Küresel Ticaret ile Hammadde, Üretim ve Pazar İlişkisi Konu Anlatımı

Karatay

Merhaba arkadaşlar size bu yazımızda Coğrafya Konuları hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak  bilgi sahibi olabilirsiniz. Küresel Ticaret ile Hammadde, Üretim ve Pazar İlişkisi Nedir? sorusunun cevabı aşağıda sizleri bekliyor…

Küresel Ticaret ile Hammadde, Üretim ve Pazar İlişkisi

Üretilen mal veya hizmetin tüketici ile buluşması, ekonomik değeri olan başka ürünlerle değiştirilmesine ya da paraya çevrilmesine ticaret denir. İlk Çağ’da ticaret bir malın bir başka mal ile takas edilmesi yoluyla yapılırken bugün para ile yapılır. Ticaretin sınırları önceden yakın çevre ile sınırlı iken daha sonra ülkeler ve kıtalar arası
ticaret yaygınlaşarak genişlemiştir. Ülke içinde yapılan ticarete iç ticaret, ülkeler arası olan ticarete dış ticaret, kıtalar arası yapılan ticarete ise küresel ticaret denir.

Ham Madde: Sanayi tesislerinde kullanılmak üzere üretilen maddelere denir. Ham maddeler bitkisel, hayvansal, madensel, orman ürünleri ve su ürünlerinden elde edilir.

Üretim: Ham maddelerin işlenerek mamül madde haline getiren entegre tesise denir. Bu tesislerden çıkan maddelere de ürün denir.

Pazar: Mal ve hizmetlerin alıcı ile buluştuğu zemine pazar denir. Üretim faaliyetlerinin yoğun olduğu alanlar genellikle nüfusun kalabalık olduğu alanlar olduğu için pazar alanı haline gelir. Pazar oluşturmada
reklam yapmanın da ayrı bir önemi vardır

Dünyanın üretim bölgeleri şunlardır:

Sanayi Üretim Bölgeleri
Batı Avrupa
Kuzey Amerika
Rusya Federasyonu
Doğu ve Güneydoğu Asya

Enerji Üretim Bölgeleri
Kuzey Amerika
Orta Doğu
Rusya Federasyonu
Doğu Asya

Hizmet Üretim Bölgeleri
Avrupa
Amerika Birleşik Devletleri
Doğu ve Güneydoğu Asya
Dünyadaki Önemli Üretim ve Tüketim Alanları

Bazı Tarımsal Ürünler
Çin, Hindistan, ABD, Rusya gibi tüketimin fazla olduğu ülkelerde buğday; Çin, Hindistan, Endonezya, Bangladeş gibi Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde pirinç; ABD, Çin, Brezilya gibi ülkelerde mısır; Çin, Rusya, Hindistan gibi ülkelerde ise patates yetiştirilmektedir.

Bazı Hayvansal Ürünler
Çin, Avustralya, Hindistan gibi ülkeler koyun yetiştiriciliğinde, Hindistan, Brezilya ve Çin gibi ülkeler ise sığır yetiştiriciliğinde ilk sırada gelmektedir. Ticari hayvancılık; ABD’nin batısı, Güney Afrika stepleri, Güney Amerika ve Avustralya otlaklarında yaygındır. Balıkçılıkta Çin, Peru, Hindistan gibi ülkeler önde gelmektedir.

Orman Ürünleri
Orman alanlarının dünyada en geniş yer tuttuğu ülkeler; Rusya, Çin, Kanada ve ABD’dir.

Madenler
Çin, Brezilya, Avustralya, Şili, ABD ve Peru’da demir; Endonezya, Peru ve Çin’de kalay; Avustralya, Çin ve Brezilya’da boksit ve alüminyum; Güney Afrika ve Kazakistan’da ferrokrom; ABD, Güney Afrika ve Avustralya’da altın; Türkiye ve ABD’de ise bor çıkarılır.

Enerji Kaynakları
Çin, ABD ve Hindistan’da taş kömürü; Almanya, Çin ve ABD’de linyit; Suudi Arabistan, ABD, Rusya ve İran’da ham petrol; Rusya, İran ve Katar’da doğal gaz çıkarılırken Kanada, Çin ve Brezilya’da da hidroelektrik üretimi gerçekleşir.

Sanayi Ürünleri
Sanayi üretiminde; ABD, Japonya, Almanya, Çin ve Fransa önemlidir.

 

11. Sınıf Coğrafya Konuları için Tıklayınız

11. Sınıfta Yer Alan Diğer Ders ve Konuları için Tıklayınız

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları