Sınavsız geçiş hakkı kaldırıldı

Sınavsız Geçişin Kaldırılması ve Yeni Katsayı Uygulaması,

Bilindiği üzere 9 Aralık 2016 tarihli 6764 sayılı Kanun ile bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının yükseköğretim ön lisans programlarına yerleştirmelerinde sınavsız geçiş uygulaması kaldırılmış olup, bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının aynı alanda ön lisans programlarına yerleşmelerinde, merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara ilave edilecek ortaöğretim başarı puanına eklenecek katsayı Yükseköğretim Kurulu tarafından 0,06 olarak belirlenmiştir.

YÖK: Sınavsız geçiş artık yok. Mesleki ve teknik lise öğrencilerinin alanlarının devamı niteliğindeki önlisans programlarına sınavsız geçiş hakları bu yıldan itibaren kaldırıldı. Bu yıl mezun olacak öğrenciler sınavsız geçiş hakkından yararlanamayacak. Buna karşılık kaldırılan ek puan uygulaması geri geldi. Hangi programlara ek puan olacağı ve bu puanının ne olacağı ise 21 Aralık Çarşamba günü YÖK tarafından açıklanacak.

MESLEK LİSELİYE KÖTÜ HABER

Her yıl 70 binin üzerinde mesleki ve teknik lise mezunu sınavsız geçiş hakkından yararlanmak için ÖSYS’ye başvuruyor. Bu öğrenciler alanlarının devamı niteliğindeki önlisans programlarına sınavsız geçiş ile yerleştiriliyor. Ancak YÖK yetkilileri bu yıldan itibaren sınavsız geçiş uygulamasına son verildiğini açıkladı. 

Geçtiğimiz 9 Aralık 2016 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 6764 sayılı "Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da 2547 sayılı YÖK Kanunu’nda da değişiklikler yapıldığını söyleyen YÖK yetkilileri şöyle dedi: 

“Bu kanunun 25’inci maddesinde 547 sayılı Kanunun 45 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi şöyle değiştirildi: ‘Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek aynı alanda bir önlisans programına yerleşmelerinde, merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara bu fıkranın (b) bendine göre hesaplanan ortaöğretim başarı puanı ve bu puanın Yükseköğretim Kurulu tarafından tespit edilecek katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak puan eklenir.’. 

2547 sayılı yasanın değiştirilen bu fıkrasında daha önce mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunlarının alanlarının devamı niteliğindeki programlara sınavsız yerleşecekleri yer alıyordu. Ancak görüldüğü gibi bu madde ile sınavsız geçiş kaldırılmış oldu. Maddeden sınavsız geçiş kaldırıldı ve ek puan geri getirildi.”

 DEĞİŞİKLİK MEZUNLARI DA KAPSIYOR

Sınavsız geçiş uygulamasından sadece bu yıl ve bundan sonra mesleki liselerden mezun olanlar değil, geçmiş yıllardaki mezunlar da yararlanamayacak. Yine YÖK yetkilisi, hangi yıl mezun olursa olsun tüm adaylar için sınavsız geçiş uygulamasının kaldırıldığını söyledi. Bu durumda da meslek lisesi adayları önlisans programları için Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girmek ve 150 puan barajını aşmak zorunda. 

EK PUAN GERİ GELDİ AMA NE KADAR VERİLECEK?

YÖK yetkilisi geçen yıl kaldırılan ek puan uygulamasının ise söz konusu eğitim yasası ile birlikte geri geldiğini açıkladı. Geçen yıl üniversite için başvuran mesleki ve teknik lise mezunu öğrenciler için ek puan kaldırılmıştı. Meslek lisesi öğrencileri alanlarının devamı niteliğindeki programları tercih ettiklerinde tüm öğrenciler gibi önce Ortaöğretim Başarı Puanları (OBP) 0.12 katsayı ile çarpılıyor ardından da 0.06 ek puanla çarpılıyordu. Bu uygulama geçen yıl kaldırıldı. Ancak eğitim alanını düzenleyen 6764 sayılı yasa ile ek puan geri geldi. 

EK PUAN SADECE ÖNLİSANS PROGRAMLARI İÇİN 

Ancak ek puan yalnızca ön lisans programları için geçerli olacak. Hangi önlisans programlarına ek puan verileceği ve bunun ne kadar olacağını ise YÖK, 21 Aralık Çarşamba günü açıklayacak. 

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 36 + 2 kaçtır?


Allah övmüş de yaratmış Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Allah ne verdiyse Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Allah manda şifalığı versin Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Allah için Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Allah derim Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Allah bir dediğinden başka sözüne inanılmaz Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Allah bana, ben de sana Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Alkol duvarını aşmak Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Alkış tutmak Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Alkış tufanı kopmak Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Alkış toplamak Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Alkış kopmak Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Alkış almak Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Ali’nin külahını Veli’ye, Veli’nin külahını Ali’ye giydirmek Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Alışverişi kesmek Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Ford, Audi, BMW, Chevrolet, Citroen, Dacia, DS Automobiles, Fiat, Honda, Hyundai, Iveco, Jeep, KIA, Land Rover, Mazda, Mercedes, MINI, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Seat, Skoda, Ssangyong, Toyota, Volkswagen, Volvo,Sıfır Araba,Araba,jaguar araba,oyunlar,jaguar,Eğitim,egitim,çınar kozmetik,gratis,farmasi kozmetik,üniversite,vakıf üniversitesi, özel üniversite, hukuk, tıp, sağlık bölümleri,pilotaj, özel sağlık sigortaları, forex, amerika dil eğitimi,Tıp Fakültesi Ücretli, hukuk ücretli,
Basari Sıralamaları