8. Sınıf Hz. Muhammed’in (s.a.v.) İstişareye Önem Vermesi Konu Anlatımı

Bu yazımızda sizlere LGS Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi konusu olan aynı zamanda  8. sınıf konuları arasında yer alan  Hz. Muhammed’in (s.a.v.) İstişareye Önem Vermesi hakkında bilgilendireceğiz.

Hz. Muhammed’in (s.a.v.) İstişareye Önem Vermesi

İstişare: Bir konuda doğruyu bulmak için bilgisi olan kişilerle görüşmek ve fikir alışverişinde bulunmak anlamlarına gelir.

Danışma da denilen istişare, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) bireysel ve toplumsal hayatında sürekli başvurduğu önemli bir ilkedir. Hz. Peygamber (s.a.v.) herkesi ilgilendiren önemli konularda arkadaşlarına danışmış ve Müslümanlarla istişare sonucunda verilen kararlara uygun hareket etmiştir.

…(Ey Peygamber) işlerinde onlarla fikir alışverişinde bulun… ” (Al-i İmrân Suresi 159. ayet)

Hz. Muhammed hayatı boyunca bu ayete göre hareket etmiştir. 0, her hangi bir konuyla ilgili kararını vermeden önce o konuda uzman olan kişilerle istişare yapmıştır. Onların fikirlerini almış ve ona göre nihai kararını vermiştir. Hayatında alacağı her önemli konuda danışarak iş yapmıştır. Örneğin Hz. Muhammed Hz. Hatice’nin kendisine
evlenme teklifinde bulunduğu zaman konuyu öncelikle amcası Ebu Talip ile istişare etmiş ve ona göre kararını bildirmiştir.

Hz. Muhammed’in Hayatından İstişare Örnekleri

-Hatice, kendine evlenme teklifi gönderdiğinde tek başına karar vermez. Amcası Ebu Talip ile istişare ederek karar verir.
-İlk vahiy geldiğinde ne olduğunu ve ne yapacağını bilemez. Konuyu açıklığa kavuşturmak için Hz.Hatice’nin (ra) amcasının oğlu olan Varaka b. Nevfele giderek onunla istişare eder.
-Bedir Savaşından sonra alınan esirlere ne yapılması gerektiği konusunda sahabe ile istişare etmiştir.
-Bedir savaşı sırasında karargahın nereye kurulması gerektiği, su kuyularını ne yapacaklarına dair sorularda sahabesi ile istişare ederek en doğru sonuca ulaşmıştır.
-Uhud savaşına çıkmadan önce bir rüya görmesine rağmen ashabıyla yaptığı istişareye uyarak savaş taktiği belirlemiştir.
-Hudeybiye Barışında, Hz. Muhammed ve sahabeleri Kabe’yi ziyaret etmek için yola çıkmışlardı fakat bu yolculuk müşrikler tarafından engellenmiştir. Yaşanan olaylar neticesinde ne yapması gerektiği konusunda Peygamberimiz sahabelerle ve hanımı Ümmü Seleme ile istişare etmiştir.

LGS Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi için Tıklayınız

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Yaren dedi ki:

    Teşekkürler bilgiler için

  2. Abuzer Yiğit Güler dedi ki:

    Allah (c.c) razı olsun bir sürü bilgi öğrendik bu sitede çalışan ekibe teşekkürlerimi iletiyorum <3

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 20 + 2 kaçtır?