6. Sınıf Temel Değerlerimiz Konu Anlatımı

6. sınıf konu anlatımları. 6. sınıf Temel Değerlerimiz Konu Anlatımı. 6. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 6. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konu anlatımı, 6. sınıf Temel Değerlerimiz Konu Anlatımı işte yazımızda.

Temel Değerlerimiz

Toplumumuzu Birleştiren Temel Değerler

Toplumu bir arada tutan ve ortak kültür oluşmasını sağlayan pek çok değer vardır. Dini değerlerimiz, peygamber ve ehl-i beyt sevgimiz; vatan, millet ve bayrağımız bu değerlerden bazılarıdır.

Peygamber ve Ehl-i Beyt Sevgisi

Ehl-i beyt, ev halkı anlamına gelmektedir. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ailesi ve soyu için kullanılmaktadır. O ve ailesine duyulan sevgi kültürümüzde etkilerini göstermiştir.

• Müslümanlar geçmişte olduğu gibi günümüzde de Hz. Muhammed’e (s.a.v.) ve onun ailesine büyük sevgi ve saygı göstermişler, onları toplumun ortak değeri haline getirmişlerdir.
• Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ehl-i beyti ile daha çok Hz. Ali (r.a.) , Hz. Fatıma (r.a.), Hz. Hasan (r.a.) ve Hz. Hüseyin (r.a.) kastedildiği için kültürümüzde bu isimlere çokça rastlanmaktadır.

Vatan, Millet ve Bayrak Sevgisi

Din, dil, tarih ve kültür birliği içinde aynı toprak parçası üzerinde yaşayan insan topluluğuna millet denir. Vatan, bayrak, milli marş gibi değerler bir milleti millet yapan ve fertleri aynı gaye etrafında birleştiren değerlerdir. Bu değerler olmazsa o toplum kimliğini kaybeder. Vatan, toplumun ve milletin yuvasıdır. Atalarımız, “Bülbülü altın kafese koymuşlar, ille de vatanım demiş.” sözüyle bunu anlatmak istemiştir. Vatan denilen toprak parçası, bir milletin bağımsız olarak yaşadığı yerdir. Vatanı ve milleti sevmek, korumak, savunmak kutsal bir görevdir. Bayrak, bir milletin bağımsızlığının, birlik ve beraberliğinin sembolüdür. Rengini şehitlerimizin kanından alır. Ecdadımızın emaneti ve değerli bir mirasıdır. Bayrağımızı sevmek ve saygı göstermek duyguların en özelidir. Bağımsızlığımızın sembollerinden biri de İstiklal Marşı’dır. Millî Şairimiz Mehmet Akif ERSOY, hürriyetin sembolü bayrağımızın şerefle dalgalanması için atalarımızın yaptığı fedakârlıkları millî marşımızda anlatmıştır. Bu fedakârlıkları hatırımızda tutmak, törenlerde millî marşımızı samimiyetle okumak hepimizin görevidir. Vatan, millet, bayrak gibi kutsal değerleri canı pahasına savunup bu uğurda yaralananlara gazi, ölenlere ise şehit denir. Şehitlik ve gazilik en yüce mertebelerdendir.

Bayrak ve İstiklal Marşı Sevgisi

Bayrak, birliğin, beraberliğin ve bağımsızlığın sembolüdür. Bağımsızlığımızın sembolü olan bayrağımız için tüm gayreti gösterir, vatanımızda huzurun varlığını devam ettirmesi için savaş açanlara karşı koyar ve gerekirse şehit oluruz. İstiklal Marşı da bağımsızlığımızın bir diğer sembolüdür. Yazarı Mehmet Akif Ersoy, yazdığı dizelerde dini değerlerimizin de önemine vurgu yapmıştır.

Şehit ve Gazilerimize Sevgi ve Saygı

Allah için veya Allah’ın kutsal kabul ettiği değerler için savaşıp can verene şehit, savaşa katılıp dönenlere ise gazi denilmektedir. Şehitlerimizi rahmetle anmak da gazilerime de saygı ve hürmet göstermek de hepimizin birer görevidir.

Rahat ve huzurlu bir şekilde yaşadığımız bu vatan için onlara minnet borcumuz vardır. Ayrıca Kur’an’da belirtildiği üzere, Allah yolunda ölen kimselere şehit ifadesini kullanmamız gerekmektedir. Onlar için ölü ifadesini kullanmamalıyız.

Dinî Bayramlar, Önemli Gün ve Geceler

Dinî bayramlar, önemli gün ve geceler toplumsal bütünleşmeye katkı sağlayan unsurlardır.

Kandiller, cuma günleri, Ramazan ve Kurban Bayramları; toplumu bütünleştiren, birlik beraberlik duygusunu pekiştiren özel günlerdir.

Cuma Günü

“Cuma” kelimesi sözlükte toplanmak, bir araya gelmek anlamlarına gelir. Müslümanlar cuma günleri camilerde toplanırlar. Öğle namazı vaktinde hep beraber cuma namazı kılarlar.

Cuma namazı;

– tek başına 4 rekât kılınan ilk sünnet,
– cemaatle kılınan 2 rekât farz,
– tek başına kılınan 4 rekât son sünnet olmak üzere 10 rekâttır.

Bunun ardından isteğe bağlı olarak dört rekât zuhr-u âhir namazı, iki rekât da vaktin sünneti kılınır.

– Cuma namazından önce camilerde halkı aydınlatıcı konuşmalar yapılır.
– Cuma namazının sünneti kılındıktan sonra ise “hutbe” okunur.
– Cuma günleri camiler dolup, taşar. Camiye gelen Müslümanlar birbirleriyle tanışır ve kaynaşırlar.
– Dinî, ahlaki, toplumsal vb. konularda yeni bilgiler öğrenirler.

Cuma günlerinde;

– Müslümanlar, büyük kalabalıklar halinde toplanır.
– Allah’ı (c.c.) anmak ve ibadet etmek için Cuma namazı kılınır.
– Sadece namaz kılınmaz, onun öncesinde hutbe okunur.

Dini Bayramlar

Yıl içerisinde iki tane dini bayram kutlarız. Bunların ilki Ramazan diğeri ise Kurban Bayramı’dır. Ramazan ayı boyunca oruç tutar, ibadet eder, Allah’ın rızasını kazanmak için açlığa ve susuzluğa karşı sabır gösteririz. Kur’an-ı anlayarak okumaya özen gösterir, ihtiyaç sahiplerinin de yardımına koşarız. Yapılan bu ibadetlerin ardından mutluluğumuzu bayram yaparak kutlarız.

Kurban Bayramı da Ramazan ayından iki ay on gün sonra kutlanmaktadır. Hicri aylardan Zilhicce ayına denk gelmektedir. Dört gün süren bu bayramda vacip olan kurban kesme ibadeti yerine getirilir. Maddi durumu iyi olan kimselerin bu ibadeti yerine getirmesi mecburdur. Kesilen kurban peygamberimizin de tavsiyesi üzerine, ev halkı, ihtiyaç sahipleri ve misafirler için olmak üzere üç parçaya bölünür.

Bayramlarda çocuklar sevindirilir, temizlik yapılır, akraba ve kabir ziyaretleri yapılır, aile büyüklerinin elleri öpülerek bayramları tebrik edilir Bu şekilde mutluluklarımızı paylaşarak daha da arttırmış oluruz.

Kandil Geceleri

Kandil geceleri beş tanedir. Bunlar; Mevlit, Regaip, Miraç, Berat kandilleri ve Kadir Gecesi’dir. Osmanlı padişahı II. Selim döneminde (1566-1574) camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere kandil geceleri denilmiştir. Kandiller İslam dünyasında hicri 3. asırdan sonra kutlanmaya başlanmıştır.

Mevlit kandili: Peygamber Efendimizin doğduğu gecenin yıl dönümü Mevlit Kandili olarak kutlanır. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) hicri takvime göre Rebiülevvel ayının 12. gecesinde, miladi takvime göre ise 20 Nisan 571’de dünyaya geldi. Bu kutlu günde camilerde Kur’an okunur, mevlit okunur, sohbetler edilir ve konferans vb çeşitli etkinlikler yapılır.

Regaip kandili: Regaip; rağbet edilen, çok istenilen şey demektir. Regaip kandili Recep ayının ilk cuma gecesidir. Bu gecede camilere gidilir ve ibadet edilir. Allah’tan bağışlanma dilenir. Manevi yönden üç aylara hazırlanılır.

Miraç kandili: Hicri aylardan Recep ayının 27. gecesi Miraç kandili olarak kutlanır. Peygamberimiz bu gece miraca çıkarıldı. Önce Mekke’den alınarak Kudüs’e getirildi. Oradan da Allah katına çıkarıldı. Beş vakit namaz bu gecede emredildi. Bu sebeple bu gece Miraç kandili olarak kutlanır.

Berat kandili: Şaban ayının 15. gecesi Berat kandilidir. Bu gece günahlardan kurtuluş gecesidir. Müslümanlar dua ve ibadetle bu geceyi değerlendirirler.

Kadir gecesi: Kur’an-ı Kerim Peygamberimize ilk olarak Kadir gecesinde indirilmeye başlandı. Kadir gecesi Ramazan ayının 27. gecesidir. Kur’an-ı Kerim’in Kadr suresinde bu geceden bahsedilir.
“Biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gecede Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece esenlik gün ağarıncaya kadar sürer.” (Kadr suresi, 1.-5. ayetler)

6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları için tıklayınız.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 72 + 1 kaçtır?


Basari Sıralamaları