Matematik Soru Bankası

Lehçe Nedir? Hakkında Kısaca Bilgi


Lehçe Nedir? Lehçe Hakkında Kısaca Bilgi (TDK), Lehçe nedir, Lehçe nasıl yazılır tdk, Lehçe Anlamı tdk, Lehçe Hakkında Kısaca Bilgi,Terimleri Sözlüğü

Sizlere bu yazımızda –Lehçe – kelimesi hakkında bilgi vereceğiz. 

Lehçe  kelimesinin anlamı:

Lehçe Edebiyat Terimi Olarak Lehçe:
1. Bir dilin tarihsel, toplumsal, kültürel nedenlerle dilbilgisi ve sözlük açılarından ayrımlaşmış biçimi.

2. Bir dilin bilinen ve izlenebilen tarihinden önce, karanlık bir devrinde kendisinden ayrılmış olup çok büyük ayrılık gösteren kolları.

Lehçe Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Lehçe:
1. Bir ana dilin, ses, yapı ve söz dizimi bakımlarından büyük ayrılık gösteren kolu.

2. Bir dilin tarihi, siyasi, sosyal ve kültürel nedenlerle değişik bölgelerde, zamanla ses yapısı, şekil yapısı ve kelime hazinesi bakımından önemli farklarla birbirinden ayrılan kollarından her biri: Türkçenin Anadolu, Azeri, Özbek, Kazak, Kırgız, Türkmen lehçeleri gibi.

Lehçe Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Lehçe:
1. Bir dilin tarihi, siyasi, sosyal ve kültürel sebeplerle çeşitli bölgelerde zamanla ses, yapı ve kelime dağarcığı bakımından önemli farklarla birbirinden ayrılan kollarına lehçe denir,

Türkçenin Anadolu, Azerî, Özbek, Kazak, Kırgız, Türkmen lehçeleri gibi. Lehçeleri, yapıları bakımından birbirine yakın ve uzak lehçeler olarak ayırabildiğimiz gibi, taşıdıkları özelliklerdeki ortaklık bakımından da gruplara ayırabiliriz. Nitekim Yakut ve Çuvaş lehçeleri Türk dilinden çok eskiden ayrılmış kollar olarak Türkiye Türkçesine ve öteki Türk lehçelerine uzak lehçelerdir; ayrılıklar çok derindir. Azerî ve Türkmen lehçeleri ise TT’nin yakın lehçeleridir.Türkçenin Kuzeybatı (Kıpçak), Güneybatı (Oğuz-Türkmen), Güneydoğu ve Kuzeydoğu (Altay bölgesi lehçeleri) olmak üzere dört lehçe grubu vardır.

2. Bir dilin tarihsel, bölgesel, siyasal sebeplerden dolayı ses, yapı ve söz dizimi özellikleriyle ayrılan kolu, diyalekt.

3. Herhangi bir dilden bilinen tarihi seyir içinde veya daha önceden ayrılmış olup ses, şekil ve kelime ayrılıkları gösteren kollara lehçe adı verilir. Örneğin; Türkçeden tarih içinde bilinen zamanlarda ayrılmış olan Azerbaycan, Kazak ve Özbek Türkçesi gibi kollar yakın lehçe kabul edilmektedir.

Lehçe Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Lehçe:
Bir dilin tarihi, bölgesel, siyasi sebeplerden dolayı ses, yapı ve söz dizimi özellikleriyle ayrılan kolu.

Lehçe Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Lehçe:
Bir dilin tarihsel, bölgesel, siyasal sebeplerden dolayı ses, yapı ve söz dizimi özellikleriyle ayrılan kolu, diyalekt.

Türk Dil Kurumu’na göre Lehçe  kelimesinin anlamı:

BİLİM VE SANAT TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ

Dilbilgisi Terimleri Sözlüğü – 1972
lehçe
Türkçe: lehçe, İngilizce: dialect, Fransızca: dialecte, Almanca: Dialekt
Bir anadilin, ses, yapı ve sözdizimi bakımlarından büyük ayrılık gösteren kolu: Anadolu lehçesi, Çuvaş lehçesi, Yakut lehçesi vb.

Gramer Terimleri Sözlüğü – 2003
lehçe
İngilizce: dialect, Fransızca: dialecte, Almanca: Dialekt
Bir dilin tarihî, siyasî, sosyal ve kültürel nedenlerle değişik bölgelerde, zamanla ses yapısı, şekil yapısı ve kelime hazinesi bakımından önemli farklarla birbirinden ayrılan kollarından her biri: Türkçenin Anadolu, Azerî, Özbek, Kazak, Kırgız, Türkmen lehçeleri gibi. Lehçeleri, yapıları bakımından birbirine yakın ve uzak lehçeler olarak ayırabildiğimiz gibi, taşıdıkları özelliklerdeki ortaklık bakımından da gruplara ayırabiliriz. Nitekim Yakut ve Çuvaş lehçeleri Türk dilinden çok eskiden ayrılmış kollar olarak Türkiye Türkçesine ve öteki Türk lehçelerine uzak lehçelerdir; ayrılıklar çok derindir. Azerî ve Türkmen lehçeleri ise TT’nin yakın lehçeleridir.Türkçenin Kuzeybatı (Kıpçak), Güneybatı (Oğuz-Türkmen), Güneydoğu ve Kuzeydoğu (Altay bölgesi lehçeleri) olmak üzere dört lehçe grubu vardır.

Türk Dünyası Gramer Terimleri Kılavuzu – 1997
lehçe
Azerbaycan Türkçesi: dialekt, lähcä, şivä; Türkmen Türkçesi: dialekt; Gagauz Türkçesi: dialekt; Özbek Türkçesi: lahca;Uygur Türkçesi: dialekt; Tatar Türkçesi: dialekt ~ cirle söyläş; Başkurt Türkçesi: dialekt; Kmk: dialekt; Krç.-Malk.: dialekt; Nogay Türkçesi: dialekt; Kazak Türkçesi: dialekt ~ jergilikti til erekşeligi; Kırgız Türkçesi: dialekt; Alt:: t’arçaal; Hakas Türkçesi: dialekt; Tuva Türkçesi: dialekt; Şor Türkçesi: dialekt; Rusça: dialekt

Zıt Anlamlı Kelimeler İçin Tıklayınız

Terimler Sözlüğü İçin Tıklayınız

Nasıl Yazılır Kelimeleri İçin Tıklayınız

Atasözleri ve Anlamları İçin Tıklayınız

Deyimlerin Anlamı ve Cümle İçinde Kullanımları İçin Tıklayınız

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

YKS Sınava girerken yanında bulundurulması yasak olan araç, gereç ve eşyalar nelerdir? - YKS Adaylar sınava girerken neleri yanında bulundurmak zorundadır? - 2023 ALES Adayın yanında bulundurması yasak olan araç ve gereçler - 2022 ÖSYM’ye Dilekçe Nasıl Gönderilir? - 2023 LGS soruları ve cevapları yayınlandı - 2023 LGS merkezi sınavı sona erdi - Lise Taban Puanları ve Yüzdelik Dilimleri 2023 LGS-MEB - 2023 ALES Adayın sınavda yanında bulundurması gerekenler nelerdir? - 2023 ALES İnternetten bireysel başvuru nasıl yapılır? - 2023 ALES Aday başvuru formu nasıl doldurulur? - 2023 ALES Sınav ücretinin yatırılması nasıl olur? - 2023 ALES Başvuru işlemleri nasıl olur? - 2023 KPSS Sınavın geçerli sayılması nelere bağlıdır? - 2023 KPSS Cevap kağıdı nasıl doldurulacaktır? - 2023 KPSS Sınavda Uyulması Gereken Kurallar - Ford, Audi, BMW, Chevrolet, Citroen, Dacia, DS Automobiles, Fiat, Honda, Hyundai, Iveco, Jeep, KIA, Land Rover, Mazda, Mercedes, MINI, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Seat, Skoda, Ssangyong, Toyota, Volkswagen, Volvo,Sıfır Araba,Araba,jaguar araba,oyunlar,jaguar,Eğitim,egitim,çınar kozmetik,gratis,farmasi kozmetik
reklam