6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 86-87 Cevapları

Karatay

Sizler için hazırladığımız 6. Sınıf Türkçe Cevapları 3. Ünite Sayfa 86-87 yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 86-87  Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 86 Ders Kitabı Cevapları

1. Etkinlik

Metinde geçen bazı kelimelerin anlamları aşağıda verilmiştir. Bu anlamlardan ve bulmacadaki ipuçlarından hareketle bulmacayı örnekteki gibi doldurunuz.

1. Bir şeyin toplandığı, biriktirildiği yer, depo.
2. Temel düşünce, temel inanç, umde, prensip.
3. Ölçme işi.
4. Durağan bir nokta çevresinde ağırlığının etkisiyle salınım yapan hareketli katı cisim.
5. Makine ile yapılan.
6. Duyularla ifade edilemeyen bir şeyi belirten somut nesne veya işaret, sembol.
7. İçinden sarkan tokmağının kenarlara vurması ile
ses çıkaran madenden araç, kampana.
8. Buluş.

2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Tarih öncesi çağlarda yaşayan insanlar zamanı kaç bölüme ayırırdı? Açıklayınız.

Cevap:
Tarih öncesi çağlarda yaşayan insanlar zamanı iki bölüme ayırırlardı; gündüz ve gece olarak.

2. Güneş saatleriyle zaman nasıl belirlenirdi? Bu saatin kullanımındaki zorluklar nelerdi?

Cevap:
Güneş saatleriyle daire şeklinde bir taşın ortasında konulan işaret çubuğunun gölgesinin, taşın üzerindeki sayı ve simgelere denk gelmesiyle belirlenirdi. Havanın kapalı olduğu zamanlar ve geceleyin bu saatler kullanılamıyordu.

3. Metinde hangi saat türlerinden bahsedilmektedir? Bu saat türleri arasındaki benzerlik ve farklılıkları açıklayınız.

Cevap:
Metinde güneş saati, kum saati, su saati, mum saati, mekanik ve dijital gibi saatlerden bahsedilmektedir.

Kum saati hariç tüm saatlerin üzerinde sayı ve semboller bulunur.
Kum saatinde ise sayı ve semboller bulunmaz.

4. Bir saat tasarımı yapsaydınız saatinizin hangi özelliklere sahip olmasını isterdiniz? Nedenleriyle açıklayınız.

Cevap: 
Bir saat tasarımı yapacak olsam saatimin zamanda ileri ve geri gitmesini isterdim. Böylece asırlar arası güvenli ışınlanma yapabilir ve zaman aralıklarında dolaşabilirdim. Bu bence çok ilginç olurdu. Yada saatimin ışınlanma makinesi olarak kullanılmasını isterdim.

Böylece istediğim yere saniyeler içerisinde gidebilir ve gelebilirdim. Bence bu herkesin isteyeceği bir özellikte bir saat olurdu. İleride böyle saatlerin veya makinelerin icat edileceği hakkında kanaatim var.

5. Bir saat 60 dakika, bir gün 24 saattir. Zaman ölçülerinin tüm dünyada aynı olmasının yararları neler olabilir? Açıklayınız.

Cevap:

Zaman veya vakit ölçülmüş veya ölçülebilen bir dönem anlamına gelir zaman kavramı tarih boyunca felsefenin ilgi alanı içerisinde olmuştur. Zaman ayrıca matematik ve fizik çalışmalarında önemli yer alır. İlk başta insanlar sadece yağmurun karın sıcağın soğuğun zamanını bilmekteydiler. Mevsimler barınma, göç veya hasat zamanını söyleyebiliyorlardı.

Zaman geçtikçe daha küçük zaman birimlerine ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Bunun sonucunda insanlar yılı aylara ve haftalara bölmeye başladılar. Yılları ve günleri ilk olarak birimlere bölenler Sümerler’dir.

Mısırlılar zamanı doğru ölçmeye çalışarak güneş takvimini kullanmışlar, ayları, yılları, günleri ve günün kaç saat olacağını astromik olarak hesaplamışlar. Günümüzde kullanılan saat ölçü biriminin ilk temelini oluşturmuşlar roma döneminde bu hesaplamalar iyice geliştirilerek bu günkü zaman hesaplarına yakın bir hesaplama elde edilmiştir.

Zamanın tüm dünyada aynı şekilde işletmesinin sebebi insanların en başta tarım faaliyetleri, ticari faaliyetler devletin resmi yazışmalarını kayıt altına alınması, önemli olayların belgelenmesi, iş hayatını kolaylaştırmak gibi amaçlar güdülmüştür.

6. Zamanı etkili ve verimli kullanmaktan ne anlıyorsunuz? Anlatınız.

Cevap: 
Zamanı etkili ve verimli kullanmaktan anladığım, 24 saatmiş en güzel şekilde kullanmak ve bütün işlerimi zamanında bitirmektir. Hem eğlenceye hem de bilgiye zaman ayırabilmek ve bütün işlerimin planlama ile güzelce yolunda gitmesidir.

Zamanı etkili ve verimli kullanan bir insan hem sosyal çevresine zaman ayırır hem ödevlerini hem de sorumluluklarını zamanında ve gerektiğince yerine getirebilir. Bunun için zaman planlaması çok önemlidir. Her insan bu şekilde gayret etmeli zamanını vaktinde ve güzelce kullanmalıdır. Zaman planlaması olmayan bir insan işlerini vaktinde ve güzelce yerine getiremez.

3. Etkinlik

Zamanı ölçen araçların olmadığı bir dünya hayal ediniz. Böyle bir dünyada yaşamın nasıl olacağı ile ilgili düşüncelerinizi açıklayan bir konuşma yapınız.

Cevap:
Zamanı ölçen araçların olmadığı bir Dünya’ da yaşadığımı düşünmek gerçekten çok farklı. Bence böyle bir Dünya’da yaşamak güzel bir şey değil.

Hangi saatte uyanacağız, hangi saatte yatacağız, hangi saatte okula gideceğiz, hangi saatte işçiler çalışmaya başlayacak , hangi saatte resmi kuruluşlar açılacak veya kapanacak , hangi saatte düğün toplantı gibi topluluklardan oluşan etkinlikler yapılacak kimse bilemezdi.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 87 Ders Kitabı Cevapları

4. Etkinlik

A) Aşağıda bazı icat tasarım örnekleri verilmiştir. Metinleri sessiz okuyunuz.

Silecekli Gözlük

Ben olsam gözlüğüme otomatik bir silecek tasarlardım. Camı kirlendiğinde silerdi. Buğulandığında silici onu temizlerdi. Böylelikle her şey çok güzel ve net olurdu.

Seyyar Ev

Bir ev icat etmek istiyorum. Ama öyle böyle bir ev değil! Bu evin altında tekerlekleri olmalı. Seyyar evimi balkondaki direksiyondan kontrol edebilmeliyim. Böylece ev istediğim yere gitmeli. Bazen bir deniz kıyısına, bazen bir parka, bazen kırlara evimi götürebilmeli ve oralarda yaşayabilmeliyim.

Yan Silecekli Araba

Arabanın arka koltuğunda oturduğum için dışarıyı hep yan camlardan seyrediyorum. Ancak yağışlı havalarda dışarıyı görmekte zorlanıyorum. Arabalarda ön ve arka camlarda bulunan sileceklerden, yan camlar için de yapmak istiyorum.

Su Toplayan Şemsiye

Ben bir şemsiye icat etmek istiyorum. Bu şemsiyenin üzerine birkaç tane pet şişe yapıştırırdım. Yağmurda yürürken bu pet şişelerin içi yağmur suyuyla dolardı ve bu suyu kullanırdık.

B) Siz olsaydınız nasıl bir icat yapardınız? Aşağıdaki yönergeleri izleyerek yazınız.

Cevap:
İcadımın adı : İki tarafı mıknatıslı cam silici
İcadım için kullanacağım malzemeler : Kablo, sünger mıknatıs
İcadım ne işe yarayacak? : Cam silmeyi kolaylaştırmak için.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

6. Sınıf Türkçe Cevapları 3. Ünite Sayfa 86-87 Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 20 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları