6. Sınıf Peygamber ve İlahi Kitap İnancı Konu Anlatımı

6. sınıf konu anlatımları. 6. sınıf Peygamber ve İlahi Kitap İnancı Konu Anlatımı. 6. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 6. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konu anlatımı, 6. sınıf Peygamber ve İlahi Kitap İnancı Konu Anlatımı işte yazımızda.

Peygamber ve İlahi Kitap İnancı

Allah’ın (c.c.) Elçileri: Peygamberler

Peygamber: Resul, nebi, elçi, haber getiren kimse gibi anlamlara gelir. Allah’ın (c.c.) kendi katından kullarına göndermiş olduğu inanç ve ibadet esaslarını, ahlaki kuralları, bütün emir ve yasakları insanlara bildirmekle görevlendirdiği kimselere peygamber denir.

“Şüphesiz biz seni müjdeleyici ve uyarıcı olarak hak ile gönderdik. Hiçbir ümmet yoktur ki aralarında bir uyarıcı
(peygamber) gelip geçmiş olmasın.” (Fatır suresi, 24. ayet) “İşte bu, Allah’ın lütfudur. Onu (peygamberliği) dilediğine verir. Allah, büyük lütuf sahibidir.”(Cuma suresi, 4. ayet)

Nübüvvet ve risalet, Allah’ın (c.c.) gönderdiği vahiyleri, emir ve yasakları alıp insanlara dinin gerçeklerini duyurma; söz, tutum ve davranışlarıyla açıklama makamı olan peygamberlik anlamına gelir.

Kur’an-ı Kerim’de ismi geçen 25 peygamber vardır.( Yandaki tabloda isimleri verilmiştir.) Hz. Lokman, Hz. Üzeyir, Hz. Zülkarneyn Kur’an’da ismi geçen fakat peygamber olup olmadığı kesin olmayan kişilerdir.

“Müjdeleyiciler ve uyarıcılar olarak peygamberler gönderdik ki peygamberlerden sonra insanların Allah’a karşı bir bahaneleri olmasın. Allah, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.”(Nisâ suresi, 165. ayet)

Peygamberlerin Özellikleri ve Görevleri

Sıdk: “Doğru olmak” demektir. Peygamberler sözlerinde ve işlerinde doğru insanlardır. Asla yalan söylememiş, hile ve haksızlık yapmamışlardır.

Emanet: “Güvenilir olmak” demektir. Bütün peygamberler güvenilir insanlardır. Onlar yaşadıkları toplumda sözleriyle ve davranışlarıyla insanların güvenini kazanmışlardır.

Fetanet: “Akıllı ve zeki olmak” demektir. Peygamberler akıllı ve zeki kişilerdir. Yüce Allah’ın kendilerine verdiği bu sorumluluğu, ağır görevi yerine getirebilmeleri için çok akıllı ve zeki olmaları gerekir.

İsmet: “Günah işlemekten kaçınmak” demektir. Peygamberler gizli ve açık her türlü kötülükten ve günahtan kaçınmışlardır.

Tebliğ: “Açıklamak, bildirmek” demektir. Peygamberler Allah’tan aldıkları mesajları olduğu gibi, hiç değiştirmeden insanlara açıklayıp öğretmişlerdir.

Mucize: Allah’ın izniyle sadece Peygamberlerin yapabildiği olağanüstü işler, hareketler. Peygamberler insanların iman etmelerine yardımcı olmak ve onları ikna etmek amacıyla mucize göstermişlerdir.

Peygamberlerin Görevleri

– Allahü Teala’nın emirlerini ve yasaklarını bütün insanlara duyurmak (tebliğ etmek)
– Allah’ın ayetlerini insanlara açıklayıp öğretmek
– Yüce Allah’ı insanlara en doğru şekilde tanıtmak
– İnsanlara inanç esaslarını ve ibadetin nasıl olacağını öğretmek
– İnsanlara güzel örnek olmak
– Görevlerini yaparken zorlayıcı değil müjdeleyici ve kolaylaştırıcı olmak

Vahiy: Allah’ın peygamberlere gönderdiği mesajlar. Yüce Allah; insanların Yaratıcı’yı bilmeleri, dünya ve ahiret mutluluğuna ulaşmaları, yanlış inançlara yönelmemeleri gibi sebeplerle vahiy göndermiştir.

İlahi Kitap: Yüce Allah’ın Peygamberler aracılığıyla insanlara gönderdiği ve içinde Allah’ın emirlerinin, yasaklarının, mesajlarının yer aldığı kitaba ilahi kitap denir.

Suhuf: Sayfalar halinde gönderilen ilahi kitaplara suhuf denir.

Yüce dinimiz İslam, sadece Kur’an-ı Kerim’e değil, Allah tarafından daha önce indirilen kutsal kitaplara da inanmamızı emretmiştir.

“Onlar sana indirilene de senden önce indirilene de inanırlar. Ahirete de kesin olarak inanırlar.” (Bakara suresi, 4. ayet)

Peygamberler İnsanlar İçin En Güzel Örnektir

Peygamberler insanlar arasından seçilmiştir. Çünkü vahyin muhatabı insandır ve Allah (c.c.), elçilerini insanlara göndermiştir.

Peygamberlerin görevlerinden biri de insanlara örnek olmaktır. Allah’ın (c.c.) elçileri olan peygamberler inançta, ibadette, ahlakta insanlara örnek ve önder olmuşlardır. Samimi inançlarıyla, inançları uğrunda yaptıkları mücadelelerle, Allah (c.c.) yolunda çektikleri sıkıntılarla, yaşayışlarıyla, üstün ahlaki özellikleriyle insanlara rehberlik etmişlerdir.

Bütün peygamberler, Allah’tan (c.c.) aldıkları ilahi emirleri, ilkeleri öncelikle kendi hayatlarında uygulamışlardır. Peygamberler, Allah’ın (c.c.) insanlar arasından seçtiği özel kimselerdir. Onlar, örnek alınması gereken birçok güzel özelliğe sahiptirler. Peygamberlerin ihlaslı kimseler veAllah’ın (c.c.) seçkin kullarıdır. Kur’an-ı Kerim’de bazı peygamberlerin hayatı hakkında oldukça geniş bilgiler verilmektedir. Yüce kitabımızda kıssası anlatılan peygamberlerin hayatında, örnek alacağımız birçok önemli nokta vardır. Zaten Kur’an’da da peygamber kıssalarının anlatılış sebebinin, onların örnek alınması olduğu açıkça ifade edilmektedir.

Hz.Eyüp: Kur’an’da anlatıldığına göre Hz. Eyüp (a.s.), çeşitli zorluk ve sıkıntılarla imtihan edilmiştir. Ancak Eyüp Peygamber (a.s.), çektiği sıkıntılar karşısında hiçbir zaman Allah’a (c.c.) isyan etmemiş, her zaman sabırlı olmuş ve Rabb’inden (c.c.) yardım dilemiştir.(4) O, İslam kültüründe sabrın sembolü olarak gösterilmiştir ve bu özelliğiyle ön plana çıkmıştır.

Hz.Yusuf: Hz. Yusuf (a.s.) küçük yaşta kardeşleri tarafından kuyuya atılmıştır. Mısır’a giden bir kervan tarafından kuyudan çıkarılıp köle olarak satılmıştır. Mısır vezirinin yanında çalışırken vezirin eşinin iftirasına uğramış ve haksız yere yıllarca zindanda yatmıştır. O, bütün bu zorluk ve sıkıntılara sabırla karşı koymuştur. Her zaman Allah’a (c.c.) yönelmiş, ona sığınmış ve Rabb’inden (c.c.) yardım dilemiştir. Hiçbir zaman Allah’ın (c.c.) haram kıldığı fiillere yönelmemiş, hep iffetli davranmıştır. Allah (c.c.) da bu sevgili kuluna yardım etmiştir. Hz. Yusuf (a.s.), Allah’ın (c.c.) lütfuyla peyamberlikle görevlendirilmiş, Mısır’a vezir olmuştur. Daha sonra kardeşleri ile karşılaşan Hz. Yusuf (a.s.), onlardan intikam almamıştır.

