7. Sınıf Mitoz Konu Anlatımı

Mitoz bölünme tüm canlılarda görülür. Mitoz bölünme sonucunda kalıtsal özellikleri aynı olan iki yeni hücre oluşur. Yani mitoz bölünme sonucunda hücrelerin kromozom sayısı değişmez. 7. sınıf Mitoz Konu anlatımı, mitoz nedir, mitoz bölünme hakkında her şey.

Mitoz

Mitoz bölünme tüm canlılarda görülür. Mitoz bölünme sonucunda kalıtsal özellikleri aynı olan iki yeni hücre oluşur. Yani mitoz bölünme sonucunda hücrelerin kromozom sayısı değişmez.

Hücre Bölünmesi

Hücreler de canlıdır ve tüm canlılar gibi hücreler de büyür. Belli bir olgunluğa ulaşan hücrelerin bölünerek yeni hücreler oluşturmasına hücre bölünmesi denir. Hücre bölünmesi tüm canlılarda görülür. Hücrelerde genel olarak mitoz ve mayoz olmak üzere iki çeşit hücre bölünmesi gerçekleşir.

Mitoz Bölünmenin Canlılar İçin Önemi

Mitoz bölünme tüm canlılarda görülür. Mitoz bölünme sonucunda kalıtsal özellikleri aynı olan iki yeni hücre oluşur. Yani mitoz bölünme sonucunda hücrelerin kromozom sayısı değişmez.

Mitoz bölünme tek hücreli canlılarda çoğalmayı (üreme) sağlar.
Çok hücreli canlılarda ise büyüme, gelişme ve yaraların iyileşmesi mitoz bölünme sayesinde gerçekleşir.
Vücutta oluşan kırıkların bir süre sonra iyileşmesi mitoz bölünme sayesindedir.
Kesilen tırnakların ve saçların belirli bir süre sonra tekrar uzamasını mitoz bölünme sağlar.
Kertenkelenin kopan kuyruğunun yerine yeni kuyruk oluşması mitoz bölünme sayesindedir.

Mitoz Bölünmenin Evreleri

Mitoz bölünme çekirdek bölünmesi ve sitoplazma bölünmesi olmak üzere iki aşamada gerçekleşir. Mitoz bölünme sırasında bu aşamalar birbirini takip eden evreler sonucunda gerçekleşir.

Hazırlık evresi
Çekirdek bölünmesi
Sitoplazma bölünmesi (hayvan hücrelerinde boğumlanarak, bitki hücrelerinde ara lamelle gerçekleşir.)

Mitoz bölünme de önce DNA bölünme emrini verir. Sonra DNA eşleşerek miktarını iki katına çıkartır. Oluşan bu DNA proteinlerle bağlanarak kısalıp kalınlaşarak krozomlara dönüşür. Bu esnada çekirdek zarı erir. Kromozomlar hücrenin ortasına dizilir. Sentriyoller kromozomları kromotitlere ayırır. Farklı kutuplara giden bu kromotitlere yeniden çekirdek zarı oluşur. Çekirdek bölünmesi tamamlanır. Hücre boğumlanarak sitoplazmada bölünür. Birbirinin aynısı iki hücre oluşur. Çekirdek zarı oluşumundan sonra kromotitlerdeki DNA tekrar iplik haline döner.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 3 kaçtır?