Adalet Bölümü Nedir Hakkında Bilgi

Karatay

Adalet bölümü hangi üniversitelerde var,Adalet bölümü iş olanakları,Adalet bölümü taban puanları,Adalet bölümü olan üniversiteler,Adalet bölümü atamaları,Adalet bölümü dersleri,Adalet bölümü taban puanları ,Adalet bölümü kaç yıllık,Adalet Nedir, Adalet Ne İş Yapar, Adalet Maaşları, Adalet İş İmkanları, Adalet İş Çalışma Alanları, Adalet Mesleği Hakkında Bilgiler, Adalet Bölümünün Geleceği, Adalet Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Adalet Bölümü Tercih Edilir mi, Adalet Tanıtımı, Adalet Kazanç Durumu ve İş Olanakları, Meslek Rehberi, Adalet Mezunları Ne İş Yaparlar , Adalet Mezun Olduktan Sonra İş İmkanı Nerede Çalışırlar, Adalet İş Bulma Durumu 

Bölüm Hakkında Genel Bilgi

Adalet alanı altında yer alan Zabıt Katipliği ile İnfaz ve Koruma dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Adalet programının amacı hakim ve savcılara yardımcı elemanlar yetiştirmektir. Mezunlar, mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı; icra memurluğu veya yardımcılığı görevlerine atanmaktadırlar. Ayrıca infaz kurumlarında müdürlüğe kadar yükselebilen görevlere getirilebilirler. Yüksekokul mezunları resmi veya özel bankalarda, çeşitli kamu ve iktisadi kuruluşlarında, özel iktisadi işletmelerde oldukça kolay iş bulabilmektedirler.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Adalet yüksekokullarında öğrencilere adalet hizmetlerinin gerektirdiği nitelikler göz önünde bulundurularak teorik ve uygulamaya yönelik bilgiler verilir. Yüksekokulda kamu hukuku ve özel hukuk bilgisi, hukuk bilgisi, hukuk usulü bilgisi, ceza ve ceza usulü bilgisi, icra-iflas bilgisi, avukatlık ve noterlik mevzuatı, mali mevzuat, hukuk dili, adli tıp, infaz bilgisi, kalem mevzuatı gibi hukuk bilgilerinin yanı sıra, daktilografi, Türkçe, yabancı dil, muhasebe,işletme yönetimi, arşiv ve dosyalama teknikleri gibi teorik ve uygulamalı dersler okutulmaktadır.

Sahip Olunması Gereken Özellikler

Sosyal Bilgiler Adalet Yüksekokulunda okumak isteyen bir öğrencinin hukuk alanına ilgi duyan, Türkçe, derslerinde başarılı, titiz, dikkatli ve sorumluluk duygularına sahip bir kimse olması bu alandaki başarısını artıracaktır.

Adalet alanında çalışacak meslek elemanlarının; iş organizasyonu yapabilme özelliğine sahip, nezaket, görgü ve protokol kurallarına uyan, iletişim becerisi gelişmiş, sorumluluk duygusuna sahip, sır saklayabilen ve olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurma becerisi yüksek kişiler olması gerekmektedir. Bunlara ek olarak bu alanda çalışacak meslek elemanlarının; insan hakları ve temel hukuk bilgisine sahip, idare ve yargı teşkilatının yapısını ve yargının işleyişini bilen, ekip halinde çalışmaya yatkın, kendisini mesleki olarak sürekli yenileyebilme kapasitesi gelişmiş, mesleğin gerektirdiği sağlık şartlarıyla fiziki özelliklere sahip, resmi yazışma kurallarına göre yazma, dosyalama ve arşivleme yapabilen, on parmak klavye ile bilgisayar kullanabilen, Türkçe’yi iyi konuşan kişiler olması gerekmektedir

Mezun Olunca Kazanılacak Ünvan

Adalet programını bitirenlere “Adalet Meslek Elemanı” ünvanı verilir. Adalet meslek elemanı mahkemelerde, icra dairelerinde, infaz kurumlarında, vatandaşların başvurularının mahkemelere iletilmesi ve yargıçların aldıkları kararın uygulanması gibi konularda gerekli işlemleri yürütürler.

Çalışma Alanları

İnfaz ve Koruma dalından mezun olanlar; Adalet Bakanlığı (merkez ve taşra) teşkilatı, Cumhuriyet başsavcılıkları, ceza infaz (cezaevi ve tutukevleri) kurumlarında istihdam edilirken özel güvenlik şirketleri ile kamu ve özel kurumların güvenlik ile ilgili birimlerinde de iş bulabilmektedirler.

Zabıt Katipliği dalından mezun olanlar ise ilk derece (hukuk, ceza, idare ve vergi) mahkemeleri, bölge (adliye ve idare) mahkemeleri, yüksek mahkemeler, Adalet Bakanlığı (merkez ve taşra) teşkilatı, Cumhuriyet başsavcılıkları, ceza infaz (cezaevi ve tutukevleri) kurumlarında istihdam edilirken yüksek seçim ve seçim kurulları ile noterlikler, hukuk ve avukatlık büroları, bankalar ve sigorta şirketleri ile kamu ve özel kurumların hukuk ile ilgili birimlerinde de iş bulabilmektedirler.

Öncelikle Adalet Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatında ihtiyacı olan zabıt katipliği ile infaz ve koruma memurluğuna atanabilmek için, Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliğinde belirtilen genel ve özel şartları taşıyanlardan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarına göre ilgili komisyonlarca yapılacak mülakat sınavında başarılı olmaları gerekmektedir. Yapılan bu sınavda, Adalet alanı Zabıt Katipliği ile İnfaz ve Koruma dalı mezunlarına öncelik verilerek bunların atamaları gerçekleştirilmektedir

Özel Koşul Var Mı

Yok.

Zorunlu Staj Var Mı

Yok.

Erasmus / Farabi / Mevlana

Evet var.

DGS İle Geçiş Var Mı

Bölüm mezunları Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girerek hukuk fakültesine gidebilirler.

Bu Bölümü Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir

Hangi Üniversitelerde Var

Bölümün Taban Puanları Ve Başarı Sıralamaları

LYS VE YGS Puanınızı Hesaplamak İçin Tıklayınız

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Ceren kaya dedi ki:

    Yabancı dil her üniversitede zorunlu mu ve her hukuk fakültesinde yabancı dil var mı

  2. Beyza dedi ki:

    Adaletten dgs ye gecmez zor mu

BİR YORUM YAZIN

Soru: 80 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları