6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 142-143 Cevapları

Karatay

Sizler için hazırladığımız 6. Sınıf Türkçe Cevapları 5. Ünite Sayfa 142-143 yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 142-143 Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 142 Ders Kitabı Cevapları

5. Etkinlik:

Astronot olduğunuzu hayal ediniz. Uzayda geçirdiğiniz bir günü anlattığınız hikâye edici metin yazınız. Hikâyenize uygun başlık koymayı unutmayınız.

Uzaya çıkışımızın 10. günü Türkiye’ye buradan selamlar. Burada hayat çok bambaşka zaman kavramı burada anlamsız kalıyor boşluğun içindeyiz. Hayal ettiğimden her şey çok farklı. Mars’a inmek için hazırlanıyoruz. Çok heyecanlıyım. Uzay aracımızda bir sıkıntı var onu halletmemiz gerekiyor. İhtiyaç duyduklarımı yanıma aldım. Önce aracın etrafında turladım. Daha sonra içine girdim ve motorunu, direksiyonunu ve panelleri kontrol ettim. Sorunu hemen anladım. Panellerden ikisi çalışmıyordu. Yedek panellerimiz vardı. Bu araç panellerin içine güneş enerjisi dolmasıyla çalışıyor, yani güneşle çalışıyor. Yeni panelleri taktım. Aracı çalıştırmayı denediğimde başarılı oldum. Şimdi Mars’a gidiyoruz.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 143 Ders Kitabı Cevapları

6. Etkinlik

A) Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. İsim tamlamalarının altını örnekteki gibi çiziniz.

Cevap

Galaksiler, uzayın derinliklerinde bizden çok uzaklardadır.
Galaksilerin ışıkları kızıla kayıyor.
Bu yıldız, Güneş Sisteminin merkezinden ışık saçıyor.
Bilim insanları, bu konuda araştırmalar yapıyor.
Gezegenimizde yaşamın kaynağı Güneş’tir.
Neden evrenin başlangıcı olduğunu düşünüyoruz?

B) Aşağıdaki atasözlerinin bazı kelimeleri eksik bırakılmıştır. Bu atasözlerini parantez içlerindeki isimlerle, isim tamlaması oluşturacak şekilde örnekteki gibi tamamlayınız.

(peynir/gemi) – (yiğit/kamçı) – (davul/ses) – (komşu/kül) – (ay/ışık)

Cevap:
……Yalancının mumu……. yatsıya kadar yanar. (yalancı/mum)
Lafla ………peynir gemisi.……. yürümez. (peynir/gemi)
Borç ………yiğidin kamçısı……….dır. (yiğit/kamçı)
………..Davulun sesi……… uzaktan hoş gelir. (davul/ses)
Komşu ………..komşunun külüne……… muhtaçtır. (komşu/kül)
………Ay ışığında.……… ceviz silkilmez. (ay/ışık)

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Evliya Çelebi ve “Seyahatname” hakkında araştırma yapınız

Cevap:

Evliya Çelebi Hayatı

25 Mart 1611’de İstanbul’un Unkapanı semtinde doğdu. Babası Derviş Mehmed Zilli, I. Süleyman’dan I. Ahmed’e kadar ki padişahların kuyumcubaşılığında bulunmuş ve seferlere katılmış. Çelebi ailesi aslen Kütahyalı olup, fetihten sonra İstanbul’a yerleşmiş. Evliya Çelebi, çok iyi bir öğrenim gördü. Önce mahalle mektebine gitti. Daha sonra Şeyhülislam Hamit Efendi Medresesi’ne girdi. Burada yedi yıl okuduktan sonra saraya özgü bir okul olan Enderun’a devam etti.

Evliya Çelebi Seyahatnamesi

Evliya Çelebi ile ilgili bilgiler çoğunlukla kendi eseri olan Seyahatname’den elde edilmiştir ve bu eserde de adı Evliya Çelebi olarak geçtiği için, bunun dışında bir adı olup olmadığı bilinmemektedir. Büyük gezgin Evliya Çelebi’nin Seyahatname’si, abartmalı yanlarına karşın coğrafya, tarih, etnografya, folklor bakımlarından üzerinde durulmaya değer büyük bir eserdir. Gerçekçi bir gözle izlenen olaylar, yalın ve duru, zaman zaman da fantastik bir anlatım içinde, halkın anlayacağı şekilde yazılmış, yine halkın anlayacağı deyimler çokça kullanılmıştır.

Evliya Çelebi, Seyahatnâme’sinde gezip gördüğü yerleri kendi üslûbu ile anlatmaktadır. Evliya Çelebi’nin on ciltlik Seyahatnâme’si, bütün görmüş ve gezmiş olduğu memleketler hakkında oldukça önemli bilgiler içeriyor. Sağlam bir gözlem yeteneğine sahip olan Seyahatname yazarı, yalnız coğrafya, tarih, etnografya bilgileri vermekle kalmayarak, eserinin birçok yerlerinde yerli diller üzerine topladığı bilgi ve verilere de yer verilmiş. Eser bu yönden Türk kültür tarihi ve gezi edebiyatı açısından önemli bir yere sahip.

‘Evliya Çelebi, gezdiği yerlerde camileri, medreseleri, çeşmeleri, çarşıları, yazarları, sur, kale, hamam, han, cadde, sokak ve evleri, bahçeleri ve benzerinin yanı sıra düğünleri, yerel oyun ve kıyafetleri sanatsal ve toplumsal davranışları da gözlemleyip anlattığı Bursa’dan sonra Osmanlı coğrafyasının neredeyse tamamını dolaşarak büyük ve önemli eseri Seyahatname’yi oluşturmuş.

Ait olduğu kültüre verdiği önem ve diğer kültürlere gösterdiği değeri en iyi biçimde gösterdiği 10 ciltlik Seyahatname adlı eseri ile Evliya Çelebi, insanlık tarihine yön veren 20 kişi arasında yer almıştır. Eseri, yalnızca yaşadığı dönem Osmanlı toplumunun kültürel değerlerine değil, birçok farklı milletin kültürel birikimine ışık tutmakta ve günümüze ulaşmış veya ulaşamamış nice soyut/somut kültür varlığı ile ilgili değerli bilgiler içermektedir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

6. Sınıf Türkçe Cevapları 5. Ünite Sayfa 142-143 Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 10 + 6 kaçtır?


Basari Sıralamaları