8. Sınıf Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Hakkı Gözetmedeki Hassasiyeti Konu Anlatımı

Bu yazımızda sizlere LGS Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi konusu olan aynı zamanda  8. sınıf konuları arasında yer alan  Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Hakkı Gözetmedeki Hassasiyeti hakkında bilgilendireceğiz.

Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Hakkı Gözetmedeki Hassasiyeti

Hz. Muhammed emanete hıyanet etmez, kimsenin hakkını kimseye yedirmezdi. Kul hakkı konusunda çok hassas olan peygamberimiz para, mal, mülk yüzünden kavga eden çoğu insana yardım etmiştir. Peygamber Efendimiz hakkı gözetmede çok hassas olmuştur.

Daha gençlik yıllarında, haksızlıkla mücadele için amcası Zübeyr başkanlığında kurulan Hılfu’l—Fudul’a (Erdemliler Cemiyeti) katılarak bu konuda ne kadar hassas olduğunu göstermiştir. Peygamber olduktan sonra bu olay aklına geldiğinde bugün olsa yine katılırdım demiştir.

Peygamberimiz insanlar arasında hiçbir zaman ayrım yapmamıştır. Kimseye imtiyaz tanımamıştır. Kendi sevdikleri de olsa adaletten hiç bir şekilde şaşmamıştır. Kimseye soyuna, malına, makamına ve mevkisine bakarak ayrıcalık tanımamıştır. Adalet neyi gerektiriyorsa onun gereğini yapmıştır. Bu konunun önemiyle ilgili de Müslümanları şu sözleriyle uyarmıştır.

İslam dini akrabalık bağlarına önem vermiş ancak bu bağların adalet ilkesinin önüne geçmesini kesinlikle istememiştir.

Hz. Muhammed (s.a.v.), hüküm verirken hangi dinden olursa olsun insanlar arasında adaleti gözetmiştir.

Hz. Peygamber Müslüman’ın en önemli özelliğinin adalet ve güvenilirlik olduğunu bildirmiştir. O, “… Hak sahiplerinden yana çıkıp hakkın yerini bulmasına yardımcı olanlar, insanların en hayırlılarıdır. İçinde zayıf kimselerin incitilmeden hakkını alamadığı bir toplum yükselemez.” buyurmuştur. Çünkü haksızlık, toplumsal karışıklığa ve çatışmaya neden olur ve böyle toplumlarda kimse kendini güvende hissedemez.
Bir toplumda adalet yerleşir ve hak sahibinin hakkı korunursa o toplum huzurlu ve güçlü olur. Bizler de Hz. Muhammed’in (s.a.v.), adaletin hakim olduğu bir toplum meydana getirme hususundaki hassasiyetini örnek almalı ve onun gibi adil olmaya çalışmalıyız.

LGS Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi için Tıklayınız

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 72 + 1 kaçtır?