Hidrojeoloji Mühendisliği Hakkında Bilgi

A+
A-


Bölüm Hakkında Bilgi

İçme, kullanma, sulama, hidroterapi, hidrolik ve jeotermal enerji üretimi amacıyla işlenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun kirletici etkilerden korunması konularında teknik insan gücünü yetiştirmek ve araştırma yapmaktır. Hidrojeoloji mühendisi evde, tarımda ve endüstride ihtiyaç duyulan miktar ve kalitede yeraltı suyunun aranması, bulunması, ekonomik bir biçimde kullanıma sunulması ve kirletici etkilerden korunması amacıyla araştırmalar yapar. Başlıca çalışma alanlarından birisi de baraj ve regülatör gibi su yapılarında ortaya çıkabilecek su kaçaklarının araştırılması ve engellenmesine yönelik mühendislik önlemlerinin belirlenmesidir. Hidrojeoloji mühendisleri, istenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun sağlanması, yeraltı su kaynaklarının korunması ve gerektiğinde yeraltı suyundan kaynaklanan direnaj problemlerinin çözümlenmesi amacıyla ilgili kamu kuruluşlarında (Dsi, Mta, Köy hizmetleri, illerbankası, çevre genel müdürlüğü, belediyeler vb..) bu konularda danışmanlık ve müteahhitlik hizmetleri veren ulasal ve uluslararası kuruluşlarda da görev alabilir. Programın Amacı: Hidrojeoloji mühendisliği programının amacı, içme, kullanma, sulama, hidroterapi, hidrolik ve jeotermal enerji üretimi amacıyla istenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun sağlanması, sağlanan suyun kirletici etkilerden korunması konularında çalışacak teknik insangücünü yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.

Hangi Dersler Var?

Hidroloji Mühendisliğinde; gözenekli ortam hidroliği, sayısal çözümleme, yeraltısuyu mühendisliği, taşınım süreçleri, su kaynakları yönetimi, çevresel hidrojeoloji, istatistiksel hidroloji, hidrojeolojik modeller, izotop hidrolojisi, karst hidrojeolojisi gibi derslere yer veren bölüm

Gereken Özellikler

▪ Genel yeteneğe sahip,

▪ Araştırıcı bir özelliğe sahip,

▪ Başta jeoloji ve kimya olmak üzere fen derslerine karşı ilgili ve bu konularda başarılı,

▪ Meraklı ve sabırlı

kimseler olmaları gerekir.

Kazanılacak Ünvan

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Hidrojeoloji Mühendisliği" lisans diploması verilir.

Çalışma Alanları

Hidrojeoloji mühendisleri Devlet Su İşleri (DSİ), Maden Tetkik ve Arama (MTA), Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İller Bankası, Çevre Genel Müdürlüğü ve Belediyeler gibi kamu kurumlarında; sondaj ve su arıtma ile ilgili özel kuruluşlarda çalışabilmektedirler. Ayrıca jeoloji amaçlı işlerde, yol inşaatı, zemin etüdü gibi çalışmalarda görev alabilmektedirler.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanan eğitim kurumlarından eğitim alıp, eğitim sonunda "Eğitim Katılma Belgesi" ile Bakanlıkça açılan İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında 70 ve üzeri puan alanlar İş Güvenliği Uzmanı Belgesi almaya hak kazanarak, İş Güvenliği Uzmanı olarak da çalışabilirler.

Özel Koşul Var Mı?

-

Zorunlu Staj Var Mı?

-

Erasmus / Farabi / Mevlana

-

DGS İle Geçiş Var Mı?

Yok

Kaç Net Gerekir

Hangi Üniversitelerde Var

Taban Puanları Ve Başarı Sıralamaları


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 52 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları