8. sınıf Adaptasyon Konu Anlatımı

Karatay

Bu yazımızda sizlere LGS Fen Bilimleri konusu olan aynı zamanda  8. sınıf konuları arasında yer alan  Adaptasyon hakkında bilgilendireceğiz.

Adaptasyon

Canlılar beslenme, barınma üreme gibi ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ve düşmanlarından korunabilecekleri ortamlarda yaşamlarını devam ettirebilirler. Canlı türleri yaşadığı ortama uyum sağlayamaz ise bir süre sonra sayıları azalır ve zaman içerisinde nesilleri tükenir. Buna doğal seçilim denir.

Bir canlının belli bir çevrede yaşama ve üreme şansını artıran kalıtsal özelliklerin tümüne (uyum sağlamasına) adaptasyon denir.

Çöl farelerinin uzun kuyruklu ve geniş vücutlu olmaları. Kaktüslerin yapraklarının zamanla diken şeklini alması. Bukalemun ve ahtapotun kendini korumak için renk değiştiriyor olması.

Yarasaların görme duyularının gelişmemesi nedeni ile işitme duyularını kullanarak yönlerini kolayca bulması adaptasyona örnek verilebilir.

Ördek ve kazların ayak parmaklarının arasında perde bulunması (daha iyi yüzebilmesini sağlar) adaptasyona örnek verilebilir.

Aynı ortamda yaşayan farklı türdeki canlılar benzer adaptasyon geliştirir. Örneğin, Kutuplarda yaşayan ayı ve tilkiler benzer adaptasyon geliştirmiştir. Bu iki canlı türü de küçük kuyruk, burun ve kulaklara sahiptirler ve derilerinin altında yağ depolarlar. Bu sayede soğuk ortamda yaşamlarını devam ettirebilirler.

Aynı türe ait canlılar bulundukları ortamlarda yaşama şanslarını artırabilmek için farklı adaptasyonlar geliştirirler. Örneğin, çölde yaşayan tilkiler ile kutuplarda yaşayan tilkiler farklı adaptasyonlar geliştirmiştir. Bu durum aynı tür içerisinde farklılıkların oluşmasına neden olmuştur. Tür içerisinde rastlanan bu kalıtsal çeşitliliğe varyasyon denilmektedir.

LGS Fen Bilimleri için Tıklayınız

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 20 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları