6. Sınıf Yenilebilir Enerji Kaynakları Konu Anlatımı

Karatay

Enerji kaynaklarının sınıflandırılmasında kullanılan “Yenilenemez ve Yenilenebilir” kavramları; kaynağın tüketilme oranının yeniden oluşma durumu arasındaki ilişkiden ortaya çıkmış bir durumdur. Yenilenebilir enerji kaynakları, enerji kaynağından alınan enerjiye eşit oranda veya kaynağın tükenme hızından daha çabuk bir şekilde kendini yenileyebilmesi ile tanımlanır.

Yenilebilir Enerji Kaynakları

Dünyada doğal halde bulunan ve tükenmeyen enerji kaynakları yenilenebilir enerji kaynakları olarak bilinir. Bu konuda günümüzde az ya da çok kullanılan birçok önemli yenilenebilir enerji kaynağı bulunmaktadır. Doğamıza zarar vermeyen ve ayrıca bize enerji ve yakıt sağlayan kaynaklardır. Gelecekte de bizim için çok önemli enerji kaynakları olacaklardır. Çünkü fosil yakıtlar tükendiği zaman bu enerji kaynaklarını kullanacağız.

– Güneş enerjisi
– Rüzgar enerjisi
– Hidroelektrik enerjisi
– Jeotermal enerji
– Biyokütle enerjisi

Güneş enerji: Güneş enerjisi yeryüzündeki enerjilerin kaynağıdır. Güneş enerjisi sayesinde dünyamız ısınır ve aydınlanır. Canlıların yaşayabilmesi için güneş enerjisine ihtiyaç vardır. Ayrıca güneş enerjisi ile evimizde sıcak su sağlanır, seraların ısıtılması sağlanır, güneş enerjisi ile elektrik elde edilir.

Rüzgar enerjisi: Yeryüzünde sıcaklık farkından dolayı rüzgarlar oluşur. Rüzgarın düzenli ve fazla estiği yerlerde, rüzgar türbinleri kurulur. Rüzgar türbinleri elektrik enerjisi elde edilmesini sağlar.

Hidroelektrik enerjisi: Hidroelektrik enerji, sudan elektrik enerjisinin elde edilmesidir. Hidroelektrik santrallerde (HES), akan suyun enerjisini elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Bu santrallerde su çok yüksek bir noktadan kanal ya da borularla daha düşük seviyedeki türbinlere doğru akıtılarak türbinlerin dönmesi sağlanır ve böylelikle elektrik enerjisi üretilir.

Hidroelektrik santraller;

-Yenilenebilir kaynak olan sudan enerji elde etmeleri,
-Atmosfere zehirli gazlar vermemeleri,
-İnşaatın yerli imkânlarla yapılabilmesi,
-Uzun ömürlü olması ve yakıt giderlerinin olmaması,
İşletme bakım giderlerinin düşük olması gibi avantajlarından dolayı ülkemizde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Jeotermal enerji: Yer altında bulunan magmadan elde edilen enerjidir. Dünya’nın merkezine inildikçe sıcaklık artar. Yeryüzünde bulunan sular yer altına sızarak burada sıcaklığı artar.
Bu sıcak sular ile elektrik üretimi, seracılık, binaların ısıtılması ve kaplıcalarda yararlanılır.

Biyokütle enerjisi:

Canlıların temel yapı taşı olan ve canlılar tarafından oluşturulan organik maddelere biyokütle denir. Bitkiler, hayvanlar, bitkisel ve hayvansal atıklar birer biyokütledir. İnsanoğlunun ilk kullandığı enerji kaynağı biyokütledir. Günümüzde hâlâ odun, saman, tezek gibi değişik biyokütleler enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Dünya’nın bir çok yerinde ve ülkemizde biyoyakıt üretmek için enerji oranı yüksek olan mısır, kanola ve şeker kamışı gibi bitkiler yetiştirilmektedir. Evlerimizde ve okullarımızda oluşan organik madde atıklarının geri dönüşüme gönderilmesiyle biyoyakıt üretimine katkıda bulunabiliriz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Prenses dedi ki:

    Çok teşekkürler ödevimde çok yardımcı oldu arkadaşlar

  2. Prenses dedi ki:

    Çok teşekkürler ödevimde çok yardımcı oldu

BİR YORUM YAZIN

Soru: 52 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları