6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 216-217 Cevapları

Karatay

Sizler için hazırladığımız 6. Sınıf Türkçe Cevapları 7. Ünite Sayfa 216-217 yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 216-217 Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 216 Ders Kitabı Cevapları

1. Etkinlik

A) Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.

Cevap:

Sindirmek: Yenilen besin maddesini sindirim sisteminde gereken değişikliklere uğratarak kana karışabilir bir duruma getirmek, hazmetmek.
Pelikan: Pelikangillerden, sıcak ve ılıman ülkelerde yaşayan, kısa ve güçlü bacakları olan, düz ve çok uzun gagalı, alt gagasında esnek ve sarkık bir deri kese bulunan, pembeye yakın beyaz tüylü ve kanatları siyaha yakın koyu gri, iri bir su kuşu.

Salgı: Hücrelerin, vücuttaki bezlerin kandan ayırıp oluşturdukları ve yeniden kana, başka organa veya dışarıya saldıkları sıvı madde.

Öğütmek: Ezmek, çiğnemek.

Nihayet: Sonunda.

Asit: Suya karıştırıldığında hidrojen iyonları veren, mavi turnusolü kırmızıya çevirme özelliğinde olan ve bileşimindeki hidrojenin yerine maden alarak tuz oluşturan hidrojenli bileşik.

Bulamaç: Sulu, cıvık hamur.

B) Yukarıdaki kelimelerden üç tanesini seçerek bu kelimelerin geçtiği bilgilendirici bir paragraf yazınız.

Cevap:
Pelikanların gagasının altında bir kese bulunur. Acıkan pelikan yakaladığı her balığı bu kesede biriktirir. Avlanmayı bitirdiğinde balıkları tek tek yutmaya başlar. Balıkları midesindeki asit sayesinde tüm de olsa öğütmeyi başarır. Her canlı sindirme sistemine göre beslenme yöntemi seçer.

2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metnin başında yer alan karşılıklı konuşmada sizi şaşırtan bir şey oldu mu? Nedenleriyle anlatınız.

Cevap:
Beni şaşırtan babanın hapşırması sonucu dişlerin ağzından fırlaması oldu. Takma dişlerin bu kadar basit çıkması beni endişelendirdi.

2. Metne göre dişlerimizin ne derece önemli olduğunu ne zaman anlarız? Bu durumu yaşamınızdan örnekler vererek yorumlayınız.

Cevap:
Dişlerimizin önemli olduğunu onları kaybettiğimiz zaman anlarız. Ben de dişlerimi çektirdiğim zamanlar onların yokluğunu hissediyordum.

3. Metinde tükürüğün sindirimdeki önemi ile ilgili verilen bilgiler nelerdir? Açıklayınız.

Cevap:
Tükürük, ağzımızdaki lokmaları bir yandan yumuşatırken bir yandan da onların içindeki faydalı mineralleri ayrıştırarak mide için hazırlar. Dişler tarafından öğütülüp un ufak hâline getirilen yiyecekler, tükürük ile bir güzel ıslatılıp hamur hâline geldikten sonra kolayca boğazımızdan aşağıya yuvarlanıverirler.

4. Metinde anlatilan sindirim aşamaları nelerdir? Bu aşamalardan hangisi sizce daha ilginçtir? Anlatınız.

Cevap:
Metinde sindirim aşamaları çiğneme, yutma, yemek borusundan mideye ulaşma ve sindirme olarak ifade edilmiştir. Bana göre en ilginç olan aşama besinlerin midemizde devamlı çalkalanmasıdır.

5. Yazar, midedeki yiyecekler ile ilgili hangi benzetmeleri yapmıştır? Bu benzetmeleri yapmasının nedeni ne olabilir?

Cevap:
Yazar, midedeki yiyecekleri çorbaya benzetmiştir. Bunun nedeni besinlerin karışıp sıvı hale gelmesidir.

6. Sağlıklı bir yaşam ve sindirim sistemi arasında nasıl bir ilişki olabilir? Açıklayınız.

Cevap:
Besinler iyi sindirildiği zaman faydalı olanlar vücudumuzda kalır, faydası olmayanlar ise vücudumuzdan atılır. Bu durumda besinlerden en iyi şekilde faydalanmış oluruz. Yani sağlıklı bir yaşam süreriz.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 217 Ders Kitabı Cevapları

3. Etkinlik

A) Lokman Hekim’in “OburIuk ve iştahsızIık bedenin baş düşmanıdır.” sözünden hareketle öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla birlikte bir konuşma metni yazınız.

Cevap:

SAĞLIKLI BESLENME

Beslenme, açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir. Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır.
Yeterli ve dengeli beslenme bedenin ihtiyaç duyduğu besinleri gerektiği miktarda tüketmektir. Beslenmenin yanlış yorumlanması oburluk ve iştahsızlık gibi hastalıklara neden olabilir. Oburluk insanın ihtiyaç duyduğundan daha fazla ve sağlıklı olmayan gıdaları tüketmesidir. Oburluk sonucunda kaslarda yorulma, kalp hastalıklarında artış, mide rahatsızlıkları gibi pek çok sorunla karşılaşırız. İştahsızlık ise kişinin ihtiyacından daha az besin tüketmesidir. İştahsızlık sonucunda kan değerlerinin düşmesi, bağışıklık sisteminin çökmesi gibi rahatsızlıklar başlar.

Oburluk ve iştahsızlık insan sağlığı için tehlikeli hastalıklardır. İnsanlar beslenme anlayışlarını düzenleyerek bu hastalıklardan kaçınabilir. Yeterli ve dengeli beslenme kavramının insan hayatına girmesi ile kişinin sağlığında ve yaşam kalitesinde artış görülecektir.

B) Hazırladığınız metni bir grup sözcüsü belirleyerek arkadaşlarınıza sununuz. Konuşmanıza etkileyici bir hitap
ifadesi ile başlayınız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

6. Sınıf Türkçe Cevapları 7. Ünite Sayfa 216-217 Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 2 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları