Süngerler Nedir? Hakkında Kısaca Bilgi

Karatay

Süngerler Nedir? Süngerler Hakkında Kısaca Bilgi (TDK), Süngerler nedir, Süngerler nasıl yazılır tdk, Süngerler anlamı tdk, Süngerler Hakkında Kısaca Bilgi,Terimleri Sözlüğü

Sizlere bu yazımızda –Süngerler – kelimesi hakkında bilgi vereceğiz. 

Süngerler  kelimesinin anlamı:

Süngerler Biyoloji Terimi Olarak Süngerler:
Süngerler; çoğunlukla denizlerde zemine bağlı olarak yaşayan en basit organizasyona sahip, gelişmiş sistemleri bulunmayan hayvanlardır. Vücutları; torba, kadeh veya vazo şeklindedir. Süngerler, eşeyli ve eşeysiz yolla üreyebilir, kendini yenileme yetenekleri yüksektir. Çok küçük parçalara kesilseler de her bir parçadan yeni bir canlı meydana gelebilir.

Türk Dil Kurumu’na göre Süngerler  kelimesinin anlamı:

BİLİM VE SANAT TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ

Zooloji Terimleri Sözlüğü – 1963
süngerler
İngilizce: sponges, Fransızca: éponges, Almanca: Schwammtiere, Latin: porus,ferre
(Porifera, (Lat. porus = delik, Lat. ferre=taşımak) : Çokgözeli hayvanlardan Parazoa bölümünün bir filumu. Genel bir vücut biçimleri yoktur. Vücut gözeleri yapı ve görev bakımından değişik 2 kattan yapılmıştır. İçteki kat koanosit denen yakalı kamçılı bir sıra gözeden oluşur. Vücudun yanlarındaki deliklerden içeri giren su oskulum denen oral açıklıktan dışarı çıkar, böylece bir su akımı olur. İskeletleri olup spikül denen iğnelerle spongin denen tellerden yapılmıştır. Eşeyli üremeden başka gemula denen iç tomurcuklarla da ürerler. Kalkerlisüngerler (Calcarea), camlı-süngerler (Triaxonida), keratinlisüngerler (Cornacuspongida) gibi takımları vardır.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu – 1963
süngerler
Türkçe: esfenciye, Fransızca: éponges, Latin: Porifera
(zooloji)

Biyoloji Terimleri Sözlüğü – 1998
süngerler
İngilizce: sponges, Fransızca: éponges, Almanca: Schwammtiere, Latin: Porifera, poros: delik; ferre: taşımak
Çok hücrelilerden (Metazoa), Parazoa bölümünden genel bir vücut biçimleri olmayan, vücut hücreleri yapı ve görev bakımından değişik iki kattan yapılmış, içteki kat koanosit denen yakalı kamçılı bir sıra hücreden oluşan, vücudun yanlarındaki denklerden içeri giren su oskulum denen oral açıklıktan dışarı çıkarak bir su akımının meydana gelmesini sağlayan, iskeletleri spikül denen iğnelerle spongin denen tellerden yapılmış olan, eşeyli üremeden başka gemula denen iç tomurcuklarla da üreyebilen, kalkerli süngerler (Calcarea), keratinli süngerler (Cornacuspongida) camlı süngerler (Triaxonida), gibi takımları bulunan bir filum.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü – 2007
süngerler
Latin: Porifera
Çok hücrelilerden (Metazoa), Parazoa bölümünden genel bir vücut biçimleri olmayan, vücut hücreleri yapı ve görev bakımından, değişik iki kattan yapılmış, içteki kat koanosit denen yakalı kamçılı bir sıra hücreden oluşan, vücudun yanlarındaki deliklerden içeri giren su oskulum denen oral açıklıktan dışarı çıkarak bir su akımının meydana gelmesini sağlayan, iskeletleri spikül denen iğnelerle spongin denen tellerden yapılmış olan, eşeyli üremeden başka gemula denen iç tomurcuklarla da üreyebilen bir şube.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü –
süngerler
İngilizce: sponges
Çok hücrelilerden (Metazoa), Parazoa bölümünden genel bir vücut biçimleri olmayan, vücut hücreleri yapı ve görev bakımından birbirinden değişik iki kattan yapılmış, içteki kat koanosit denen yakalı kamçılı bir sıra hücreden oluşan, vücudun yanlarındaki deliklerden içeri giren su oskulum denilen oral açıklıktan dışarı çıkarak bir su akımının meydana gelmesini sağlayan, iskeletleri spikül denilen iğnelerle, spongin denilen tellerden yapılmış olan, eşeyli üremeden başka gemula denilen iç tomurcuklarla da üreyebilen, kalkerli süngerler (Calcera), keratinli süngerler (Cornacuspongida), camlı süngerler (Triaxonida), gibi takımları bulunan bir filum.

Zıt Anlamlı Kelimeler İçin Tıklayınız

Terimler Sözlüğü İçin Tıklayınız

Nasıl Yazılır Kelimeleri İçin Tıklayınız

Atasözleri ve Anlamları İçin Tıklayınız

Deyimlerin Anlamı ve Cümle İçinde Kullanımları İçin Tıklayınız

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 52 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları