Beylikten Devlete Osmanlı Medeniyeti Konu Anlatımı

Beylikten Devlete Osmanlı Medeniyeti Konu Anlatımı

Merhaba arkadaÅŸlar size bu yazımızda Tarih Konuları hakkında bilgi vereceÄŸiz. Yazımızı okuyarak  bilgi sahibi olabilirsiniz. Beylikten Devlete Osmanlı Medeniyeti Nedir? sorusunun cevabı aÅŸağıda sizleri bekliyor…

Beylikten Devlete Osmanlı Medeniyeti

Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan itibaren medeniyet anlayışının oluşmasında sûfîlerin ve âlimlerin öğretilerinin etkileri bulunmaktadır. Sûfîlerin ve âlimlerin öğretileri Anadolu’nun İslamlaşmasına etki etmiştir. Anadolu’nun İslamlaşmasında etkisi olan öğretilerin sahipleri arasında Ahmet Yesevî, Mevlânâ Celâleddîn-î Rumî, Ahî Evran, Yunus Emre, Hacı Bektâş-ı Velî ve Hacı Bayrâm-ı Velî gibi şahsiyetler önemli yer tutmaktadır. Bu şahsiyetlerle birlikte İslam anlayışı içerisinde tasavvuf anlayışının yeri bulunmaktadır.

Osmanlı Devleti’nde önemli konuların görüşülüp karara bağlandığı yere Divân-ı Hümâyun adı verilmektedir. Divan teşkilatı ilmiye, kalemiye ve seyfiye sınıflarından oluşmaktadır. Bu sınıflar arasındaki birliktelik ve uyum içerisinde çalışma Osmanlı devlet idaresi açısından önemlidir. Osmanlı coğrafyasında sözlü ve yazılı kültür toplum hayatı üzerinde etkilere neden olmuştur.

Halkın kendi kültürüyle meydana çıkmış sözlü halk kültürü ile saray çevresi ve belirli şehirlerde oluşan kitabi kültür öne çıkmıştır. II. Murad döneminde kültürel alanda gelişmeler yaşanmıştır. Arapça ve Farsçadan eserler Türkçeye tercüme edilmiştir. Türkçe, Osmanlı kuruluşundan itibaren kullanılmakla birlikte II. Murad’dan itibaren bilim dili hâline gelmiştir. Çelebi Mehmed’den itibaren başlayan şiir yazma anlayışını II. Murad devam ettirmiştir. Daha sonraki Osmanlı sultanları da şiirler yazmaya devam etmişler ve kendi adlarıyla divanlar oluşturmuşlardır.

Osmanlı Devleti’nin hâkimiyetinin genişlemesiyle birlikte Anadolu ve Rumeli şehirlerinin yapısında bazı değişimler yaşanmıştır. Bu değişimlerin temelinde şehir planlaması ve mimari anlayıştaki değişiklikler görülmektedir. Osmanlı döneminde ahşap ve taş işlemeciliği, dokumacılık, çinicilik ve hat sanatları gelişmiştir.

10. Sınıf Tarih Konuları için Tıklayınız

10. Sınıfta Yer Alan Diğer Ders ve Konuları için Tıklayınız

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BÄ°R YORUM YAZIN

Soru: 4 + 3 kaçtır?