Endüstri Mühendisliği Hakkında Bilgi

A+
A-


Bölüm Hakkında Bilgi

Ürün veya hizmet üreten kuruluşların verimliliğini yükseltmek maksadıyla insan, makine ve malzemenin etkili bir şekilde kullanılması için yöntem ve tekniklerin geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapılır. Kamu sektöründe ve özel sektöre ait fabrikalarda çalışılabilir.Endüsri mühendisliği gittikçe önemi artan bir mühendislik dalılıdır.

Hangi Dersler Var?

Dört yıllık bir bölüm olan Endüstri Mühendisliği’nde endüstriyel sistemlerinin yapısı (insan, makine, bilgi, süreç, kalite, girdi-çıktı, tedarik), geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim verilir ve araştırma yapılması istenir. Bu bölümde ilk senede Teknik Çizim, Matematik, Ekonomi, Temel Fizik, Kimya, Yazılım gibi dersler okutulmaktadır. Sonrasında Süreç Yönetimi, Kalite Yönetimi, İş Hukuku, Takım Tezgâhları, Materyal Bilimi, Enerji Dönüşümleri, Isı Transferi, Akışkanlar Mekaniği, Sistem Analizi, Mekanik, Olasılık, İstatistik, Yöneylem, İnsan Kaynakları Yönetimi, Sistem Simülasyonu gibi dersler verilmektedir. Meslek dersleri, laboratuvar uygulamaları ile desteklenir ve bilgisayarlı simülasyonlar yapılır. Öğrenciler kuramsal ve uygulamalı dersler yanında üniversite dışında makine fabrikaları, enerji firmaları, bankalar, üretim sektörleri, danışman şirketleri, hastane yönetimleri gibi ağırlıklı olarak endüstri mühendislerinin çalıştığı yerlerde yaz stajları yaparlar.

Gereken Özellikler

Öncelikle endüstri mühendisliği diğer mühendislerden farklı olduğu için sayısal zekasını çok iyi kullanmanın yanında sözel zekasını çok iyi kullanabilen, insanlarla iletişimde uzman, girişken ve katılımcı, inovatif, kreatif, organize edebilen kişiler bu alanda başarılı olabilirler. Bununla birlikte endüstri mühendisliğine girmek ve bu mesleği başarılı bir şekilde icra etmek isteyenlerin üstün bir sayısal düşünme gücüne ve sağlam bir mantığa sahip, pratik düşünebilen, dikkatli, sabırlı ve titiz hesaplar yapabilecek kişiler olmaları gerekir. Ayrıca alanları ile ilgili dünyadaki gelişmeleri güncel olarak takip etmeleri gerekmektedir.

Endüstri mühendisliğinde başarılı olmak isteyenlerin normalin üzerinde bir akademik yeteneğe sahip olmaları gerekmektedir. Bunlarla birlikte <strong>endüstri mühendisinde olması gereken özellikler</strong> sırasıyla analitik düşünceye sahip olmak, sistemleri en iyi bir şekilde analiz edebilmek, sonuç çıkarabilmek sentez düşünce yapısına ihtiyaçları vardır. Yukarıda saydıklarımızın yanı sıra iyi sezinleme yeteneğine ihtiyaçları vardır çünkü üretilecek herhangi yönetim sistemin bütün problemlerini öngörmeleri gerekmektedir. En son olarak <em>endüstri mühendisinde olması gereken özellikler</em>den birisi de rasyonel bir biçimde sorunlara çözümcü yaklaşma özelliği barındırmasıdır.

Kazanılacak Ünvan

Endüstri mühendisliği bölümlerini bitirenlere “Endüstri Mühendisi” ünvanı verilir. Endüstri mühendisliğinin diğer mühendislerden farkı, üretim sistemlerinin tasarım ve işletmelerinde insan faktörünü daima göz önünde bulundurması, sistemlere ve problemlerin çözümüne bir bütün olarak yaklaşabilmesi ve çeşitli mühendislik ve işletme disiplinlerinin sentezini yapabilmesidir. Endüstri mühendisleri fabrikalarda iş analizleri yaparlar. İnsan ile üretim araçlarının en uygun şekilde yerleştirilmesi ile üretimin miktar ve kalitesinin artırılmasına çalışırlar.

Çalışma Alanları

Üretim, hizmet ve yönetim sistemlerinin olduğu yerde yüksek derecede verimlilik ve kalite gerektiren her alanda endüstri mühendislerinin izine rastlarız. Bu yüzden ülkemizde endüstri mühendislerinin çalışma alanları oldukça geniştir. Kamu sektöründe, özel sektörde, otomotiv sektöründe, hastanelerde, enerji sektöründe, bankada, yazılım şirketlerinde çeşitli pozisyonlarda çalışırlar. <strong>Kısacası endüstri mühendisi ne iş yapar </strong>sektör olarak sıralarsak;

Üretim ve Tedarik, Planlamada: Hangi ürünün, kaç kişiyle, ne zaman ve ne kadar sürede üretileceğinin kaliteli bir biçimde planlanması,

Finans: Para akışının optimize edilmesi ve maksimum karın elde edilmesi için yollar geliştirilmesi,

Satış ve Pazarlama: Ürünün ve hizmetin müşterilere uygun bir biçimde aktarılması,

Kalite Kontrol: Adından da anlaşıldığı üzere üretimin ve hizmetin kalite gelişimi için sürekli metotlar ve teknikler geliştirilmesi,

Strateji ve Risk Yönetimi: Üretim ve hizmet sektöründeki firmaların gelecekte yapacağı yatırımların hangi oranla geri dönüş yapacağının denetlenmesi

İş Geliştirme: İş sürecinin ve işleyişinin en verimli bir şekilde organize edilmesi,

İnsan Kaynakları: İşe alım, personel eğitimi, özlük hakları gibi süreçlerin yönetilmesi gibi çeşitli departmanlarda görev alırlar.

Bunlarla birlikte saha uygulamalarında, araştırma ve geliştirme projelerinde çalışmaktadırlar. Yaptıkları projelerde bir endüstri mühendisinden istenilen şeyler kullanışlılığın ve uygulanabilirliğinin en yüksek seviyede olması ile birlikte optimum maliyetle yapılmasıdır. Endüstri mühendisi ne iş yapar sektörde bu bölümü okumayanlar tarafından en çok sorulan sorudur.

Özel Koşul Var Mı?

-

Zorunlu Staj Var Mı?

Var

Erasmus / Farabi / Mevlana

-

DGS İle Geçiş Var Mı?

Var

Kaç Net Gerekir

Hangi Üniversitelerde Var

Taban Puanları Ve Başarı Sıralamaları


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 52 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları