7. Sınıf Çözünme Nasıl Oluyor Konu Anlatımı

7. sınıf konu anlatımları. 7. sınıf  Çözünme Nasıl Oluyor Konu Anlatımı. 7. sınıf Fen Bilimleri , 7. sınıf Fen Bilimleri konu anlatımı, 7. sınıf Çözünme Nasıl Oluyor Konu Anlatımı işte yazımızda.

Çözünme Nasıl Oluyor 

Maddenin başka bir çözücü içinde gözle görülemeyecek kadar küçük taneciklere (atom, molekül gibi) ayrılmasına çözünme denir. Maddenin bir çözücü içinde çözünmesi ile oluşan homojen karışımlar çözeltilerdir. Çözeltiler, çözücü ve çözünenden oluşur. Çözeltilerde genellikle miktarı fazla olan madde çözücüdür. Ancak su ile hazırlanan çözeltilerde su her zaman çözücü kabul edilir. Çözeltide genellikle miktarı az olan madde çözünendir.

Türler Arası Etkileşimlerin Çözünmeye Etkisi

Katı ve sıvı hâlde madde taneciklerini bir arada tutan kuvvetler Van der Waals ve hidrojen bağları gibi türler arası zayıf etkileşimler yani fiziksel bağlardır.

– Çözünme sırasında karışan maddelerin kendi tanecikleri arasındaki fiziksel bağlar kopar ve karışan tanecikler arasında yeni fiziksel bağlar oluşur.
Eğer karışan maddelerin tanecikleri arasında yeni oluşacak bağlar, taneciklerin kendi arasındaki bağları kıracak kadar kuvvetli ise çözünme meydana gelir.
Eğer karışan maddelerin tanecikleri arasında yeni oluşacak bağlar, taneciklerin kendi arasındaki bağları kıracak kadar kuvvetli değilse çözünme gerçekleşmez.
Genellikle polar yapılı maddeler polar yapılı maddelerde çözünür. Apolar yapılı maddeler ise genellikle apolar yapılı maddelerde çözünür. Bu durum kısaca “Benzer benzeri çözer.” şeklinde özetlenir.

7.Sınıf Fen Bilimleri Konuları için tıklayınız.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 20 + 2 kaçtır?