6. Sınıf Su Yoğunluğunun Canlılar İçin Önemi Konu Anlatımı
6. sınıf konu anlatımları. 6. sınıf Su Yoğunluğunun Canlılar İçin Önemi Konu Anlatımı. 6. sınıf Fen Bilimleri, 6. sınıf Fen Bilimleri konu anlatımı, 6. sınıf Su Yoğunluğunun Canlılar İçin Önemi Konu Anlatımı işte yazımızda.
Su Yoğunluğunun Canlılar İçin Önemi
Sıvı halde bulunan maddeler soğudukça taneciklerin hareketi yavaşlar, birbirine yakınlaşır, hacmi azalır ve bu sayede yoğunluğu artar. Fakat bu duruma uyum sağlamayan tek sıvı sudur. Suyun en yoğun olduğu sıcaklık 4˚C’tur. Suyun sıcaklığı 4˚C ‘un altına indiğinde yoğunluk azalmaya başlar yani su donarken hacmi artar ve yoğunluğu azalır. Buzun yoğunluğu (0,9 g/cm³) suyun yoğunluğundan (1 g/cm³) az olduğu için buz su yüzeyinde yüzmeye başlar.
Hava sıcaklığı düştükçe suyun yüzeyi buz ile kaplanır ve buz tabakası gittikçe kalınlaşır. Buz tabakası ısıyı iyi iletmediğinden dolayı hava sıcaklığı düşüş gösterse bile buz, altındaki su kütlesinin sıcaklığını 0 ˚C’ un üzerinde korumaya devam eder.
Su daima yüzeyden donmaya başlar çünkü su, donmaya başladığında yoğunluğu da azalmaktadır. Böylece buz, su üzerinde yüzer ve dibe batmaz.
Varsayalım ki su donduğunda yoğunluğu da artsaydı donma olayı zeminden başlayarak yukarı doğru devam eder ve yüzeyde son bulurdu. Bu olay sonucunda göl, akarsu, denizler tamamen donardı ve suda yaşayan canlılar olumsuz etkilenirdi.