Hz.Muhammed: Allah’ın (c.c.) gönderdiği peygamberlerin sonuncusu Hz. Muhammed’dir (s.a.v.). Kur’an’da, “Ve sen elbette yüce bir ahlak üzeresin.” buyrularak onun üstün bir ahlaka sahip olduğu belirtillir. Kur’an’da, Hz. Muhammed’in (c.c.) müminler için en güzel örnek olduğu da açıkça ifade edilir. Bu konuyla ilgili bir ayette, “Andolsun, Allah’ın Resulü’nde sizin için; Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.”(2) buyrulur. Peygamberimiz (s.a.v.) doğruluğu, dürüstlüğü, merhameti, adaleti, yardımseverliği vb. bütün özellikleriyle bizler için en güzel örnektir. Bu sebeple onun için İslam kültüründe “üsve-i hasene” yani “en güzel örnek” ifadesi kullanılır.

Vahiy ve Vahyin Gönderiliş Amacı

Vahiy: Allah’ın Peygamberlere gönderdiği mesajlara vahiy denir.

İlahi Kitap: Yüce Allah’ın Peygamberler aracılığıyla insanlara gönderdiği ve içinde Allah’ın emirlerinin, yasaklarının, mesajlarının yer aldığı kitaba ilahi kitap denir.

Suhuf: Sayfalar halinde gönderilen ilahi kitaplara suhuf denir.Yüce dinimiz İslam, sadece Kur’an-ı Kerim’e değil, Allah tarafından daha önce indirilen kutsal kitaplara da inanmamızı emretmiştir.

“Onlar sana indirilene de senden önce indirilene de inanırlar. Ahirete de kesin olarak inanırlar.” (Bakara
suresi, 4. ayet)

Allah niçin vahiy göndermiştir:
– İnsanların Allah’ı bilip tanımaları için
– İnsanların dünyada ve ahirette kurtuluşa ermeleri için
– İnsanların yanlış inançlara yönelmemeleri için
– İnsanların barış içinde, huzurlu, mutlu yaşamaları için
– İnsanların güzel ahlakı öğrenerek doğru davranışlar sergilemeleri için
– İnsanların Allah’a nasıl ibadet edeceklerini öğrenmeleri için
“Biz bu kitabı sana sırf hakkında ihtilafa düştükleri şeyi insanlara açıklayasın ve iman eden bir topluma da
doğru yolu göstersin ve rahmet olsun diye indirdik.” (Nahl suresi, 64. ayet)

İlahi Kitaplar

Allah’ın (c.c.) insanlara bildirdiği ilahi bilgiye vahiy denilmektedir. Allah’ın (c.c.) peygamberlerine indirdiği vahyin bütününe de ilahi kitap denilmektedir.

Tevrat: Kur’an-ı Kerim’de Yahudilerin kutsal kitabına verilen ad. Dört büyük kutsal kitabın ilkidir. Hz. Musa’ya (a.s.) verilmiştir.

Zebur: Kur’an-ı Kerim’de Hz. Davud’a (a.s.) indirilen kutsal kitaba verilen ad. Mezmurlar adıyla da bilinir. Zebur kitabı, dört kutsal kitaptan biri olan Tevrat’tan sonra indirilmiştir.

İncil: Hz. İsa’ya (a.s.) verilen ilahi kitabın Kur’an’daki adı. Kur’an-ı Kerim’de “… Onların arkasından da Meryem oğlu İsa’yı gönderdik, ona İncil’i verdik…” (Hadîd Suresi, 27. ayet.) buyrulmuştur.

Kur’an-ı Kerim: İlahi kitapların sonuncusudur, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Önceki peygamberlerden ve kitaplardan farklı olarak tüm insanlığa gönderilmiştir, mesajları evrenseldir.

– Kur’an-ı Kerim’de inanç esaslarından, ibadetlerden ve güzel ahlaktan bahsedilir.
– Peygamberlerin ibret verici yaşamlarından, önceki ilahi kitapların içeriğinden örnekler verilir.
– Toplumsal yaşamı düzenleyici hükümler bildirilir.
– Kur’an-ı Kerim, hiçbir değişikliğe uğramadan günümüze kadar ulaşmıştır.
– Kur’an-ı Kerim, vahiy kâtipleri tarafından yazıya geçirilmiş ve sahabenin birçoğu tarafından da ezberlenmiştir.
– Hz. Ebu Bekir’in (r.a.)* halifeliği zamanında “Mushaf ” hâline getirilen Kur’an, Hz. Osman (r.a.) zamanında ise çoğaltılmıştır.
– Kur’an-ı Kerim, İslam dininin temel kaynağıdır. İlk emir de “Oku!” emridir.

Mushaf; Kur’an-ı Kerim’in kitap halindeki şekline denir. Arapça bir kelime olup iki kapak arasına alınmış sayfalar anlamına gelmektedir.

Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Âdem (a.s)

Hz. Adem yeryüzünde yaratılan ilk insan ve ilk peygamberdir. Bütün insanların babasıdır. Yüce Allah, kendi iradesine uygun olarak Hz. Adem’i yarattı ve ona eşyanın isimlerini öğretti. Bütün melekler Hz. Adem’e saygı gösterdiler ancak şeytanın atası olan İblis kibirlendi ve Hz. Adem’e kin duydu. Hz. Adem’i ve eşi Hz. Havva’yı yalan söyleyerek kandırdı. Onları Allah’ın emrine uymaktan alıkoydu. Hz. Adem ve Hz. Havva, Allah’ın koyduğu yasağı çiğnedikleri için cennetten kovuldular ve yeryüzüne indirildiler. Orada yıllarca tövbe ettiler, işledikleri günahtan pişmanlık duydular. Allah onları affetti. Yeryüzünde nesilleri çoğaldı. Hz. Adem Allah tarafından peygamberlikle görevlendirildi, çocuklarına ve torunlarına peygamber oldu. İnsanları Allah’a inanıp ibadet etmeye, güzel davranışlar sergilemeye çağırdı.

Bir Dua Tanıyorum: Kunut Duaları ve Anlamları

Kunut, vitir namazının son rekâtında rükûdan önce yapılan duanın adıdır.

Okunuşu:
Allâhümme innâ nesteînüke ve nestağfirüke ve nestehdîk. Ve nü’mi- nü bike ve netûbü ileyk. Ve netevekkelü aleyke ve nüsnî aleykel-hayra küllehû neşkürüke ve lâ nekfürük. Ve nahleu ve netrükü men yefcürük.

Anlamı: Allah’ım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tövbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayır ile överiz. Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkâr etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkâr eden ve sana karşı geleni bırakırız.

Okunuşu:
Allâhümme iyyâke na’büdü ve leke nüsallî ve nescüd. Ve ileyke nes’â ve nahfid. Nercû rahmeteke ve nahşâ azâbek. İnne azâbeke bilküffâri mülhık.

Anlamı:
Allah’ım! Biz yalnız sana kulluk ederiz. Namazı yalnız senin için kılarız, ancak sana secde ederiz. Yalnız senin için çabalarız ve sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya çalışırız. İbadetlerini sevinçle yaparız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz. Azabından korkarız, şüphesiz senin azabın kâfirlere ve inançsızlara ulaşır.

6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları için tıklayınız.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 36 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları