8. Sınıf Kader ve Kaza İnancı Konu Anlatımı

Karatay

Bu yazımızda sizlere LGS Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi konusu olan aynı zamanda  8. sınıf konuları arasında yer alan Kader ve Kaza İnancı hakkında bilgilendireceğiz. Aşağıda sizlere başlıklar halinde konularımızı anlattık. Üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kader ve Kaza İnancı

Kader: Allah’ın evrende olacak olan her şeyi belli bir ölçü, düzen ve uyum içerisinde önceden yazmasına (planlama ve programlama) kader denir.

Kaza: Zamanı geldiğinde Allah tarafından önceden planlanan bu olayların gerçekleşmesine kaza denir

Kader ve kazaya iman etmek inanç esasları arasında yer alan önemli bir konudur. Yüce Allah’ın her şeyi ezeli ilminde bilmesi ve her şeyin o bilgi dahilinde ortaya çıkması tartışılamaz. Allah’ın olacakları ezeli ilminde bilip takdir etmesi, kulun kendi iradesiyle işleyeceği sevap ya da günahlardır. Allah, kulunun bir günahı işleyeceğini bildiği için ezeli ilmine kaydetmiştir.

Örneğin; yağmurun nasıl yağacağı ile ilgili yasaların Allah tarafından konması kadere , zamanı ve şartları oluşunca yağmurun yağması da kazaya örnektir.

Çevremize baktığımızda kainatın yerli yerinde  muntazam bir şekilde olduğunu görürüz.

Çünkü, Allah (c.c.) kainatta bulunan her şeyi belli bir plan, uyum ve ölçüye göre yaratmıştır. Bu yaratılış, evrendeki varlıkların uyumlu bir düzende hareket etmelerini sağlar. Bu yaratılışta hiçbir düzensizlik ve dengesizlik görülmez. Dengeyi bozan insanlardır. Allah, insana evrendeki bu düzene bakmasını ve üzerinde düşünüp ibret almasını ister.

“Onlar ayaktayken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar. Göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler. “Rabbimiz! Bunu boş yere yaratmadın, seni eksikliklerden uzak tutarız. Bizi ateş azabından koru” derler. ” ( Ali İmran suresi, 191. ayet)

Kaza ve Kader İnancı İle İlgili Kur’an-ı Kerim’den Ayetler

Ali İmran suresi

154. Ayeti: Üzüntünün arkasından, size bir güven ve bir uyku indirildi. Bu uyku bir kısım insanı bürüyorken, bir kısım insanı da kendi canlarının derdine düşürmüştü. Allah’a karşı haksız bir zanda bulunuyorlar: onlar “Bu işten bize bir şey var mı?” diyorlar. De ki: “Bütün her şey Allah’a aittir.” Onlar sana açıklayamadığı şeyleri içlerinde gizliyor. Diyorlar ki: “Bu işin bize faydası olsaydı, burada öldürülmezdik.” De ki: “Evinizin içinde dahi olsaydınız, yine de öldürülmesi yazılı olanlar, mutlaka öleceklerdi. Allah, kalplerin içindekini deneyip yürekleri temizlemek için yaptı. Şüphesiz Allah, göğüslerin içinde olanı bilir.”

145. Ayeti: Ölüm belli bir süreye göre yazılmıştır, hiç kimse Allah’ın izni olmadan ölemez. Kim dünyada sevap kazanmak isterse, kendisine veririz; kim ahirette sevap isterse ondan veririz. Şükredenleri de mükâfatlandıracağız.

En’âm Suresi

2. Ayeti: Önce sizi çamurdan yaratıp, sonra da bir ecel takdir eden Allah’tır. Tayin edilen ecel O’nun katındadır. Bir de şüphe ediyorsunuz.

35. Ayeti: Eğer onların yüz çevirmesi ağır geldiyse, gücün de yetiyorsa haydi yerin dibine inebileceğin bir delik veya göğe çıkabileceğin bir merdiven bul da onlara bir mucize getir! Eğer Allah dileseydi, elbette onlara hidayet ederdi. O halde cahillerden olmayın.

Kamer Suresi

51. Ayeti: Ant olsun ki biz, küfürde size benzeyenleri hep helak ettik. Ama bunu düşüneniniz mi var?

52.-53. Ayeti: Yapılan her şey kitaplarda kayıtlıdır. Büyük olsun küçük olsun her şey satır satır yazılmıştır.

Cin Suresi

25. Ayeti: Ey Muhammed! De ki: “Söz verilen (azap) yakın mıdır, yoksa onu Rabbim uzun süreli mi kılmıştır ben bilemem.”

28. Ayeti: Böyle yapar ki, Rablerinin mesajlarını tebliğ ettiğini bilirler. Allah onların nezdinde olanları kuşatmış ve her şeyi bir bir saymıştır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) den Kader ve Kaza İle İlgili Hadisler

  1. “Kadere, şerre ve hayra ve iman etmedikçe, olacak şeyin asla şaşmayacağına, olmayacak şeyin de asla gelmeyeceğine inanmadıkça, kimse iman etmiş sayılmaz.”
  2. “Yüce Allah, önce kalemi yarattı sonra, kaderi ve sonsuza kadar olacak olanları yaz emri verdi.
  3. Kadere inanmak, imanın esaslarındandır”
  4. “Kadere inanmayan kimsenin imanı gerçeğine erişmez”
  5. “Kaderi inkar eden kimsenin İslam’dan nasibi yoktur”
  6. “Kadere iman etmek, tevhidin bir nizamıdır”
  7. “Ahir zamanda şerli olan kimseler kader hakkında konuşur “
  8. “Ahir zamanda da kaderi inkar edenler çıkacaktır”
  9. Hz.Ömer (r.a.)ın rivayet ettiği hadis-i şerifte, Cebrail islam, iman ve ihsanın ne olduğunu anlatırken şu ifadeyi kullanmıştır: “Allah’a, meleklere, kitaplara, Peygamberlere, ahiret gününe, kadere, hayrın da şerrin de Allah’tan olduğuna inanmaktır.”

Kaza ve kadere iman konusunda Peygamber efendimiz, fazla konuşmayı, münakaşa edilmesini ve bu konuya fazla dalınmasını uygun görmediği bilinmektedir.

LGS Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi için Tıklayınız

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. Demir dedi ki:

    Çok güzel bir site Allah sizden razı sizden

  2. miraç dedi ki:

    Allah razı olsun lgs öğrencisiyim ve bu notlar sayesinde güzel bir lise kazanacağım kesin Allah sizden razı olsun 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

  3. Elif dedi ki:

    7. Sinif lgs ye calisiyorum cok guzel

  4. YAŞA dedi ki:

    Allah razı olsun lgs öğrencisiyim ve bu notlar sayesinde güzel bir lise kazanacağım kesin Allah sizden razı olsun 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

BİR YORUM YAZIN

Soru: 72 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları