Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç – Hüseyin Rahmi Gürpınar Eser Özeti

Karatay

Sizlere bu yazımızda Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç – Hüseyin Rahmi Gürpınar eser özeti hakkında bilgi vereceğiz. Eserin özeti, konusu, ana karakterleri hakkında merak ettiğiniz bir çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz…

Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç – Hüseyin Rahmi Gürpınar

ROMANIN KONUSU:

Kuyruklu bir yıldızın dünyaya çarpacağı haberi ve kadın ile erkek arasında olan çatışmalar ve doğan büyük bir aşk anlatılıyor.

ROMANIN ANA KARAKTERLERİ:

İrfan Galip: Romanın başkahramanı olan şahıs Batılılaşma meraklısıdır. Kadınlardan nefret eder.

Feriha: Modern, eğitimli, kültürlü bir genç kızdır. Kendine fazlaca güvenir ve hiçbir şeyi kafasına takmaz.

ÖZET:

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın en beğenilen ve tanınan eserlerinden biri olan “Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç” gerçekte yaşanmış bir kuyruklu yıldız geçişinden esinlenerek yazılmıştır.

1910 senesin mayıs ayında Halley Kuyruklu Yıldızı’nın dünyamıza çarpacağı dedikodusu insanlar arasında hızla yayılır. Bu haber dünyada olduğu gibi İstanbul’dayaşayan insanlarda da bir panik havası yaratır. Kenar mahallelerde yaşayan cahil kadınlar da bu işi kendi anlayışlarına göre yorumlarlar. Romanın kahramanı olan İrfan Galip de bu mahallede oturmaktadır.

Zengin bir ailenin oğlu olan İrfan, Batı ilimlerini okumuş, geniş fikirli; ancak tuhaflıkları olan bir gençtir.

Bir gün yolda peçeli bir kadına rastlar. Onun çok güzel ve bilgili bir genç kız olduğunu hayal ederek kadının peşine takılır. Bir çok tesadüften sonra, bu güzel kadın ile ilgili hayaller kurmaya başlar. İrfan Galip, acemice bir konuşma girişiminden sonra kadın tarafından terslenir. Bu olay onu büyük bir kadın düşmanı yapar. Bu sebeple kadınların zayıflığı ve zaafları ile ilgili makaleler yazar, bunların gazetelerden yayımlanmasını dört gözle bekler.

İrfan Galip, kadınları korkutarak küçük düşürmek için Halley Kuyruklu Yıldızı ile ilgili, evinde, konferanslar düzenlemeye karar verir. Anatomi, astronomi, fizik karışımı tuhaf konferansına, bir de kuyruklu yıldızın çarpmasıyla kopacak olan kıyameti betimleyen korkunç bir rüya ekler ve amacına ulaşarak kadınları korkutmayı başarır.

Bir süre sonra İrfan Galip, maceraperest bir kadından mektup alır. İrfan, bu mektuba coşkun ve duygulu bir cevap yazdıktan hatta daha ilk mektubunda bu meçhul kadına aşık olduğunu belirttikten sonra konferansının ikinci bölümünü hazırlar. Ev halkını, mahalle esnafını kıyametin kopacağına inandırmıştır. Konferansa katılan kadınlar birbirine itiraflarda bulunarak helalleşirler. İkinci konferansta İrfan’ın kıyamet sahnesini betimlediği sırada, önceden hazırladığı küçük oyun sahnelenir.

Etrafta patlayan çatpatlar, fişekler, yukarı katta devrilen masa ve dolaplar, kadınları çılgına çevirir. Bu sırada tanımadığı hayranı ile mektuplaşması sürmektedir. Onun hakkında çok kötü şeyler öğrenmesine rağmen kadına evlenme teklif eder. Kadının bu evlilik için bir şartı vardır: Kuyruklu yıldızın çarpacağı ana kadar İrfan’a yüzünü göstermeyecektir.

Halley Kuyruklu Yıldızının görüneceği gün düğün yapılır. Evin çatısında dürbünle gökyüzünü araştıran gelinle güvey arasında bilimsel, felsefi, uzun konuşmalar geçmektedir. Genç gelin, evliliğinin ilk gününden aklını, bilgisini kocasına ispat ederek, eşit şartlarda sürecek bir beraberliğin temelini atmıştır. Gelin hanım İrfan’dan kadınların öcünü almak için bir oyun yapmıştır ve bu oyunun sonunda İrfan’ın ona iyi bir koca olacağını anlamıştır.

Türk Edebiyatı Eser Özetleri

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 1 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları