8. Sınıf Misakı Millî Kararları, Önemi ve Sonuçları Konu Anlatımı

Karatay

8. sınıf konu anlatımları. 8. sınıf  Misakı Millî Kararları, Önemi ve Sonuçları Konu Anlatımı. 8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük konu anlatımı, 8. sınıf Misakı Millî Kararları, Önemi ve Sonuçları  Konu Anlatımı işte yazımızda.

Misakı Millî Kararları, Önemi ve Sonuçları

Misakimilli’nin Kabulü

Seçimler hiçbir müdahale olmadan yapılmış ve genellikle Müdafaa-i Hukuk taraftarları kazanmıştır. Mustafa Kemal görüşmelere katılacak arkadaşlarından bazı önemli isteklerde bulunmuştur.

–  Kendisinin meclis başkanı seçilmesi (Böylece meclis başkanı sıfatıyla, meclisin dağıtılması durumunda, yeni bir meclis toplayabilecektir.)
–  Müdafaa-i Hukuk adlı bir grup oluşturmaları
–  Misak-ı Milli kararlarının kabul edilmesi

Not : İstanbul’daki padişah taraftarlığı havasından etkilenen mebuslar fikirlerini değiştirmişler, Mustafa Kemal başkan seçilmemiş, Felah-ı Vatan adlı bir grup oluşturulmuş, fakat Misak-ı Milli kararları kabul ve ilan edilmiştir.

28 Ocak 1920 günü Osmanlı Mebusan Meclisi’nde, ülkenin bağımsızlığını ve ulusal sınırlarını belirlemek amacıyla kabul edilen kararlar.

Misakı Milli Esasları

1. Mondros Ateşkesi imzalandığı sırada Osmanlı Devleti’nin düşman orduları işgali altında kalan, Arap çoğunluğunun bulunduğu kısımların geleceği, halk oyuna göre tayin edilmelidir. Ateşkese göre, dini, ırk ve sosyal bağlarla birleşik, Osmanlı İslam çoğunluğunun bulunduğu kısımlar, hiçbir sebeple ayrılamaz bir bütündür.

2. Halkı özgür kalır kalmaz anavatana, kendi istekleri ile katılmış olan Kars, Ardahan, Artvin için gerekirse tekrar halk oyuna başvurulmasını kabul ederiz.

3. Geleceği Türkiye ile yapılacak barış antlaşmasına bırakılan Batı Trakya’nın durumu, özgürce yapılacak halk oyuna göre ortaya konulmalıdır.

4. İslam halifeliğinin, Osmanlı saltanat ve hükümetinin başkenti olan İstanbul şehri ile Marmara denizinin her türlü güvenliği sağlanmalıdır.

Bu esas dahilinde olmak şartıyla Akdeniz ve Karadeniz boğazlarının yabancı devletlerin ticaret ve ulaştırmasına açılması, bizimle ilgili devletlerin oy birliği ile verecekler karara bağlıdır.

5. Azınlıkların hakları, İtilaf Devletleri ile düşmanları ve bazı ortakları arasında kararlaştıracak esaslar içerisinde ve komşu memleketlerdeki Müslümanların aynı haklardan faydalanmaları şartı ile tarafımızdan sağlanacaktır.

6. Ulusal ve iktisadi gelişmemiz imkan çerçevesine girmek ve daha modern bir düzenli yönetimle işleri yürütmeyi başarabilmek için her devlet gibi bizim de tam bir bağımsızlığa ve serbestliğe ihtiyacımız vardır. Bu, yaşamımızın ve geleceğimizin esasıdır. Bu nedenle siyasal, adli ve mali gelişmemizi önleyecek sınırlamalara karşıyız. Borçlarımızın ödenmesi de bu esasa aykırı olamaz.

Önemi
– Kurtuluş Savaşı’nın amaçları ve dayandığı ilkeler bir program hâline getirilmiştir.
– Erzurum ve Sivas Kongrelerinde bağımsızlıkla ilgili olarak alınan kararlar Osmanlı Devleti’nin meclisinde onaylanarak “yasal” hâle gelmiştir.
– Mustafa Kemal’in düşünceleri Osmanlı Mebusan Meclisinde kabul edilerek, büyük bir siyasi zafer kazanılmıştır.
– İşgaller kabul edilmemiş, Türklerin özgürce yaşayacağı ülkenin sınırları belirlenmiştir.
– Tam bağımsızlık bilinci yerleşmiştir.
– Tartışma konusu olan topraklarda halk oylaması yapılması önerilerek barışçı çözümlerden yana olunduğu gösterilmiştir.
– Millî Mücadele Dönemi’nde Boğazların durumundan ve kapitülasyonlardan bahsedilen ilk belgedir.
– Kongrelerde bağımsızlıkla ilgili alınan kararlara Misakımillî’de yer verilmesine rağmen ulusal egemenlik ve saltanat yönetimi ile ilgili alınan kararlara yer verilmemiştir. Bu durumun nedeni ulusal bağımsızlık amacında birlik ve beraberliği sağlamak, bölünmeleri önlemektir.

Misakı Milli Kararları ile;

– Türk vatanının sınırları çizilmiştir.
– Milli Mücadelenin programı yasal hale gelmiştir.
– Türk milletinin kabul edebileceği barış şartları belirlenmiştir.
– Ülkeler arası eşitliğe önem verildiği gösterilmiştir.
– Kapitülasyonlar kaldırılarak siyasi ve ekonomik bağımsızlıktan vazgeçilmeyeceği vurgulanmıştır.
– Misakı Milli dünya kamuoyuna duyurulmuştur.

8 Sınıf T.C. İnkılap Tarihi Konuları için tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 80 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları