Argo Nedir? Hakkında Kısaca Bilgi

Argo Nedir? Argo Hakkında Kısaca Bilgi (TDK), Argo nedir, Argo nasıl yazılır tdk, Argo Anlamı tdk, Argo Hakkında Kısaca Bilgi,Terimleri Sözlüğü

Sizlere bu yazımızda –Argo – kelimesi hakkında bilgi vereceğiz. 

Argo  kelimesinin anlamı:

Argo Edebiyat Terimi Olarak Argo:
Kullanılan ortak dilden ayrı olarak aynı meslek veya topluluktaki insanların kullandığı özel dil veya söz dağarcığı, jargon.

Argo Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Argo:
1- Genel dilin sözcüklerine yan anlamlar kazandırarak genel dilden ayrılan, bir meslek ya da topluluk arasında kullanılan özel dile argo denir. Argo, tek sözcükten oluşabileceği gibi söz öbekleri ve deyimlerden de oluşabilir. Örnek :
Okutmak (elden çıkarıp – satmak)
racon (adet – usül)
şabanlık (aptallık – sersemlik)
keklemek (kandırmak – aldatmak)

2- Kullanılan ortak dilden ayrı olarak belirli toplulukların, ses bilgisi, yapı bilgisi, söz dizimi ve anlam bakımından özellikler gösteren dili veya sözcük dağarcığı.

Türk Dil Kurumu’na göre Argo  kelimesinin anlamı:

BİLİM VE SANAT TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ

Yazın Terimleri Sözlüğü – 1974
argo
Fransızca: argot, jargon
1. Başıboşlar, hırsızlar gibi toplum düzeninin dışında kalan kişilerin kendi aralarında kullandıkları özel dil; bu dili belirleyen sözcük ve deyimler. 2. Aynı meslekten olan kişilerin kendi aralarında kulladıkları özel sözcük ve deyimler.

Edebiyat ve Söz Sanatı Terimleri Sözlüğü – 1948
argo
Fransızca: Argot
Aynı meslek veya aynı topluluk sınıfı arasında kullanılan özel kelimeler veya dil.

Dilbilgisi Terimleri Sözlüğü – 1972
argo
İngilizce: slang, Fransızca: argot, Almanca: Argot, Gaunersprache, Rotwelsch
Kullanılan ortak dilden ayrı olarak, belirli toplulukların, sesbilgisi, yapıbilgisi, sözdizimi ve anlam bakımından özellikler gösteren dili veya sözcük dağarcığı: Uçlanmak (vermek) , papel (para) , tüymek (kaçmak) , çakmak (sınıfta kalmak veya anlamak) vb.

Gramer Terimleri Sözlüğü – 2003
argo
Türkçe: lisân-ı hezele, lisân-ı erâzil, İngilizce: slang, Fransızca: argot, Almanca: Argot. Gaunersprache
1. Farklı bir anlaşma biçimi sağlamak üzere aynı meslek veya topluluktaki insanların ortak dildeki kelimelere özel anlamlar vermek, bazı kelimelerde değişiklik yapmak, dilin lehçelerinden, eskimiş ögelerinden ve yabancı kökenli biçimlerinden de yararlanmak suretiyle oluşturdukları, herkesçe anlaşılmayan kelime ve deyimlerden oluşan, gereğinde mecazlı anlamlara da yer veren özel dil veya söz dağarcığı: Asker argosu, öğrenci argosu, kalaycı argosu, hırsız argosu, gemici argosu, şoför argosu gibi. || 2. Külhanbeylerin ve tulumbacıların kullandıkları, özel anlamlı kelime ve deyimlerin yer aldığı kaba dil: ağzını ıslatmak «içki içmek», alarga durmak «uzak durmak, açık durmak», aftos «kadın, sevgili», araklamak «çalmak», açmaza gelmek «tuzağa düşmek», atmasyon «asılsız anlamsız, uydurma, yalan söz veya haber», anafor «bedava, parasız», cavlağı çekmek «ölmek», dolma «yalan hile», fıymak «kopmak, savuşmak», kayış aşırmak «hile yapmak», ibiğini kaldırmak «kafa tutmak», tırnakçı «hırsız, yankesici», uyutmak «aldatmak, kandırmak», papel «para», papaz uçurmak «eğlence alemi yapmak, rakı alemi yapmak», uyuzlanmak «huylanmak, şüphelenmek», viraj almak «çok yalan söylemek», volta «bir aşağı, bir yukarı dolaşma», yaylanmak «çekip gitmek», yürek Selânik «cesaretsiz, korkak», zoka «tuzak, hile, dalavere, oyun» vb.

Türk Dünyası Gramer Terimleri Kılavuzu – 1997
argo
Azerbaycan Türkçesi: argo; Türkmen Türkçesi: argo; Gagauz Türkçesi: argo; Özbek Türkçesi: argo; Uygur Türkçesi: argo; Tatar Türkçesi: argo; Başkurt Türkçesi: argo; Kmk: argo; Krç.-Malk.: argo; Nogay Türkçesi: argo; Kazak Türkçesi: argo;Kırgız Türkçesi: argo; Alt:: argo; Hakas Türkçesi: argo; Tuva Türkçesi: argo; Şor Türkçesi: argo; Rusça: argo

Zıt Anlamlı Kelimeler İçin Tıklayınız

Terimler Sözlüğü İçin Tıklayınız

Nasıl Yazılır Kelimeleri İçin Tıklayınız

Atasözleri ve Anlamları İçin Tıklayınız

Deyimlerin Anlamı ve Cümle İçinde Kullanımları İçin Tıklayınız

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 80 + 2 kaçtır?