İslam Ahlakının Konusu ve Gayesi Konu Anlatımı

Karatay

Merhaba arkadaşlar size bu yazımızda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak  bilgi sahibi olabilirsiniz. İslam Ahlakının Konusu ve Gayesi Nedir? sorusunun cevabı aşağıda sizleri bekliyor…

İslam Ahlakının Konusu ve Gayesi

İslam ahlakının gâyesi, Allah’ın (c.c.) bütün yaratıklarına karşı merhametli olmak, hiçbir menfaat gözetmeksizin fedakarlıkta bulunmak, karşılıksız sevmek; insani ilişkilerde iyi niyetli, dürüst, güvenilir olmak ve kötü eğilimlerden uzak durmaktır.

Ahlak, insanlarda doğuştan bulunan tutum ve davranışların bütünü olarak bilinmektedir. Ahlak, tabiat, mizaç, huy, davranış anlamına gelmektedir. İslam ahlakı, İslami değerlere özgü ahlak tutum ve davranışları anlamına gelmektedir. Ahlaklı olmak, erdemli olmak demektir. Güzel ahlak sahibi olmak Peygamber a.s.’ın da örnek olduğu bir davranıştır.

İslam ahlakının bir gayesi bulunmaktadır. İslam ahlakının gayesi insanlarda yaratılıştan var olan iyi duygu ve düşüncelerin bir hayat tarzı olarak yaşanması gayesidir. İslam’ın amacı insanların adil bir düzen içinde huzurlu, mutlu ve barış içinde yaşamasıdır. İslam, barış dini olarak bilinmektedir. İslam dinini kabul eden Müslümanlar dini değerlere ve kurallara tam bir bağlılık ve teslimiyet gösterirler.

İslam ahlakının amacı yani gayesi;
Yüce yaratıcı Allah’ın tüm yarattıklarına karşı merhamet göstermek, hiç bir çıkar kaygısı düşünmeden onlara fedakarlık etmek, karşılık beklemeden sevgi beslemektir. İnsanlara ve hayvanlara zarar vermemektir. İnsan ilişkilerinde güvenilir, dürüst olmak, kötü davranışlardan uzak durmaktır.

İslam ahlakının konusu;
İnsanın duygularını ve düşüncelerini kapsayan davranışların tümüdür. İslam ahlakı, kişinin iyi ve kötü davranışlarını ele alarak, kişiyi bu durumlara göre değerlendirir. İslam ahlakında kişi iyi ve kötü davranışları ile yargılanır. İslam kişiye kötü huylarını düzeltme yolunu gösterir, iyi huylarını ise geliştirmesine yardım eder. İslam ahlakında kişiler iyi davranışlar sergilemeli, iyi şeyler yapmalıdır. Kişiler kötü huylarını terk etmelidir.

 

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları için Tıklayınız

10. Sınıfta Yer Alan Diğer Ders ve Konuları için Tıklayınız

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
  1. kerem yılmaz dedi ki:

    performanstan kurtuldum saolun

  2. Mehmet dedi ki:

    Teşekkürler

  3. Onur dedi ki:

    Teşekkürler

  4. Miraç dedi ki:

    Güzel

  5. nisa dedi ki:

    HARİKAA

BİR YORUM YAZIN

Soru: 30 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları