmeye yönelik nakil müracaatları haftalık olup, her bir periyot için nakil müracaatı ayrı ayrı yapılmalı.

Eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla gerçekleştirilecek olan yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri, okulların ilan edilen boş kontenjanları için yapılacak. Nakil yerleştirme döneminde, başka bir resmi/özel okula nakil talebinde bulunan öğrencilerden boşalacak kontenjanlar bir sonraki haftanın boş kontenjan listesinde yer alacak. Söz konusu işlemler sonucu nakil talebi gerçekleşenler ve boş kalan kontenjanlar e-okul sistemi üzerinden görülebilecek.

Ekim ayı itibariyle yapılacak nakillerde eylül ayı sonuna kadar yapılan nakiller sonucu oluşan taban puan esas alınacak.

Gelecek yıl için sınav sisteminde neler değişecek, yeni ismi ne olacak?

-Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi öğrenci, öğretmen ve okul arasındaki ilişkiyi güçlendirmek, öğrenci başarısını geniş bir zaman dilimine yayarak ölçmek, eğitim sürecinde öğretmenlerin ve okulun rolünü daha etkin kılmak, sınav kaygısını sürece yayarak azaltmak gibi gerekçelerle 2013-2014 eğitim öğretim yılının başında güncellendi. Önümüzdeki eğitim öğretim yılında bu sistemle ilgili bir değişiklik yapılmasına dair herhangi bir karar mevcut değil.

Yerleştirme işlemlerindeki güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?

-Yerleştirme işlemleri Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi´nde gerçekleştirilen değişim doğrultusunda; yerleştirme işlemlerini ortak sınavları şekillendiren felsefe ve pedagojik ilkeler ile uyumlu hale getirmek için yapıldı. Öğrencileri öğrenim görmek istedikleri okul türüne yerleştirmek, beşeri ve ekonomik kaynaklar üzerindeki işlem maliyetini azaltarak yerleştirme sürecini daha etkin kılmak amacındayız. Yerleştirme işlemlerinin öğrenciler ve aileleri üzerinde oluşturduğu baskıyı azaltmak için sistemi güncelledik.

Tercih işlemleri nerelerde yapılabilecek?

-Tercih işlemi öğrenci tarafından bireysel olarak https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi 8´inci sınıfı tamamladığı okuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecek.

Puanların eşitliğinde nasıl bir yol izlenecek?

-Yerleştirmeye esas puanların eşit olması durumunda aşağıdaki öncelik sıralamasına göre yerleştirme yapılacak: Ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı; sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğü, tercih önceliği ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı.

Tercihler puana mı başarı sırasına göre mi yapacak?

-Öğrenciler tercihlerini; yüzdelik dilimdeki konumları, başarı puanları ve okulların kontenjan durumlarına göre değerlendirerek yapmalı.

Tercihlerle ilgili nasıl bilgi sahibi olabilirim?

-Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) sonuçlarına göre öğrenci alan okulların "okul türü ve/veya alan tanıtım bilgileri" http://oges.meb.gov.tr adresinde yer alıyor. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine ait alan ve dal tanıtım bilgileri http://megep.meb.gov.tradresinden öğreniliyor.

Parasız Yatılılık ve Bursluluk Yerleştirme (PYBS) İşlemleri nasıl gerçekleştirilecek?

-2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren bütün ortaöğretim kurumlarına YEP ile öğrenci yerleştirileceğinden PYBS´ye başvuran bütün öğrencilerin tercihleri bursluluk talebi olarak değerlendirilecek. Örgün resmi ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrencilerden öğrenimlerine parasız yatılı olarak devam etmek isteyenler pansiyonlu okullarda doğrudan okul müdürlüğüne, pansiyonu bulunmayan okullarda ise il/ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonlarına belgeleri ile birlikte 15 Eylül 2014 saat 17:00´ye kadar başvuracak.

Spor lisesi ile güzel sanatlar lisesine yerleşen öğrencilerin merkezi yerleştirme puanı ile öğrenci alan okullara nakil imkanı var mı?

-Yetenek sınavı ile öğrenci alan Spor Lisesi ve Güzel Sanatlar Lisesine yerleşen öğrenciler merkezi yerleştirme puanı ile öğrenci alan okullara istemeleri halinde Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği´nin ilgili hükümleri doğrultusunda 10´uncu sınıfın sonuna kadar nakil yaptırabilecekler.

Yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?

-YEP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları 22 Ağustos 2014 tarihinde http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilan edilecek. Öğrenciler TC kimlik numarası ve okul numarasıyla sonuç bilgilerini sorgulayabilecek. Öğrencilere ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek.

Çocuğumun sınav kağıdını görebilecek miyim eğer göremeyeceksem bana bildirilen sonucun yanlış ya da üzerinde tahribat yapılıp yapılmadığını nasıl bileceğim?

-Sınavların uygulanışı, sonuçlandırılışı ve itiraz gibi tüm konular sınav kılavuzlarında yer alıyor. Sınav sonuçlarına itirazlar da söz konusu kılavuzda gösterilen tarih ve yöntemleriyle Bakanlığa yapılabilir.

Çocuğumun başarı puanları ve aldığı notlara göre sıralamasını hesaplayabileceğim bir yöntem var mı?

-Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan, 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının yüzde 30´u ile 8´inci sınıfta uygulanan ağırlıklandırılmış ortak sınav puanlarının yüzde 70´inden oluşacak. 6, 7 ve 8´inci sınıfların yılsonu başarı puanı 300 üzerinden ortak sınavların puanı 700 üzerinden hesaplanacak, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan ise bu ikisinin ortalaması alınarak 500 üzerinden hesaplanacak.

Anadolu lisesini kazanıp okurken, 1-2 yıl sonra istendiğinde özel okula geçiş nasıl olacak? Maarif kolejleri arası sınavsız nakil mümkün olabilecek mi? Anadolu liseleri arası nakil nasıl olacak?

-Nakil gidilecek okulun kontenjanı ve öğrencinin puanı dikkate alınarak nakiller ileriki yıllarda da gerçekleştirilebilecek.

Nisan ayındaki sınavdan önce MEB bir yazı ile kaynaştırma öğrencilerinin velilerinin isteğine göre sınava girmeyebileceklerini belirten bir yazı göndermişti okullara ve birçok kaynaştırma öğrencisi de özsaygılarının zedelenmemesi açısından veli isteğiyle bu sınava girmedi. Onların durumu ne olacak?

-Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden genel ilköğretim programını tamamlayanlar ve sınava katılmayanlar, özel eğitim değerlendirme kurulu raporları, engel durumları ve özellikleri, ikamet adresleri ile özel eğitim hizmetleri kurulunca belirlenen kriterler dikkate alınarak öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu kararı ile Anadolu liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleri ve Anadolu imam hatip liselerine yerleştirme işlemleri özel eğitim kurumları yönetmeliği esas ve usullerine göre yapılacak.

Tercih robotunda 92, 96, 98 olan yılsonu notlarını 99, 99, 99 olan yılsonu notları ile girdiğimde 484 olan yerleştirme puanı 490 oluyor. Bu yılsonu notları adil verilmediyse bu haksızlık değil mi?

– Verilen yılsonu başarı puanlarının adil olabilmesi adına öğretmenlerimize gerekli uyarılar yapıldı. Maarif Müfettişleri marifetiyle de bu konu denetleniyor. Ayrıca ortak sınavlar ile öğretmenlerimizin verdiği puanlar arasında büyük farklar var ise bu da Bakanlıkça dikkate alınıp gerekli işlemler yapılacak.

Yerleştirme takvimi 22 Ağustos´ta bitiyor. Başka ile yerleşen öğrencinin velileri memursa taşınmaları için süre çok kısıtlı değil mi? Takvim daha erkene çekilemez mi?

-Yerleştirme takvimi, sınavların sonuçlanması, öğrencilerin karnelerini alması, sınav sonuçlarına itiraz vs. gibi izlenmesi gereken yasal ve zorunlu prosedürlerin işletilebilmesini mümkün kılacak şekilde oluşturuluyor. Bu yüzden takvimde herhangi bir değişiklik yoluna gidilmesi düşünülmüyor.

Müzik, beden eğitimi, teknoloji tasarım, görsel sanatlar gibi yetenek derslerinin yılsonu notları hesabına dahil edilmemesi bu derslerden şişirilmiş notlar verilmesini gerçekten engelleyerek, öğrencinin yeteneğinin ortaya çıkmasını sağlamaz mı? Bu derslerin yılsonu ayrı hesaplanarak meslek liselerine geçişte ek puan sağlayarak öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda liselere girişini sağlamaz mı?

– Sportif, sanatsal ve kültürel faaliyetlerin orta ve uzun vadede sisteme entegre edilme çalışmaları devam ediyor.

Yılsonu notlarının kullanılması objektif ve adil bir değerlendirmede kullanılamayacağı bellidir. Dershanelerin kalkacağı da düşünülürse yılsonu notlarının yerleştirme puanı olarak kullanılmaması gerekmez mi?

-Gerçekleştirilen ortak sınavlar öğretmenlerimizin yaptığı sınavların sadece daha denetimli olarak merkezden yapılmasından ibaret. Bunun dışında bir üst eğitim kurumuna yerleşmesi için öğrencilerin anlık değil sürece dayalı performansını ölçmeyi amaçlayan sistemde yılsonu başarı puanlarının kullanılması gerekli.

Tercihler yapılırken A aşaması tercihe göre ise B listeleri ikametgaha yakın en yakın okul olarak mı tercih etmeliyiz? Puan her listelemede geçerli mi? Okul müdürlerinin alım aşamasındaki fonksiyonları ne olacak?

-A grubu tercih listesinde okul adları B grubu tercih listesinde ise okul türleri yer alacak. Her iki listede de puan üstünlüğü dikkate alınacak. Dolayısıyla sistem B grubunda ikameti kendiliğinden baz alacağından öğrencilerin isteği doğrultusunda bir okul türünü seçmeleri yararına olacak. Okul müdürleri TEOG sürecinde öğrencilerin tercih işlemleri okullarının kontenjanlarını bildirme gibi görevleri yerine getirecekler.

İstanbul´daki normal Anadolu liselerinden 2014-2015 öğretim yılı için imam hatip lisesine dönüştürülecek liseler belli mi? Okul kontenjanlarının açıklanması ve tercihler öncesinde son durum belli olacak mı? İstanbul Vefa Lisesi´nin imam hatip lisesine dönüştürüleceği haberleri doğru mu?

-Tercih işlemleri öncesinde kafalarda soru işaretine neden olan tüm sorulara cevap bulacak. Söylentilere itibar etmemek bakanlığın açıklayacağı kılavuzu beklemek yerinde olacak.

İlk TEOG sınavı ile 2.TEOG sınavının puanlamaya etkisi (yüzde olarak) nasıl olacak?

– İlk ile ikinci ortak sınavın puanlamaya etkisi açısından herhangi bir fark bulunmuyor.

Bu yıl uygulanan çoklu sınav sistemi 2014-2015 öğretim yılı için de geçerli olacak mı? Yoksa seneye tekrar tek sınav sistemine geri mi dönülecek?

-Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi öğrenci, öğretmen ve okul arasındaki ilişkiyi güçlendirmek, öğrenci başarısını geniş bir zaman dilimine yayarak ölçmek, eğitim sürecinde öğretmenlerin ve okulun rolünü daha etkin kılmak, sınav kaygısını sürece yayarak azaltmak gibi gerekçelerle 2013-2014 eğitim öğretim yılının başında güncellendi. Sistemin güncellenmesiyle gerçekleştirilen Merkezi Ortak Sınavların ardından birçok öğrenci, öğretmen, veli ve idareci ile görüşmeler yapıldı ve anket uygulandı. Eğitimin tüm paydaşlarıyla yapılan bu görüşmeler ve anketlerde elde edilen sonuçlara göre Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi´nin benimsendiği ve sistemin devam ettirilmesi yönünde eğilimin olduğu görüldü. Eğitimin tüm paydaşları nezdinde kabul gören Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi üzerinde herhangi bir değişiklik yapılması düşünülmüyor. Ancak eğitim, doğası gereği değişimi ve sürekli gelişimi içinde barındırıyor. Günümüz dünyasında eğitim paradigmalarındaki değişimler dikkate alınarak ilerleyen dönemlerde Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sisteminde sistemin uygulanışı ve pratiği ile ilgili güncellemeler yapılabilir.

Önümüzdeki öğretim döneminde 7´nci sınıflar bu sisteme dahil olacak mı?

-Halihazırda 7´nci sınıfların yıl sonu başarı puanı TEOG sistemine zaten dahil. 7´nci sınıfta ortak sınavların yapılıp yapılmayacağı ise Bakanlığın 7´nci sınıflarda ortak sınav yapma yönünde şuan için vermiş olduğu bir kararı bulunmuyor.

Kızım 6´ya geçti. Hangi sınıflarda TEOG sınavlarına girecek?

-Ortak sınavlar sadece 8´inci sınıfta yapılacak. 6 ve 7´nci sınıflarda ortak sınavların yapılmasına dair Bakanlığın vermiş olduğu bir karar henüz mevcut değil.

Puan hesaplamasının nasıl yapılacağını lütfen açıklar mısınız?

-6,7 ve 8´inci sınıf yılsonu başarı puanının yüzde 30 ile ortak sınavların yüzde 70´inin ortalamasının alınması ile YEP oluşacak.

8. sınıflar karne alıyor. 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu ortalamaları belli. Kasım TEOG sonucu belli. Nisan TEOG sonucu belli. Sonuç olarak sıralama ve yüzdelik dilim değerleri belli. Neden 14 Haziran itibariyle belli olan sonuç, 23 gün sonra açıklanacak? Üniversite sınavlarına ilişkin sonuçlar bir haftada açıklanırken, TEOG hesaplamaları neden bu kadar uzun sürüyor?

– Yerleştirme takvimi, sınavların sonuçlanması, öğrencilerin karnelerini alması, sınav sonuçlarına itiraz vs. gibi izlenmesi gereken yasal ve zorunlu prosedürlerin işletilebilmesini mümkün kılacak şekilde oluşturuluyor.

İkinci dönem TEOG İngilizce sınav sonucu kardeşimin 0 (sıfır) görünüyor. İtiraz ettik, fakat tedirginiz.

Kardeşim açıkta kalırsa bunun hesabını kim verecek?

– İtiraz yönteminin işletilmesi yolu ile Bakanlığa başvurulması ile itirazın gerekleri yerine getirilecek.

Tercihler neden bu kadar geç yapılıyor? Tercihleri geçen yılın puanına göre mi yapacağız? Yüzdelik dilimle geçen yıl yapıyorduk, bu sene yüzdelik dilim ve sıralama olmayacak mı?

-Bunun yanında yüzdelik dilimler bu sene de açıklanacak olup öğrencinin bu sene oluşan Yerleştirmeye Esas Puanı ile tercih işlemi yapılabilecek.

Özel okullara tam burslu girmenin şartları ve takvimi nedir?

-YEP puanı ile alan özel okullar için 31 Temmuz-08 Ağustos 2014 (Saat 17.00´ye kadar) tercihler alınacak ve 22 Ağustos 2014´te kesin kayıtlar olacak. Eğitim, yemek ve ulaşım ücretleri bursluluk kapsamında yer alacak. Özel okullar, bursluluk dahilindeki pansiyon bilgisini tercih kılavuzunda belirtecekler.

Çocuğumun puanı hiçbir yeri tutmazsa, eve en yakın okula kayıt olacak denilmiş. Bu okul yine Anadolu Lisesi mi olacak, imam hatip mi? İstemiyorsak özel okul için paramız da yoksa mecbur muyuz?

– Herhangi bir okul türü zorunlu tutulmamış aksine öğrencinin istediği okula yerleşmesi için ikamet adresi temel alınarak Anadolu imam hatip liselerine, sosyal bilimler liselerine, Anadolu liselerine, mesleki ve teknik Anadolu liselerine, çok programlı Anadolu liselerine, mesleki ve teknik eğitim merkezlerine, fen liselerine, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı ve YEP´e göre öğrenci alan özel okullara öğrencilerin yerleştirmeleri yapılacak.

Oğlumun TEOG İngilizce sınavının sıfır olduğunu gördük. Aynı gün bu konuda dilekçe verdik. Ama geri dönülmedi.

-Tercih işlemleri yapılmadan önce Bakanlık, kendisine sunulan dilekçeyi inceleyerek başvuru sahibine cevap verecek.

7 Temmuz´da il sıralamaları da verilecek mi? Sıralama verilmezse nasıl tercih yapacağız?

-Yüzdelik dilimler açıklanacak. Rehber öğretmenler yardımı ile ve verilen bu veriler ışığında tercihler yapılabilecek.

3 senenin yılsonu ortalaması ve TEOG sonucumuzun, puanını nasıl öğreneceğiz?

-Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan, 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının yüzde 30´u ile 8´inci sınıfta uygulanan ağırlıklandırılmış ortak sınav puanlarının yüzde 70´inden oluşacak. 6, 7 ve 8´inci sınıfların yılsonu başarı puanı 300 üzerinden ortak sınavların puanı 700 üzerinden hesaplanacak, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan ise bu ikisinin ortalaması alınarak 500 üzerinden hesaplanacak.

Oğlum TEOG´dan 411 puan aldı. Birinci tercih bölümüne ülke genelindeki fen liselerini tercih edip, ikinci tercih hanesine sadece fen lisesi yaptığımızda en yakın fen lisesine kesin kayıt yapılma olasılığı var mı?

-İkamet adresi, puan üstünlüğü ve okulların kontenjanı dikkate alınarak yerleştirmeler yapılacak.

Anadolu lisesini kazanıp okurken, 1-2 yıl sonra istendiğinde özel okula geçiş nasıl olacak? Maarif kolejleri arası sınavsız nakil mümkün olabilecek mi? Anadolu liseleri arası nakil nasıl olacak?

-Nakil gidilecek okulun kontenjanı ve öğrencinin puanı dikkate alınarak nakiller daha sonraki yıllarda da gerçekleştirilebilecek.

Öğrencinin puanı çok düşükse akıbeti ne olacak

– Taban puan (201 ) uygulaması kaldırıldığından öğrencinin puanının düşük olması sadece gideceği okulun belirlenmesinde rol oynayacak. Zira öğrenci her halükarda bir okula yerleşecek.

Nisan ayındaki sınavdan önce MEB bir yazı ile kaynaştırma öğrencilerinin velilerinin isteğine göre sınava girmeyebileceklerini belirten bir yazı göndermişti okullara ve birçok kaynaştırma öğrencisi de özsaygılarının zedelenmemesi açısından veli isteğiyle bu sınava girmedi. Onların durumu ne olacak?

– Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden genel ilköğretim programını tamamlayanlar ve sınava katılmayanlar, özel eğitim değerlendirme kurulu raporları, engel durumları ve özellikleri, ikamet adresleri ile özel eğitim hizmetleri kurulunca belirlenen kriterler dikkate alınarak öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu kararı ile Anadolu liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleri ve Anadolu imam hatip liselerine yerleştirme işlemleri özel eğitim kurumları yönetmeliği esas ve usullerine göre yapılacak.

Özel okullarda şişirilmiş notlar aynı yanlış yapan öğrencilerde 5-10 puan arasında farka neden oluyor(yılsonu notları hesaplanırken)yazılı soruları kolaylık ve zorluk bakımından okuldan okula değişiyor, bu haksızlık değil mi?

-Ortak sınavlar öğretmenlerimizin yaptığı sınavların sadece daha denetimli olarak merkezden yapılmasından ibarettir. Bu nedenle öğretmenlerimizin yaptığı sınavlar sonucu oluşacak puanlar ile merkezden yapılacak sınavları ayrı tutmak ve önceden de var olan okullar arası farklılıkları dikkate almamak mümkün değil.

