Gösterge Çeşitleri Konu Anlatımı

Karatay

Merhaba arkadaşlar size bu yazımızda Türk Dili ve Edebiyatı Konuları hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak  bilgi sahibi olabilirsiniz. Gösterge Çeşitleri sorusunun cevabı aşağıda sizleri bekliyor…

Gösterge Çeşitleri

Gösterge Nedir?

Kendi dışında başka bir şeyi gösteren her türlü şekil, nesne, varlık ya da olguya gösterge denir.

Gösterge sadece dil boyutuyla düşünülemez ve göstergenin çeşitleri vardır.Günlük hayatta iletişim, uyarı veya bilgi verme gibi amaçlarla kullandığımız çok çeşitli göstergeler bulunmaktadır. Yollara yerleştirilen trafik levhalarındaki semboller, insanlara bilgi vermeyi amaçlayan görsel veya işitsel tabelalar, konuşma veya yazma sözcükleri hep bir göstergedir.

Gösterge Çeşitleri

 Dil Göstergeleri

Yazıyla veya sözle gerçekleştirilen her türlü etkinlik dil göstergesiyle ilgilidir. “Masa” kelimesi bir dil göstergesidir. “Kalem” kelimesi yazıyla gösterilebilen bir dil göstergesidir ve “k, a, l, e, m” seslerinden meydana gelir. Sözcüğün oluşturduğu sesler gösteren çağrıştırdığı anlam ise gösterilendir.

Dil Dışı Göstergeler

Resim, şekil, işaret, hareket, jest, mimikler vb. dil dışı göstergelerdir. Yani dil göstergeleri dışındaki göstergelerdir. Dil dışı göstergeleri 4 başlıkta inceleyebiliriz.

Doğal gösterge: Doğal göstergedir. İnsanın katkısının söz konusu olmadığı ve içinde hiçbir yapay unsurun olmadığı göstergedir. Yorumlama ile çözülebilen bu göstergelerde gösteren ile gösterilen arasında mevcut ilişki bir nedene dayanır.

Örnek :  Ağaçların yapraklarının sararması, bize artık yaz aylarının bittiğini ve sonbaharın geldiğini göstermektedir.Orkun KUTLU

Sosyal Göstergeler: Günlük hayatta bazı işaretler, bizi ahlak, görgü veya davranışlarımızı biçimlendirmeye iter. Trafik işaretleri, kızma işareti, selam verme, sessiz olma işareti, görgü kuralları, onaylama hareketi, bazı beden dili hareketleri sosyal göstergelerdir.

Örnek :  Trafik ışıkları, trafik levhaları, yasaklama işaretleri, mors alfabesindeki her bir harf sosyal göstergedir yani belirtkedir.

İkon (Görsel Gösterge): Gösteren ile gösterileni arasında benzerlik ilişkisi olan dil dışı gösterge çeşitlerindendir. Haritalar, fotoğraflar, resimler, şehir planları birer ikondur.

Simge (Sembol): Bir toplumda gösteren ile gösterilen arasında sürekliliğini koruyan, uzlaşımsal ve genellikle nedensiz ilişkiye dayanan görsel biçimdir. Uzlaşmaya bağlı olarak soyut ve sayılamayan, tek bir gösterilene göndermede bulunan görsel biçimdir.

Örnek:  Ağzında zeytin dalı taşıyan güvercin, “barış”ın;
Kum saati resmi, “zaman”ın;
Dengede duran terazi, “adalet”in;
“Aslan” Galatasaray’ın simgesi olan göstergelerdir.

 

9. Sınıf İletişim ve Dil Konu Anlatımı Tıklayınız…

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Konuları için Tıklayınız…

9. Sınıfta Yer Alan Diğer Ders ve Konuları için Tıklayınız…

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. İhsan Mert dedi ki:

    Çok Yararlı bir makale olmuş elinize sağlık

BİR YORUM YAZIN

Soru: 30 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları