İletki nedir? İletki hakkında bilgi

Karatay

Sizlere bu yazımızda İletki ne demek?, İletki nedir nasıl yapılır?, İletki kaç yaşında kullanılır?, İletki ne için kullanılır?, İletki ile hangi işlemler yapılır?, İletkinin diğer adı nedir?, İletki alanları nelerdir?, gibi sorulara cevap vereceğiz.

İletki nedir? İletki hakkında bilgi

İletki Nedir

İletki ya da açıölçer, açıları ölçmeye yarayan alet. Tipik bir iletki genellikle 1°lik aralıklarla ölçeklendirilir ve her 5 veya 10°lik aralık uzun bir çizgi ile belirtilir. Bununla birlikte, daha karmaşık işlerde kullanılan iletkiler daha hassas şekilde ölçeklendirilmiş olabilir.

Türk Dil Kurumu’na göre Gönye kelimesinin anlamı:

isim, matematik

Bir açıyı ölçmeye ve başka bir yerde aynı açıyı çizmeye yarayan, yarım çember biçimindeki araç; açıölçer, mastara, minkale.

İletki Kelimesinin Eş Anlamlısı

Açıölçer, mastara, minkale.

İletkinin Özellikleri Nelerdir ve Ne İşe Yarar?

İletki, şekillerin açılarını ölçmek için kullanılır. Yarım çember şeklindeki aracın tam ortasında bulunan işaret yardımıyla açı ölçülür. İşaretin iki yanında bulunan çizgiler yanlış işlem yapılmasının önüne geçer. Standart gönyeler aracılığıyla yapılamayan ölçümleri yapmak için, açı ölçer kullanılması faydalı olur.

İletki nerelerde kullanılır?

– Ayarlanmış bir şekilde çizim üzerine açı ölçeri koyduğumuz zaman, burada da çizimi ölçü değerini gösterir.
-Açıölçer yalnızca çizim için değil tahta, demir gibi farklı materyallerin ölçümünde kullanılır.
-İstediğimiz ölçüde açı çizmede kullanılır.
-Verilen açıyı ölçmede kullanılır.
-Parçaların düzlemselliğinin yanı sıra komşu yüzeyler arasındaki açının kendi sabit açısına eşit olup olmadığını -kontrol eder.
-Marangozluk, mühendislik, inşaat, sanayi, yapı fabrikalarında vb. alanlarda kullanılmaktadır.

İletki ile açı bulma

Açı ölçüsünü bulurken şu işlemler yapılır; İletkinin düz kısmı açının kenarlarından biriyle çakıştırılır. Açının köşesi ile iletkinin merkezi üst üste getirilir. Açının diğer kenarının iletkinin üzerinde gösterdiği sayı açının ölçüsüdür. Örneğin ; Alt taraftaki açının köşesinin tam üzerine iletkinin merkezini üst üste getiririz. Açı kollarından birinin düz olması gerekir.Diğer kol açının 50 derece olduğunu gösterir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 80 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları