7. Sınıf Uzay Araştırmaları Konu Anlatımı

7. Sınıf Uzay Araştırmaları Konu Anlatımı, 7. Sınıf Uzay Araştırmaları , Uzay Araştırmaları Konu Anlatımı, 7. Sınıf Fen Bilimleri , 7. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı, Uzay Araştırmaları

Uzay Araştırmaları

Uzay Teknolojileri

17. yüzyılda teleskobun icadı ile uzay araştırmaları hız kazanmıştır. Uzay araştırmaları sadece teleskopla sınırlı olmayıp, uzay mekikleri, uzay sondaları, uzay roketleri, yapay uydular ve uzay istasyonları ile bu çalışmalar devam etmiştir.

Uzay İstasyonu

Astronot ve Bilim insanlarının uzayda uzun süre kalmalarını sağlayan uzay araçlarına uzay istasyonu denir.

Uluslararası Uzay İstasyonu
• Yapımında birçok ülkenin katkısı vardır.
• Dünya’dan çıplak gözle görülebilir.
• Büyüklüğü bir futbol sahası kadardır.
• Dünya çevresinde 90 dakikada dolanmaktadır.
• İçerisindeki astronotlar uzay araştırmaları, deney çalışmaları yapmaktadır.

Uzay Sondası

Gök cisimlerini incelemek amacıyla gök cisminin yüzeyine veya yörüngesine gönderilen, uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen robotik araçlardır. İnsansız uzay araçlarıdır. Gezegen yüzeyinden fotoğraf çekme, atmosferini araştırma gibi görevler için gezegenler arası boşluğa gönderilebilir.

Uzay Roketi

Herhangi bir uzay aracını uzaya çıkarmak için kullanılan uzay araçlarıdır. Roket yakıtının yanması ile oluşan sıcak gazlar egzozdan yere çarparak itici güç oluşturur ve bu şekilde roket uzaya fırlatılır. Roketin görevi uzay aracını atmosferin dışına çıkarmaktır. Uzay aracı roketten ayrılıp yörüngeye yerleşirken roket parçaları yakıt bittiğinde Dünya yüzeyine dönerler. Roketler tek kullanımlıktır fakat tekrar fırlatılmasına ait çalışmalar yapılmaktadır. İlk roket Sovyetler Birliği tarafından gönderilmiştir.

Uzay Mekiği 

Uzayda hareket ederken iniş kalkış yapabilen ve yön değiştirebilen araçlardır. Uzay araştırmaları için insan taşıma, bir uyduyu yörüngeye yerleştirme görevlerinde kullanılabilirler. Tekrar tekrar kullanılabilen araçlardır.

Uzay Teleskobu

Uzayda belirli yörüngelerde dolaşan teleskoplardır. Dünyadaki ışık kirliliği ve olumsuz hava şartlarından etkilenmez.
James Webb uzay teleskobu en büyük uzay teleskobudur. Hubble uzay teleskobu diğer önemli uzay teleskobudur.

Yapay Uydular

Gelişen teknoloji ile birlikte uzayı daha iyi gözlemlemek için çeşitli araçlar geliştirilmiştir. Bu teknolojik gelişmelerden biri de yapay uydulardır.

• Yapay uydular Dünya’nın çevresinde bir yörüngede dolanır, bu sırada Dünya’yı gözlemler, hava olaylarındaki değişimleri belirler, radyo, televizyon ve telefon iletişimini sağlar.

• Türkiye’nin 2017 yılı itibariyle üçü haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B), üçü gözlem (GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2 ve RASAT) olmak üzere aktif, 6 uydusu bulunmaktadır. Daha önceden uzaya gönderilmiş olan 3 haberleşme uydusu (Türksat 1B, Türksat 1C, Türksat 2A) ile BİLSAT isimli 1 gözlem uydusu ömrünü tamamlamıştır.

• 2020 yılında ise Türkiye’nin ilk yerli ve millî uydusu olacak TURKSAT 6A haberleşme uydusunun uzaya fırlatılması planlanmaktadır.

• Uzaya gönderilen yapay uydular, uzay mekikleri, roketler gibi araçların parçaları daha sonra çöp hâline gelmekte ve uzay kirliliğine sebep olmaktadır.

Uzay Kirliliği

Dünya’nın çevresinde, değişik yörüngelerde dönen ve artık herhangi bir işlevi olmayan, insan yapımı cisimlerin tümü, Uzay Kirliliği olarak adlandırılır. Bunların arasında ömrünü tüketmiş uyduların yanı sıra roketlerin uzaya bırakılan üst parçaları ve yörüngede oluşan patlamaların artıkları vardır. Tüm bu işe yaramayan cisimler, roket parçaları, ölü uydular, yakıt tankları ve uzay aracı artıkları, günümüzde Dünya çevresinde dolanan bir çeşit hurda yığını oluşturdular. Uzay kirliliği normal insanlar için büyük bir tehdit oluşturmasa da ilerideki uzay araştırmaları ve hayatımızı kolaylaştıran uydular için oldukça büyük bir tehdit.

Nedenleri:

• Uzaya gönderilen uyduların ve diğer objelerin işlevsiz kaldıktan sonra orada kalması.
• Uzayda uyduların çarpışması veya kaza sonucu enkaz oluşturmaları.
• Uzaya gönderilirken roketten bırakılan parçalar.
• Uzay istasyonuna bırakılan çöpler.
• Uydulara ve diğer uzay araçlarına çarpan asteroidler.
• Uzaya gönderilen uyduların ve diğer objelerin bıraktıkları atıklar.

Gökbilimi

İnsanlar ilk zamanlardan beri gökyüzü gözlemi yapmaktadır fakat gelişen teknoloji ile bu gözlemler bilimsel hale gelmiştir. Gelişen uzay teknolojileri ile astronomi(gök bilimi) ortaya çıkmıştır.

Gök bilimci (Astronom): Astronomi ile ilgili çalışmalar ve araştırmalar yapan bilim insanlarına Gök bilimci (Astronom) denir.

İnsanoğlunun daha ilk çağlardan beri süregelen merakı, düşünen ve araştırmacı yapısı hemen her konuda olduğu gibi uzayı da araştırma ve inceleme yapmasına neden olmuştur. Mısırlılar, Babilliler, Antik Yunanlar, Mayalar ve Çinliler eski çağlarda gök biliminde ilerlemiş uygarlıklardandır.

• Ali Kuşçu, Uluğ Bey, Takiyüttin ünlü Türk gök bilimcilerdir.
• Günümüzde NASA ESA gibi kuruluşların yanı sıra Rusya, Japonya, Kanada, Çin gibi ülkelerde uzay araştırmalarında öncülük yapmaktadır.

Rasathane (Gözlem evi): Gök bilimcilerin gökyüzü ile ilgili araştırma yaptıkları yerlere Gözlem evi (Rasathane) denir.

Astronot: Uzay araştırmaları için uzaya giden kişilere astronot denir. Ruslar astronot yerine kozmonot kelimesini kullanır.

7. Sınıf Fen Bilimleri Konuları için tıklayınız.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 30 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları