KPSS Ortaöğretim Askeri Teşkilat Konu Anlatımı
KPSS 20. Yüzyıl Osmanlı Devleti Konu Anlatımı, KPSS Ortaöğretim Tarih Konu Anlatımı, KPSS Konu Anlatımı, KPSS Ortaöğretim Konu Anlatımı, 20. Yüzyıl Osmanlı Devleti Konu Anlatımı, 20. Yüzyıl Osmanlı Devleti Konu Anlatımı
Askeri Teşkilat
Kapıkulu Ocağı
Devletten maaş alan sürekli ordudur. Merkezde padişaha bağlı olarak bulunurdu. Önceleri Pençik, daha sonra Devşirme Sistemi’ne dayandırılmıştır. Kapıkulu piyadeleri ve kapıkulu süvarileri olarak ikiye ayrılırdı. Sistemin temeli I. Murat Dönemi’ nde atılmıştır. Askerlikleri müddetince evlenemezlerdi. Uç ayda bir ulufe denilen maaş alırlardı Yeni padişah tahta çıktığında cülus bahşişi alırlardı. Ordu sefere çıktığında sefer bahşişi alırlardı.
Pençik Sistemi:
Savaşta esir alınan Hristiyan çocuklarının beşte birinin devlet hizmetine alındığı sistemdir. Savaş esiri olarak alınan Hristiyan çocuklarına pençik oğlanı adı verilirdi. Türk köylülerinin yanına verilen bu çocuklar Türk ve İslam terbiyesini öğrendikten sonra Acemi Ocağına alınırdı.
Devşirme Sistemi:
Devletin asker ve idari hizmet görevlisi ihtiyacını karşılamak amacıyla uygulanan sistemdir. Devşirme olanlardan bir kısmı Enderuna gönderilerek devlet adamı ihtiyacı karşılanırdı. Diğer kısmi ise asker ihtiyacı için ayrılırdı.
Eyalet Askerleri
Osmanlı kara ordusunun en büyük bölümünü oluşturur. Eyaletlerde görev yapan bu ordunun askerlerine
Tımarlı Sipahi adı verilirdi. Tımarlı sipahiler, kendilerine dirlik olarak verilen toprağı işleyerek geçimlerini sağlar, buna karşılık askerlik hizmetini yerine getirirlerdi. Devletten maaş almazlar ve askerlik dışında çiftçilikle uğraşırlardı
Tımarlı sipahiler, savaş zamanında sancak beyinin emrinde toplanırlardı.
Donanma
İlk Osmanlı donanması Orhan Bey Dönemi’nde Karesi Beyliği’nin alınması ve Karamürsel’de ilk Osmanlı tersanesinin kurulmasıyla oluşturulmuştur. Yıldırım Bayezit Dönemi’nde Gelibolu’da büyük bir tersane inşa edilmiştir. Osmanlı Devleti’nin en büyük tersanesi ise Haliç Tersanesi’dir.
Donanma komutanına kaptanıderya, donanma askerlerine de levent adı verilmiştir. Fatih Dönemi’nde Karadeniz, Kanuni Dönemi’nde ise Akdeniz Türk gölü hâline gelmiştir.