7. Sınıf Avrupa’daki Gelişmeler Ve Osmanlı Devleti’ne Etkileri Konu Anlatımı
7. Sınıf Avrupa’daki Gelişmeler Ve Osmanlı Devleti’ne Etkileri Konu Anlatımı, 7. Sınıf Avrupa’daki Gelişmeler Ve Osmanlı Devleti’ne Etkileri , Avrupa’daki Gelişmeler Ve Osmanlı Devleti’ne Etkileri Konu Anlatımı, 7. Sınıf Sosyal Bilgiler , 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı, Avrupa’daki Gelişmeler Ve Osmanlı Devleti’ne Etkileri
Avrupa’daki Gelişmeler Ve Osmanlı Devleti’ne Etkileri
Coğrafi Keşifler
Avrupalıların XV ve XVI. yüzyıllarda yeni kıtalar ve ticaret yolları bulmasına coğrafi keşifler denilmektedir.
Avrupalıların Hristiyanlığı yaymak istemesi, ipek ve baharat gibi ürünlerin Avrupa’da yüksek fiyatla satılması, Avrupa’da altın madenlerinin tükenip altın ihtiyacının ortaya çıkması coğrafi keşiflerin diğer sebepleri arasında gösterilebilir.
Avrupa’nın XV ve XVI. yüzyıllarda yeni ticaret yolları bulmak, zenginleşmek ve Hristiyanlığı yaymak için başlattıkları coğrafi keşifler şunlardır:
• Portekizli Bartolomeu Dias (Bartelmi Diyaz), Portekiz’den yola çıkıp, Afrika’nın güneyini dolaşarak 1488’de Ümit Burnu’nu buldu.
• Cenevizli Christopher Columbus (Kristof Kolomb), 1492’de sürekli batıya giderek Hindistan’a ulaşacağı fikriyle yola
çıktı. İki ay sonra Amerika’nın batısındaki Bahama Adaları’na ulaştı.
• Vasko Dö Gama (Vasko De Gama) 1497’de Portekiz’den yola çıkarak Bartolomeu Dias’ın yolunu takip etti. Önce Afrika’nın en güney kısmı olan Ümit Burnu’na geldi. Daha sonra kıtanın doğu kıyılarını takip etti ve Zanzibar Adası’na ulaştı.
• Christopher Columbus’un ölümünden kısa bir süre sonra İtalyan gemici Amerigo Vespucci (Ameriko Vespuçi), Amerika’nın Hindistan değil yeni bir kıta olduğunu fark etti.
• Portekizli Magellan (Macellan) (Görsel 2.57) 1519 yılında Güney Amerika kıyılarını takip etti. Bugün kendi adı verilen Magellan Boğazı’nı geçip Büyük Okyanus’a ulaştı. Sonra Filipin Adaları’nda yerliler tarafından öldürüldü. Yola devam eden arkadaşı Del Cano, Hint Okyanusu ve Ümit Burnu’nu geçerek İspanya’ya geri döndü. Bu sefer sonucunda Dünya’nın yuvarlak olduğu da kanıtlanmış oldu.
Coğrafi Keşiflerin sonucunda;
• Afrika’nın siyahi yerlileri, zorla köle edilip, çalıştırılmak üzere Avrupa’ya ve Amerika’ya götürüldü.
• Yeni ticaret yollarının bulunması ile Avrupa’da ticaret çok gelişti, tüccar sınıfı çok zenginleşti. Bu sınıf bilim ve sanatı destekledi, böylece Rönesans’ın başlamasında etkili oldular.
• Coğrafi keşifler soncunda dünyanın düz bir tepsi şeklinde olduğuna şeklindeki görüş çöktü dünyanın yuvarlak olduğu kanıtlandı. Bu nedenle kiliseye duyulan güven azaldı.
• Coğrafi Keşifler, Osmanlı Devleti’ni olumsuz yönde etkilemiştir Yeni ticaret yollarının bulunması, İpek ve Baharat • Yolu ile birlikte Akdeniz limanlarının ve ticaretinin öneminin azalması Osmanlı Devleti’nin gelirlerinde azalmaya yol açmıştır.
• Coğrafi Keşifler sonunda Avrupalılar büyük sömürge imparatorlukları kurmuşlardır. Sömürgelerin altın ve gümüş gibi değerli madenlerini Avrupa ya taşımışlardır. Bu durum Avrupa’nın zenginleşmesini sağlamıştır.
• Zenginleşen Avrupalılar bilim ve sanatın yanında askerliğe de önem vermişlerdir. Krallar elde ettikleri zenginlikle güçlü ordular ve donanmalar kurmuşlar, Osmanlılarla daha etkili mücadele etmeye başlamışlardır.
Rönesans
Sömürgelerden Avrupa’ya gelen altın ve gümüşün bir kısmının ticaret yoluyla Osmanlı ülkesine girmesi Osmanlı parası akçenin değerinin düşmesine ve fiyatların artmasına (enflasyon) yol açmıştır. Osmanlı Devleti, Rönesans ile ortaya çıkan bilim, sanat ve teknik alandaki gelişmelerin de uzağında kalmıştır. XVII. yüzyılda yaşanan durgunluk ve medreselerdeki yozlaşmalar bilim ve teknik alanındaki gelişmeleri yavaşlatmıştır. Bu durum Osmanlı Devleti’nin Avrupa’nın gerisinde kalmasına yol açmıştır.
Reform Hareketleri
Reform Hareketleri Osmanlı Devleti’nin Avrupa’daki ilerlemesini kolaylaştırmıştır. Osmanlı Devleti, Katoliklere karşı Protestanları desteklemiştir. Bu yolla, bir taraftan Avrupa’da Hristiyan birliğinin kurulmasını engellemeye çalışmış, bir taraftan da Avrupa içlerine doğru ilerlemesini kolaylaştırmayı amaçlamıştır.
Aynı zamanda Avrupa’da yaşanan Reform hareketleri de Osmanlı ülkesinde etkili olmamıştır. Osmanlı Devleti, hakimiyeti altında yaşayan Hristiyan halka din ve inanç yönünden geniş haklar tanımıştır. Osmanlı Devleti’nin Hristiyan halkı kilisenin suistimaline karşı koruması yeni mezheplerin ve savaşların çıkmasını engellemiştir.
Aydınlanma Çağı
7. ve 18.yy.da Avrupa’da yaşanan, her konuda akıl ve bilimi esas alan bilim ve düşünce alanındaki atılım dönemidir. Bu çağda doğruya dinin rehberliğiyle değil aklın kullanılmasıyla, deney ve gözlem metoduyla, ulaşılabilineceği temel olarak kabul edilmiştir.
Bu dönemin önde gelen bilim-düşünce-sanat adamları; Newton(yerçekimi kanununu buldu), Pastör(hastalıkların mikroplardan meydana geldiğini ispatladı), Descartes, Voltaire, Jan Jak Ruso, Monteskiyü, Mozart, Bach…
Aydınlanma Çağı’nda bilim alanındaki gelişmeler, insan ihtiyaçlarını karşılayacak makineler icat edilmesine, üretimde kol gücü yerine makinelerin icadını – kullanılmasını yani Sanayi İnkılabı’nın ortaya çıkışını sağlayacaktır.
Sanayi İnkılâbı ile 1750’den sonra, üretimde kol gücünün yerini makine gücü alacaktır. Çok sayıda fabrika kuruldu. Birçok icad yapılarak, teknolojide alanında büyük gelişme sağlandı. Başta buhar makinası olmak üzere, ilk buharlı lokomotif, ilk petrollü araba, ilk elektrikli tramvay… bu dönemde yapıldı.
İngiltere’de başladı, zamanla Avrupa’ya ve dünyaya yayıldı. Şehirler hızla artan fabrikaların işçi ihtiyacı nedeniyle kırsaldan göç alarak büyüdü. İşçi olarak kadınlar hatta çocuklar kullanılmaya başlandı.
Sanayi İnkılabı, hammadde ve pazara ihtiyacı artırdı, bunun üzerine sanayileşmiş devletler, zengin hammadde kaynaklarına sahip, pazar olarak kullanabilecekleri ülkeleri zorla işgale edip, kaynaklarına el koydular ki buna sömürgecilik denilir.
Sanayi İnkılabı Osmanlı Devleti’ni olumsuz etkiledi. Avrupa’nın ucuza ve kaliteli fabrika ürünleri karşısında el tezgâhlarıyla üretim yapan Osmanlı üreticisi rekabet edemedi. Bu nedenle üretim azalırken atölyeler kapandı, işsizlik arttı. Osmanlı Devleti sanayileşen devletlerin açık pazarı hâline geldi.
Aydınlanma çağı düşünürleri(Voltaire, Montesqiu, J.J. Rousseau) Avrupa’daki sınıf farklılıklarına dayalı toplum yapısına ve krallık yönetimine karşı eleştiriler yapıp, insan hakları-eşitlik, özgürlük, cumhuriyet fikirlerini savundular, bu fikirlerden etkilenen kitleler harekete geçerek Fransız İhtilali’ni yapacaklardır.
Fransız İhtilali yaşanırken Osmanlı Devleti’nin başında III. Selim vardı. Osmanlı Devleti, Fransız İhtilali ile ortaya çıkan milliyetçilik akımından olumsuz yönde etkilenen devletlerden biri oldu. Osmanlı Devleti, içinde pek çok milleti barındırıyordu. Bu milletler Avrupa’nın da destek vermesiyle ayaklandılar ve bağımsızlıklarını ilan ettiler.
Fransız İhtilali’nin Osmanlı Devleti’ne olumlu etkileri de oldu. Eşitlik, özgürlük, adalet, cumhuriyet gibi kavramlar ülkede yayıldı. Tanzimat ve Islahat Fermanı ilan edildi. 1876 yılında da Osmanlı Devleti’nin ilk anayasası olan
Kanun-ı Esasî yayımlanarak Meşrutiyet yönetimine geçildi.