KPSS Ortaöğretim Enerji Kaynakları Konu Anlatımı

KPSS Madenler ve Enerji Kaynakları Konu Anlatımı, KPSS Ortaöğretim Coğrafya Konu Anlatımı, KPSS Konu Anlatımı, KPSS Ortaöğretim Konu Anlatımı, Madenler ve Enerji Kaynakları Konu Anlatımı, Türkiye’nin Coğrafi Konumu Konu Anlatımı

Türkiye’nin Enerji Kaynakları

Türkiye’de maden yatakları kadar enerji kaynakları da önemli bir konuma sahiptir. Türkiye’nin farklı bölgelerinde farklı enerji kaynakları bulunmaktadır.

Taşkömürü

Kalorisi yüksek olduğundan ülkemizde demir – çelik sanayiinde yakıt olarak kullanılan taşkömürü, Türkiye’de Zonguldak (Ereğli’den Amasra’ya kadar) geniş bir havzada elde edilmektedir. Buralardan elde edilen taşkömürünün büyük bir bölümü Ereğli ve Karabük’teki demir – çelik fabrikalarında, geri kalanı ise Çatalağzı termik santralinde elektrik enerjisi için kullanılır.

Linyit

Elbistan (Kahramanmaraş), Soma (Manisa), Kütahya (Seyitömer, Tunçbilek veTavsanlı), Yatağan (Muğla), Çan (Çanakkale), Beypazarı ve Nallıhan (Ankara), Erzurum ve Amasya gibi Türkiye’nin birçok yerinde elde edilebilen linyit, Türkiye’de yarısından fazlası termik santrallerde kullanılır, geriye kalan kısım ise konutların ısıtılmasında ve sanayilerde kullanılmaktadır. Linyit, taşkömürüne karşı daha az kalorisi daha düşüktür.

Petrol

Türkiye, petrol bakımından zengin bir ülke değildir. Yıllık ortalama 25,5 milyon ton ihtiyaç duyulan petrolün sadece yüzde 10’luk kısmı Türkiye’deki petrol yataklarından karşılanmaktadır. Türkiye’deki petrol üretiminin büyük bir bölümü Güneydoğu Anadolu bölgesinde elde edilmektedir. Ham olarak elde edilen petrol, Batman’daki rafineride işletilir. Dışarıdan ithal edilen ham petrol ise İzmit (İpraş), İzmir Aliağa), Kırıkkale (Ortadoğu) ve Mersin v”as rafinerilerinde islenmektedir.

Doğalgaz

Türkiye’de de dünya genelinde olduğu gibi temiz bir yakıt olmasından dolayı doğalgaz kullanımı her geçen sene artmaktadır. Ancak Türkiye’de doğalgaz olmadığı için ihtiyacın tamamı Rusya’dan ithal edilerek karşılanmaktadır.

Su Gücü

Türkiye’de en çok bulunan enerji kaynaklarının başında su gelmektedir. Türkiye’nin birçok yerinde yer alan akarsular, üzerine kurulan barajlarla elektrik üretimini karşılamaktadır. Bunun haricinde tarım alanlarının sulanması ve diğer su ihtiyacının karşılanması konusunda da Türkiye’nin su kaynakları son derece zengindir.

KPSS Ortaöğretim Coğrafya Konuları için tıklayınız.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 40 + 6 kaçtır?


Basari Sıralamaları