Kar – Orhan Pamuk Eser Özeti

Karatay

Sizlere bu yazımızda Kar – Orhan Pamuk eser özeti hakkında bilgi vereceğiz. Eserin özeti, konusu, ana karakterleri hakkında merak ettiğiniz bir çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz…

Kar – Orhan Pamuk

ROMANIN KONUSU:

Gazeteci olan Ka’nın Kars’taki kadın intiharlarını araştırması ve bunun sonucunda olayların siyasi bir yöne kayması ile yaşanan gerginlikler romanın konusunu oluşturmuştur.

ROMANIN ANA KARAKTERLERİ:

Ka(Kerim Alakuşoğlu), İpek, Kadife, Lacivert, Necip, Fazıl, Turgut, Muhtar

ÖZET:

Erzurum’dan Kars’a giden yolcu otobüs ile giderken cam kenarından yağan karı gözlemler. Karın yağması ve yere doğru düşüşü yolcunun çocukluk günleri, huzuru, masumiyeti ve saflığının sembolü olarak anlatılır.
Bu yolcu on iki yıldır siyasi sürgün olarak yaşadığı Almanya’dan Kars’a gitmektedir. Yolcunun tüm tutkusu şiirdir. Kırk iki yaşındaki bu bekâr adam açık tenli, kumral saçlı ve biraz da uzun boylu bir şairdir. Kerim Alakuşoğlu olan bu şair yalnızlıktan bir gazetede köşe yazarlığı da yapan, sıkılgan bir adamdır. Bu adam, Frankfurt’ta geçirdiği onca seneden sonra Türkiye’ye dönmüş, gündeme sısık sık düşmeye başlayan “Kars’taki kadınların intiharı” konusu hakkında bir araştırma yapmak için Kars’a gitmektedir.

Bu adam adını sevmediğinden dolayı çocukluk yıllarından beri adı yerine ka denmesinden hoşlanmaktadır. Hatta üniversite yıllarında bile adına Ka dediğine dair bilgiler vardır. Kars’a geldiğinde yolların ve binaların üzerinde intiharı engellemek maksatlı afişlerin asıldığına dikkat çeker. Belediye’nin ve valiliğin astırdığı bu posterlere de göz atar. ”İnsan Allah’ın Bir Şaheseridir Ve İntihar Bir Küfürdür.” Lakin bu posterlere rağmen nedense Karsta intihar eden kadın çoktur. Bu şehirde üniversite yıllarından tanıdığı arkadaşları vardır. Onlarla buluştuktan sonra eski aşkı İpek’in sahibi olduğu otele gelip yerleşir. Bu otelin adı Karpalas Otelidir. Bu otelin sahibi ise Turgut Bey’dir ve İpek ve Kadife Turgut Bey’in kızlarıdır.

Onun gibi önemli bir yazarın kente gelmiş olması şehirde alaka uyandırmıştır. Nu nedenle kentin ileri gelenleri yanına gelerek onu ziyaret ederler. Asıl amaçları bu şehre neden geldiğini merak etmeleridir.
Ka’, Kars’a geliş nedeninin kızların ve kadınların neden intihar ettiklerini araştırıp bulmak olduğunu açıklar, Belki de bu gerekçelerini ortadan kaldırmanın bir yolu bulunacak intiharın kötülükleri iyi aktarılabilirse genç kızlar ve kadınlar intihardan vaz geçeceklerdir.

Ka’nın şehre geldiğini duyan yobazlarda gelip onunla görüşmüşler, kendi fikirlerini Ka’ya da aşılmak istemişler Kars halkının dikkatini çekmeye çalışmışılardır.
Şehrin çok karışı bir sosyal, siyasal yapısı vardır. İpek’in eski kocası geçmişte solcu olmasına rağmen şimdi sağcı ve muhafazakârdır. İslamcı grupların lideri olan Lacivert çok gizemli bir tiptir. Üstelik İpek’in kardeşi Kadife’yi sevmektedir. Ancak İpek’in de Lacivertle ilişkisi bulunmaktadır.

Bay, Ka, karın saflığın ve temizliğin simgesi olduğunu düşünmektedir. Bu şehrin her tarafı ise bembeyaz kardır. Şu halde bu kent saflığın ve temizliğin bir kenti olmalıdır. İntihar vakalarının arakasında olan kir ne ise o kirlilik durdurulmalı ve bu kentin masumiyetine gölge düşmemelidir. Aslında ise zamanla bu yağan karların şehrin kirini, çamurunu, karanlığını örtmek için yağdığı fikrine de götürecek izlenimler de edinmektedir. Şahit olduğu olaylar şehrin saflığını tükettiğini, masumiyetinin de kaybolduğunu gösteren işaretlerle doludur.

Ka intihar eden kızların hikâyelerini dinledikçe şehrin saflığı hakkındaki düşüncelerinin gide gide karardığını görmeye başlamıştır. Ka, intihar eden kadınlarla öğrencilerin çoğunun girdikleri bunalım yüzünden veya yaşadıkları aşk acısından dolayı olduğuna kani olmaya başlamıştır. Bu şehir çok da masum değildir.

Ka, imam hatipli Necip ve Fazıl sayesinde Lacivert’le de görüşür. Lacivert, çok gizemli bir gençtir ama Kadife gibi güzel bir kızın aşkını, Necip ve Fazıl gibi birçok gencin hayranlığını kazanmayı başarmıştır. İntihar eden kadınlar ve kızların birçoğu üniversitede okuyan ve başörtüsü taktıkları için okula alınmayan kişilerdir. Geri kafalı insanlar da bunları kullanmakla devletin dine karşı olduğu, yöneticilerin de ateist oldukları yaygarasını koparmaktadır. Ka da devlet görevlilerini destekler gibi görününce yobazlar onu da ateist olmakla suçlamışlardır.

İntiharlar dışında Kars’ta cinayetler de işlenmemektedir. Üniversitede bir öğretim üyesi kurallarını uygulamak istediği için laiklik düşmanları tarafından öldürülmüştür. Kars’taki çete başları ile de irtibata geçen Ka, bu kişilerin kandırıldıklarını ve çeşitli kimseler tarafından yönlendirildiğini de anlamıştır.
O günlerde istemediği biri ile nişanlandırılan genç bir kız da babasının av tüfeği ile intihar etmiştir. Kardeşi ile kavga eden bir başka kıza babası bir tokat vurmuş on altı yaşındaki bu kız da bir şişe ilaç içerek kendini öldürmüştür. Ka’nın dosyasında buna benzer pek çok intihar vardır. Ka intihar eden bu kadınların ve genç kızların bir anda intihar etmediklerini onları intihara sürükleyen bir yığın umutsuzluk ve mutsuzluk yığını olduğunu düşünmektedir.

Ka’nın tespitine göre Batman’dan gelen bir kızın intiharı bu kentteki kızlara da örnek olmuş, diğer kızlar da acıdan kurtulmak için intiharı seçmeye başlamışlardır. Gazeteci Serdar Bey, Ka’ya yol gösterici oluyor, olayları anlamasına çok yardım ediyordu.
Şahit olduğu pek çok drama rağmen İpek ile yaşadığı günler ve İpek ile yaşadığı aşk nedeni ile yine de bu kentte kendini mutlu etmektedir. İpek’in sevgili olan saf ve tertemiz yürekli Fazıl da bu tip kişilerin yüzünden ölmüştür. İpek’in kardeşi Kadife bu çevrelerin içindedir. Bu nedenle de şehirden ayrılmaya karar verir.

Devlet görevlileri ise boş durmamakta halkı gericilerden kurtarmak için çeşitli organizasyonlar yapmaktadır. Şehirde bir tiyatro sahnesinde rol gereği başörtüsü yakılmış, gericiler olyalar çıkarmışlar polis kalabalığa ateş açınca Necip ölmüştür. Oyununikinci kez sahnelenmesinden sonra ise Kadife ile Lacivert tutuklanır.
Laiklik ve çağdaşlık yanlısı bu gösterilerde yobazlar boş durmamış, imam hatipli öğrenciler olaylar çıkarmışlardır. Olaylar sonrasında sonucu sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş arkasından da ihtilal olmuştur. İhtilal sonrasında gericilerin çoğu hapse atılmış sorguya çekilmişlerdir.

Ka ihtilalden sonra bazı dinci lider ve elebaşlarının ifadelerini okur. Bu ifadeleri okuduktan sonra bu insanların kimler tarafından desteklenip yönlendirildiklerini anladıkça çok çok şaşırmaya başlar. . Ülkesinde neler olup bittiğini fark ettikçe hayretler içinde kalır. Ülkesinden hiç haberi olmadığı için de çok üzülmüş ve ürpermiştir. Bu insanlar Tanrı’nın adını kullanarak zalimce cinayetler işlemişler, yaptıkları işleri de Tanrı adına yaptıklarını sanmışlardır.

Bazı dinciler Ka’yı ajan olarak görmeye başlamışlardır. Ka da bu durumdan çekinir üstelik sevdiği kadın olan İpek’in de bazı gerici çevreler ile ilişkisi olduğunu sezmektedir. İpek, Ka’nın evlilik ve Kars’tan gitme teklifini önce kabul eder ama daha sonra Lacivert’i onun ihbar ettiğini düşünüp gitmekten vazgeçmiştir.

Türk Edebiyatı Eser Özetleri

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 2 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları