Fotosentez ve Solunumun Karşılaştırılması Konu Anlatımı

Karatay

Merhaba arkadaşlar size bu yazımızda Biyoloji Konuları hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak  bilgi sahibi olabilirsiniz. Fotosentez ve Solunumun Karşılaştırılması? sorusunun cevabı aşağıda sizleri bekliyor…

Fotosentez ve Solunumun Karşılaştırılması

» Fotosentez olayı yapısı içerisinde klorofil bulunan canlılarda meydana gelmektedir.
» Oksijenli solunum ise bazı bakteri türlerinde, bir hücrelerin çoğunda ve çok hücreli canlılarda meydana gelmektedir.
» Fotosentez tepkimeleri prokaryot canlıların sitoplazmasında ve ökaryot canlıların kloroplast organeli olarak adlandırılan yapısında meydana gelirken, oksijenli solunum ise prokaryot canlıların sitoplazmasında ve ökaryot
canlıarın ise pirüvata kadar olan kısmı sitoplazmada pürivattan sonrası ise mitokondride meydana gelmektedir.
» Fotosentez olayı ışığın bulunduğu ortamlarda ve sadece gündüz gerçekleşirken, oksijenli solunum ise gece ve gündüz gerçekleşir.
» Fotosentez reaksiyonlarında karbondioksit (CO2), su (H2O), H2S ve H2 gibi maddeler kullanılır ve harcanırken, oksijenli solunumda ise glikoz, aminoasit, yağ asidi, gliserol ve oksijen kullanılır ve harcanır.
» Fotosentez sonucu oluşan ürünler glikoz ve oksijendir. Oksijenli solunumda ise oluşan son ürün karbondioksit (CO2) ve su (H2O)’dur.
» Fotosentez olayında elde edilmek istenen asıl amaç organik besin ve oksijen (O2) üretmektir. Oksijenli solunum olayında asıl amaç ise ATP yani enerji elde etmektir.
» Fotosentez olayında inorganik maddeler organik maddelere ve basit gazlara dönüşmektedir. Oksijenli solunumda ise organik maddeler inorganik maddelere dönüşmektedir.
» Fotosentez tepkimeleri sonucu ışık enerjisi kimyasal bağ enerjisine dönüşmektedir. Oksijenli solunum olayında ise kimyasal bağ enerjisi ATP ve ısı enerjisine dönüşmektedir.
» Fotosentez olayında ışık enerjisi kullanılarak ATP üretilirken, oksijenli solunumda ise substrat seviyesinde ve oksitatif fosforilasyon ile ATP üretilmektedir.
» Fotosentez tepkimelerinde görev alan elektron taşıma sistemi (ETS) elemanları, ferrodoksin, sitokrom, plastokinon ve plastosiyanin’dir.
» Oksijenli solunumda ise ETS elemanlarının tümü görev almaktadır.
» Fotosentez sonucu canlının ağırlığı artmaktadır. Oksijenli solunumda ise bunun tam tersi gerçekleşir.
» Fotosentez sonucu oluşan kimyasal bağ enerjisi depo edilirken, oksijenli solunumda elde edilen ATP ve ısı enerjisi kullanılır.
» Fotosentez tepkimeleri enerji alan endergonik tepkimelerdir. Oksijenlisolunum ise enerji veren ekzergonik tepkimelerdir.

12. Sınıf Biyoloji Konuları için Tıklayınız

12. Sınıfta Yer Alan Diğer Ders ve Konuları için Tıklayınız

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları