7. Sınıf Avrupa’daki Bilimsel Gelişmeler Konu Anlatımı

7. Sınıf Avrupa’daki Bilimsel Gelişmeler Konu Anlatımı, 7. Sınıf Avrupa’daki Bilimsel Gelişmeler , Avrupa’daki Bilimsel Gelişmeler Konu Anlatımı, 7. Sınıf Sosyal Bilgiler , 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı, Avrupa’daki Bilimsel Gelişmeler

Avrupa’daki Bilimsel Gelişmeler

Matbaanın İcadı

Tarihte matbaa ilk defa Çinliler tarafından kullanılmıştır. Uygurlar, ahşap harflerden oluşan bir matbaayı geliştirmişlerdir. Kâğıdın Avrupa’da kullanılmaya başlanması ile yeni matbaa baskı teknikleri konusunca çalışmalar
yapılmıştır. J. Gutenberg, 1140 yılında harfleri madeni bir parçaya kazımış ve yan yana dizerek satırlar oluşturmuştur. Bu sayede modern matbaanın temeli atılmıştır.

Matbaanın İcadının Sonuçları
• Bilimsel gelişmelerin yolu açılmıştır.
• İnsanların bilgi ve kültür düzeyi artmıştır.
• Fikirlerin hızlı ve kolay yayılmasını sağlamıştır.
• Daha önce çok pahalı olan kitaplar ucuzlamıştır. Böylece bilgiye ulaşmak kolaylaşmıştır.

Düz Dünya Teorisinin Çürütülmesi

Tales (Tales) (MÖ 624-548) Dünya’nın yuvarlak olduğu fikrini ortaya atan bilinen ilk kişidir. Pisagor aynı zamanda ilk kez Dünya’nın Güneş etrafında döndüğü fikrini ortaya atmıştır. Biruni (978-1048) Dünya’nın yuvarlak olduğunu ve döndüğünü savunmuştur.

İtalyan gök bilimci Galileo gezegenlerin Güneş çevresinde hareket ettiğini ve Dünya’nın yuvarlaklığını ortaya koymuştur. Ancak 1633’te bu düşüncesi nedeniyle Engizisyon Mahkemesinde yargılanmıştır. Davada “Ben inkâr etsem de Dünya dönüyor.” demesine rağmen bu fikrinden vazgeçmek zorunda kalmış ve ömrünün geri kalanını ev hapsinde geçirmiştir.

Dünya’nın yuvarlak olduğuna dair yukarıda ortaya atılan görüşleri bilimsel olarak ispatlayan ise Portekizli denizci Macellan (Macellan) olmuştur. Hep batıya doğru giderek Hindistan’a ulaşabileceğine inanan Macellan Amerika’nın en güneyinden geçip Filipinler’e ulaşmıştır. Burada yerliler ile yapılan bir savaşta ölen Macellan’ın yerine geçen yardımcısı Del Kano (Del Kano) yolculuğu tamamlayarak İspanya’ya ulaşmayı başarmıştır. Böylece Dünya’nın çevresini ilk kez dolaşarak yuvarlak olduğunu ispat etmiştir.

Buhar Gücünün Makinelerde Kullanılması

Buhar makinesi, buharın içinde var olan ısı enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren bir makinedir. Buhar makinelerinin sanayi ve ulaşımda kullanılması Sanayi Devrimi’nin ilk adımı oldu.

Buhar gücünden faydalanan Denis Papin (Denis Papin) 1679 yılında düdüklü tencereyi icat etti. Amacı suyu daha yüksek sıcaklıkta kaynatmaktı.

1698 yılında Thomas Savery (Tomas Seyvıri) buharın yemek pişirmek dışındaki alanlarda da kullanılabileceğini gösterdi.

1764 yılında James Watt (Ceymıs Vat) iki odalı bir buhar makinesi geliştirdi. Bu odalardan biri sürekli sıcak diğeri soğuk tutuldu. Watt 1781’de yeni mekanik aksamlar ekleyerek makineyi iyice geliştirdi. Bu icadı günümüz makinelerinin temelini oluşturdu. Buhar makinelerinin tekstil ve kâğıt üretiminde kullanılmaya başlanması Sanayi Devrimi’nin başlangıcı oldu. Daha önce insan ve hayvan gücü ile yapılan işlerin yerini buhar gücü ile çalışan makineler aldı. Bu sayede üretim artarak sanayileşme başladı ve büyük fabrikalar kuruldu.

Kütle Çekim Kanununun Keşfedilmesi

Dünya’nın ve diğer gezegenlerin varlıklara uyguladıkları çekim kuvvetine kütle çekim kuvveti denir. Tarihte Hazinî ve Birunî gibi bazı bilim insanları kütle çekim kanununu hakkında çalışmalar yapmışlardır. Kütle çekim kanunu sistemli bir hâle getiren bilim insanı ise Newton olmuştur. Uzaya gönderilen roket ve uyduların atmosferde yanmamasıyla ilgili çeşitli hesapların yapılabilmesi için kütle çekim kanunundan yararlanılması gerekmektedir.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Konuları için tıklayınız.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 53 + 4 kaçtır?