TEOG 1.sınava ve 1.mazeret sınavına giren çocuklar arasında esas sınava girenler aleyhine puan adaletsizliği olduğu malum. Bu puan eşitsizliği tercihler başlamadan giderilecek mi? Yoksa geçen seneki SBS gibi 1.5 sene sonra mı (erken!) adalet tecelli edecek? Zaten devlet okulunda 1 puan için dahi mücadele eden çocuk özel okuldaki çocuğun hazır tam puanıyla mücadele ediyor.

– Mazeret sınavları, ortak sınavlara çeşitli makul gerekçelerle giremeyen öğrencilerin mağduriyet yaşamaması için getirilmiş yeni bir uygulama. Mazeret sınavları ile ortak sınavlar birbirinden bağımsız iki ayrı sınav olarak düzenlenmiş ve bu sınavların uygulanması, değerlendirilmesi ve iptal olan sorularla ilgili uygulanacak prosedür sene başında yayınlanan sınav kılavuzu ve yönergesinde detaylı olarak açıklandı. İptal olan sorulara ilişkin hüküm bu kılavuz ve yönergeye uygun bir şekilde verilmiştir.

B grubunda kaç tercih yapılacak?

-Çocukların okul türü itibariyle bir dayatma ile karşı karşıya kalmamaları için en az dört tercih yapmalarını ve bu tercihlerini sıralamalarını istiyor bakanlık.

Tercihlerin yaz aylarında yapılacağı göz önünde bulundurulursa birçok ailenin tatilde olacağı kuvvetle muhtemeldir. Ailelerin yerleştirme tercihlerini kendi okullarında yapmaları gibi bir zorunluluk var mı?

-Öncelikle bu konuda veliler ve öğrenciler müsterih olsun. Tercih işlemleri internet üzerinden gerçekleştirileceğinden bu konunun aileler üzerinde sorun oluşturacağını Bakanlık öngörmüyor. Ancak internete erişim imkanı olmayan öğrenciler ya da veliler il, ilçe, okul gibi herhangi bir sınırlama olmaksızın istedikleri bir ortaokul müdürlüğünden yerleştirme tercihlerini yapabileceklerdir. Velilerimizin ve öğrencilerimizin tercihlerini herhangi bir sorun yaşamadan kolaylıkla tamamlayabileceklerdir.

Tercihler sonunda kalan boş kontenjanlar nasıl doldurulacak?

– Hazırlık veya 9. sınıfa kesin kayıt yaptırmış öğrenciler açık kontenjan bulunması halinde kontenjan açığı bulunan okula nakil talebinde bulunacak. Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra başlayacak nakil süreci Eylül ayı boyunca taban puanına bakılmaksızın puan üstünlüğü esas alınarak devam edecek.

Sınava girmeyen engelli öğrenciler nasıl yerleştirilecek?

– Öncelikle dezavantajlı özel eğitim öğrencilerinin eğitimlerini sorunsuz devam etmeleri adına sağladığımız kolaylıkları yerleştirme işlemlerinde de devam ettireceğiz. Genel ilköğretimi tamamlayan ve sınava katılmayan özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, raporu, engel durumu ve öğrencinin ikamet ettiği yer dikkate alınarak Anadolu Liseleri, Anadolu Meslek Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri ve Çok Programlı Anadolu Liselerine komisyonlar aracılığıyla kontenjanlar doğrultusunda yerleştirilecek.

Öğrenciler merak ettikleri soruların cevaplarını nereden öğrenecek?

– Dileyen herkes, Bakanlığın internet sitesinden ve oges.meb.gov.tr adresinden ulaşabileceklerdir.

Öğrenci aynı anda hem özel okulu hem de devlet okulunu kazanabilir mi?

-Sisteme dahil olan özel okulların tam burslu öğrenci kontenjlarına yerleştirme işlemleri Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması kapsamında yapılacak. Bunun dışında özel okullar için tercih listesi oluşturulmayacak, okula bireysel başvuru yapılacak. Bu durumda özel okula kayıt yaptırılsa bile e-okul üzerinde "tercih yapmak istiyorum" seçeneğini işaretlemek en doğrusu. Eğer öğrenci devlet okulları için yaptığı tercih listesinden bir okula yerleştirilirse ve bu okula devam etmek isterlerse özel okuldan kaydını alabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçmiş yıllardaki tercih işlemlerinde ciddi değişiklikler yapıldı. Öğrenci ve veliler tüm bu değişiklikleri iyi anlamalı ve tercihlerini de bunlara göre şekillendirmeli. Geçmiş yıllarda tercih listeleri en fazla 12 okuldan oluşurken bu sene tercihler, okul tercih kodlarına göre yapılacak. Tercihleri içeren 15 adet A grubu ve okul türlerine göre yapılacak tercihleri içeren 6 adet B grubu olmak üzere iki grupta alınacak.

Resmi Fen Liselerine ve Özel Fen Liselerine hazırlık sınıfları bu yıl açılacak mı?

-2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren resmi ve özel tüm Fen Liselerinde hazırlık sınıfı uygulanmayacak.

25 Ağustostan itibaren öğrencilerin her nakil döneminde yer değiştirme hakkı olduğu söyleniyor. Öğrenci nakilleri konusunda bir tahdit getirilecek mi?

-Nakil işlemleri Eylül ayı boyunca okulların taban puanları dikkate alınmaksızın puan üstünlüğü esas alınarak okulların kontenjan durumlarına göre haftalık periyotlarla devam edecek. Ekim ayından itibaren yapılacak nakil işlemlerinde ise Eylül ayı sonuna kadar yapılan nakiller sonucu oluşan okul taban puanları esas alınacak.

Öğrenci karasız kalıp herhangi bir dönemde daha düşük puanlı da olsa kaydını aldığı eski resmi okuluna dönebilecek mi?

-Nakil işlemleri, ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde yer alan nakil şartlarına göre yapılacaktır. Bu şartları haiz öğrenciler bu prosedürü işleterek istedikleri okula gidebilecek.

Sıralama ve yüzdelik dilim açıklanmadığı takdirde tercih listesi neye göre yapılacak?

-Okulların kontenjanları ve öğrencilerin yüzdelik dilimleri tercih aşamasında yayınlanacak.

B grubundan okul tercihi oluşturulurken ikamet adresi mi baz alınacak?

-Öğrenciler, B grubu tür önceliğini içeren tercih başvurularına göre ikamet ettikleri adrese en yakın boş kontenjanı olan okula puan üstünlüğü esasına dayalı olarak yerleştirilecektir. Bu yerleştirmede öğrencinin B grubu tercih başvurusundaki önceliğini belirttiği okul türü sırasıyla dikkate alınarak ikametine göre yerleştirme işlemi yapılacak.

Tercihlerinde yerleşemeyen öğrencilerin durumu ne olacak?

-Bu 15 tercihi içinde bir okula yerleşemeyen ya da hiç başvurumu yapmayanlar için ikinci bir aşama söz konusu değil. Bakanlık, toplam öğrenci sayısı içinde çok az bir grubu kapsayacağını düşünüyor. Bu gruptakiler tercih formunda B kategorisinde yar alan okul türlerinden birini seçecek.

Eylül´den sonra nakil işlemleri nasıl yürüyecek?

-Eylül´de nakiller olacak. Ekim ayı itibaryıla yapılacak nakillerde ise EYlül ayı sonuna kadar yapılan nakiller sonucu oluşan taban puan esas alınacak.

Okul üzerinden tercih listesi oluşturduktan sonra herhangi bir ortaokula onaylatmak gerekiyor mu?

-Tercihler öğrenci/veli tarafından, https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi öğrencinin 8´inci sınıfı tamamladığı okuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilecek. Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayan veliler için; okul müdürlüğü, tercih işlemlerini, velinin doldurup imzalayarak verdiği Ek-1´deki "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu"na bağlı kalarak veli adına yapacak (08 Ağustos 2014 saat 17:00´ye kadar).

Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanacak. Her türlü düzeltme elektronik onaylamadan önce yapılacak. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 13 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları