6. Sınıf Kaynaklarımızı Doğru Kullanıyorum Konu Anlatımı

6. sınıf konu anlatımları. 6. sınıf Üretiyorum, Tüketiyorum, Bilinçliyim Konu Anlatımı. 6. sınıf sosyal Bilgiler, 6. sınıf sosyal Bilgiler konu anlatımı, 6. sınıf Üretiyorum, Tüketiyorum, Bilinçliyim Konu Anlatımı işte yazımızda.

Kaynaklarımızı Doğru Kullanıyorum

Doğal kaynaklarımızı bilinçsizce tüketmemeliyiz. Bu kaynaklarını bilinçsizce tüketimi erozyon, sel , hava kirliliği, heyelan, kuraklık, küresel ısınma gibi sorunlara neden olmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya özen göstermeliyiz.

Enerji kaynakları; kömür, petrol, doğal gaz, rüzgâr ve güneş gibi çeşitli doğal kaynaklardır. Bu kaynaklar ısı ve enerji üretiminde kullanılarak insan yaşamını kolaylaştırır. Enerji kaynakları; tükenebilir (yenilenemeyen) ve tükenmeyen (yenilenebilen) olmak üzere iki grupta incelenir.

Tükenebilen (Yenilenebilen) Enerji Kaynakları

Kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlardan elde edilen ve bir gün tükenecek olan enerji kaynaklarına denir.

– Yenilenmeyen enerji kaynaklarının fazla kullanımı ya da bu kaynakların kullanımı sırasında yaşanan kazalar büyük doğa sorunların yaşanmasına sebep olabilir.
– Petrol, kömür, doğalgaz gibi fosil yakıtların yanması sonucunda ortaya çıkan gazlar atmosferin yapısının bozulmasına sebep olur. Bu durum hava kirliliğine sebep olabilmektedir. Hava kirliliği de astım gibi solunum hastalıklarına sebep olarak insan sağlığını tehdit etmektedir.
– Petrol dünyada en çok kullanılan enerji kaynakları arasındadır. Petrolün yer altından çıkarılması veya taşınması sırasında yaşanan kazalar su ve toprak kirliliğine sebep olmaktadır.
– Su kirliliği mercanların yok olması, balık ölümleri gibi su yaşamını olumsuz etkilemektedir. Toprak kirliliği ise tarıma ve doğal yaşama zarar vermektedir. Bu durum bitki, hayvan ve insan yaşamını tehdit
etmektedir.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Doğadaki kaynaklardan elde edilebilen ve doğa tarafından sürekli olarak yenilenen /tükenmeyen enerjiye denir.

Doğada varlığı sona ermeyen kaynaklara yenilenebilir enerji kaynakları denilmektedir. Güneş, rüzgâr, su, dalga enerjisi, biyoenerji ve jeotermal enerji yenilenebilir enerji kaynaklarıdır.

Güneş Enerjisi: Güneş ışığından sıcak su, elektrik üretimi, seracılık ve sokak lambalarının aydınlatması gibi birçok alanda yararlanılır.

Güneş enerjisinden yararlanabilmek için bulutlu gün sayısının az olması gereklidir. Bu yüzden güneş enerjisinden yararlanma imkânı Karadeniz’de düşüktür. Güneydoğu Anadolu’da en yüksektir. Çünkü Güneydoğu Anadolu’da
bulutlu gün sayısı azdır.

Hidroelekrik Enerjisi: Akarsuların akış hızından elektrik enerjisi üretmektedir. Dağlık ve engebeli bölgelerde akarsular hızlı aktığı için enerji potansiyeli yüksektir. Doğu Anadolu bölgesel engebeli ve dağlık olduğu için hidroelektrik üretimi o bölgede yaygındır. Marmara Bölgesi’nin yükseltisi az olduğundan hidroelektrik enerji üretimi düşüktür.

Jeotermal Enerji: Fay hattındaki kırıklardan yukarı doğru çıkan sıcak sular önemli enerji kaynağıdır. Jeotermal enerji ile elektrik üretimi (Denizli Sarayköy, Aydın Germencik) yapılır, konutların ve seraların ısıtılması gibi birçok alanda kullanılır. Ülkemizde jeotermal enerji potansiyeli çoktur. Fakat yeterince değerlendirilememektedir.

Rüzgâr Enerjisi: Rüzgâr tribünlerinin dönmesiyle elektrik üretilir. Yeni gelişen ve yayılan bir alternatif enerji kaynağıdır. Çevreyi kirletmeyen temiz bir enerji kaynağıdır. Genelde deniz kıyılarında yaygındır.

Muğla, Bodrum, Çanakkale, Çeşme’de ve birçok alanda santralleri bulunmaktadır.

Yenilebilir enerjinin çevreye zararı azdır. Bu yüzden kullanım alanı genişletilmelidir.

Doğal Kaynakların Bilinçsiz Kullanımı

Doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi, aşırı avlanma, ormanların tahrip edilmesi, aşırı otlatma, sanayi tesislerinin denetlenmemesi ve plansız kentleşme gibi etmenler doğal kaynakların yok olmasına sebep olmaktadır.

Doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi kuraklık, hava kirliliği, su kirliliği, erozyon, heyelan, gıda yetersizliği ve küresel ısınma gibi sorunlara sebep olmaktadır.

Yaşanan tüm bu sorunlar insanları, doğayı ve hayvan yaşamını olumsuz etkilemektedir. Örneğin küresel ısınma sonucu dünyada buzullar erir. Bu durum kutup ayılarının neslinin tükenme tehlikesini ortaya çıkarır. Kuraklık sebebiyle birçok insan susuzluk ve açlık tehlikesiyle baş başa kalır. Bu tehdide karşı insanlar yaşadıkları yerlerden göç eder.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Konuları için tıklayınız.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 2 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları