Balıkçılık Teknolojisi Bölümü Hakkında Bilgi

A+
A-


Bölüm Hakkında Bilgi

‘Balıkçılık’ terimi uluslar arası kabul görmüş İngilizce bir terim olan ‘Fisheries’ ifadesinin Türkçe karşılığıdır. ‘Fisheries’ ise; Su ürünleri avcılığı, yetiştiriciliği, işleme ve değerlendirme, stokların yönetimi ve sucul kaynakların korunması, sucul canlıların biyoekolojisi, balıkçılığın çevresel etkileri, su altı faaliyetleri gibi bu alanda yapılan pek çok faaliyeti anlatmakta kullanılan genel bir terimdir. ‘Balıçılık Mühendisliği’ ise bu faaliyetleri mühendislik bilgi ve becerisiyle yürütmeyi öğretir. ‘Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği’ ise bu faaliyetleri mühendislik bilgi ve becerisinin yanında mevcut sektörün geleneksel yapısını bilim ve ileri teknolojiyi kullanarak ilgili faaliyetlerin daha pratik (otomasyon), ekonomik üretim ve ürüne daha çok değer katmayı hedefleyen, mevcut stokların daha verimli kullanımı ve yeni stokların kazanımı (sürdürülebilir balıkçılık), çevreye duyarlı (stokların ve halk sağlığının korunması), en iyi kalite ve gıda güvenliği hedefiyle balıkçılık sektörüne yenilikler getirmeyi hedefler. Lisans ve lisansüstü öğrencilerine bölümümüz bu hedefler ışığında sadece özel sektörde değil, ülkemizin bu faaliyetleri planlayan ve yürütülmesini denetleyen ilgili kurumlarına da bu alanda destek vermeye çalışır. Aynı zamanda yurtdışı öğrenci değişim programları ve yabancı öğrenci kabulü ile de mezunlarımızın balıkçılık faaliyetlerinin dünyadaki gelişimine bölüm olarak katkıda bulunmak amaçlarımız arasındadır.

Hangi Dersler Var?

Balıkçılık Teknolojisine Giriş, Teknik Resim, Malzeme Bilgisi, İstatistik, Ekoloji, Balık Morfolojisi ve Anatomisi, Deniz Biyolojisi, Su Omurgasızları, Av Araçları, Balık Sistematiği, Dalma ve İlkyardım, Genel Mikrobiyoloji, Deniz Memelileri ve Sürüngenleri, Plankton Bilgisi, Su Kalitesi, Limnoloji, Scuba, Su Ürünleri İşletme Teknolojisi, Gıda Mikrobiyolojisi, Ağ Yapım ve Donanım Tekniği, Akvaryum Balıkları Üretimi ve Teknolojisi, Su Ürünleri Pişirme Teknikleri, Balıkçılıkta Bilgisayar Uygulamaları, Denizde Güvenlik, Oseanoloji, Deniz Balıkları Yetiştiriciliği, Yumuşakça, Eklembacaklılar Üretimi ve Teknolojisi, Su Ürünleri Özel İşleme Teknolojileri, Sportif Balıkçılık, Navigasyon, Gemicilik, Deniz Meteorolojisi, Dalış Sağlığı.

Gereken Özellikler

- Genel yeteneğe sahip,

- İnceleme ve araştırma merakı olan,

- Temel bilimlere ve fen bilimlerine ilgi duyan (özellikle matematik, biyoloji ve zooloji)

- Açık havada, ıslak- nemli ortamlarda, deniz, göl ve akarsularda çalışmaya ilgi duyan,

- Sabırlı, dikkatli ve düzenli çalışma alışkanlığı olan,

- Yüzme, dalma ve denize dayanıklı olma durumlarında sağlık problemi olmayan,

Kazanılacak Ünvan

Balıkçılık Teknolojisi Bölümü mezunu KOSGEB Girişimcilik Sertifikası, 1 Yıldız, 2 Yıldız, 3 Yıldız SCUBA (TSFF – CMAS) Dalgıç Sertifikası.

Çalışma Alanları

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri yurt içi ve yurt dışında deniz ve iç sularda su ürünleri üretim ve avlanması alanında faaliyet gösteren her türlü kamu ve özel kuruluşlarda, Denizcilik Müsteşarlığı’nda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında, Orman ve Su İşleri Bakanlığında, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde, Belediyelerde, su ürünleri ve gıda işleme, pazarlama firmalarında, iç su ve deniz balıkları yetiştiricilik çiftliklerinde sorumlu mühendis olarak, balıkçı gemilerinde ve 500 gross tona kadar olan gemilerde 3. veya 4. kaptan(sınırlı vardiya zabiti) olarak, özel limanlarda ve denizcilik kuruluşlarında mühendis ve gemi adamı olarak çalışabilmektedirler. Çeşitli kredilerden de yararlanmak suretiyle balık ve su ürünleri yetiştirme çiftlikleri kurarak kendi işlerini yapabilirler. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği programını bitirenlerden Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan/açılacak pedagojik formasyon programını başarı ile Denizcilik, Gemi Yönetimi ve Kaptanlığı alanına öğretmeni olarak atanabilirler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanan eğitim kurumlarından eğitim alıp, eğitim sonunda “Eğitim Katılma Belgesi” ile Bakanlıkça açılan İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında 70 ve üzeri puan alanlar İş Güvenliği Uzmanı Belgesi almaya hak kazanarak, İş Güvenliği Uzmanı olarak da çalışabilirler.

Özel Koşul Var Mı?

Evet

Zorunlu Staj Var Mı?

Evet

Erasmus / Farabi / Mevlana

Evet

DGS İle Geçiş Var Mı?

Evet

Kaç Net Gerekir

Hangi Üniversitelerde Var

Taban Puanları Ve Başarı Sıralamaları


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 52 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları