8. Sınıf Adaptasyon (Çevreye Uyum) Konu Anlatımı
8. sınıf konu anlatımları. 8. sınıf Adaptasyon (Çevreye Uyum) Konu Anlatımı. 8. sınıf Fen ve Teknoloji, 8. sınıf Fen ve Teknoloji konu anlatımı, 8. sınıf Adaptasyon (Çevreye Uyum) Konu Anlatımı işte yazımızda.
Adaptasyon (Çevreye Uyum)
Canlıların, belirli çevre koşullarında yaşama ve üreme şansını artıran kalıtsal özellikler kazanmasına adaptasyon denir.
Adaptasyonda gen yapısı farklılaştığı için kazanılan özellikler nesilden nesile aktarılır. Canlılarda oluşan adaptasyonlar biyolojik çeşitliliğe katkı sağlamaktadır.
Adaptasyon Örnekleri
Çölde bulunan bitkilerin yaprakları çok küçük hatta kaktüste olduğu gibi diken şeklindedir. Böylece buharlaşmayı azaltarak yapraklardaki su kaybı önlenmektedir.
Köpek balığının sırt ve karın bölgesinin renginin farklı olması, su içinde diğer balıklar tarafından görünmesini zorlaştırır, bu da köpek balığının avlanmasını kolaylaştırır.
Bukalemunun renk değiştirmesi; besin bulmasını kolaylaştıran, dişi bukalemunların dikkatini çekmeye ve rakip erkek bukalemunları korkutmaya yarayan ayrıca avcılara karşı korunmak için gerçekleştirdiği bir adaptasyondur.
Etçil hayvanların köpek dişlerinin gelişmiş olması, beslenmeleri için bir adaptasyondur.
Develerin kumda batmadan yürüyebilmeleri için ayak tabanlarının geniş olması, tozdan etkilenmemeleri için uzun kirpiklerinin olması, su ihtiyaçlarını karşılamak için hörgüçlerinde yağ depolamaları çeşitli adaptasyonlarıdır.
Yapraklarda yaşayan bazı canlıların yaprak ile aynı renkte olmaları fark edilmelerini zorlaştıran bir adaptasyon, avlarını tutabilmek için ayaklarında dikenlerin bulunması ise avlarını yakalamalarını kolaylaştıran diğer bir adaptasyondur.
Doğal seçilim:
Canlıların, doğadaki yaşama şartlarına adaptasyon gösterenlerin hayatta kalmasına, gösteremeyenlerin ise yok olmasına doğal seçilim denir.
Doğal seçilim ile çevreye en iyi uyumu sağlayan ve güçlü olan canlılar hayatta kalmakta, uyum sağlayamayanlar yok olmaktadır. Doğal seçilim, adaptasyon sonucunda gerçekleşir. Canlılar arası rekabet, iklim şartları, beslenme, hastalıklar doğal seçilim nedenlerindendir.
Varyasyon:
Aynı türe ait canlıların farklı ekosistemlerde farklı özellikler kazanmasına ve kalıtsal çeşitliliğin ortaya çıkmasına varyasyon (tür içi çeşitlilik) adı verilir.
İnsanlarda ten renginin, göz renginin (mavi, kahverengi, yeşil), saç renginin vb. farklı olması.