6. Sınıf Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Daveti: Medine Dönemi Konu Anlatımı

6. sınıf konu anlatımları. 6. sınıf Hz. Muhammed’in Hayatı Konu Anlatımı. 6. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 6. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konu anlatımı, 6. sınıf Hz. Muhammed’in Hayatı Konu Anlatımı işte yazımızda.

Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Daveti: Medine Dönemi

Müslümanlar Medine’de ilk iş olarak toplu ibadet edilecek ve istişare yapılabilecek bir yere ihtiyaç duydular. Bunun için “Peygamber Mescidi” anlamına gelen Mescid-i Nebi’yi ve bitişiğine Hz. Peygamber ile ailesinin kalacağı bir yer inşa ettiler. Kimsesiz ve yoksul Müslümanların barınması için de mescide suffe denen bir bölüm eklendi. Burada kalanlara da ashab-ı suffe denildi. Mescid-i Nebi’de ve suffede Hz. Peygamber’den Kur’an dinlenilir, sohbet edilir, ibadet ve eğitim yapılır, konuklar ve elçiler ağırlanır, sorunlar istişare ile çözüme kavuşturulur, okuma yazma teşvik edilirdi. Suffede yetişenlerden bazıları başka topluluklara öğretmen olarak gönderilmiştir. Hz. Muhammed (s.a.v.), Medine’de toplumsal bütünleşmeyi sağlamak için Mekkeli muhacirler ile Medineli ensar arasında kardeşlik ilan etti. Her ensar muhacirlerden biriyle kardeş olup maddi imkânlarını paylaştı. İslam kardeşliği ile önceden aralarında kan davası olan Medineli Evs ve Hazreç kabileleri barıştılar. Müslümanlar ile Yahudiler, Hristiyanlar ve Medine çevresinde yaşayan kabileler arasında Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hakemliğinde Medine Sözleşmesi adı verilen bir antlaşma yapılarak insan hakları eşit şekilde korundu. Böylece uzun yıllar savaşan farklı inançlardan insanlar ve kabileler de aynı şehirde, bir arada ve barış içinde yaşadı.

Mekkeli müşrikler, Müslümanlara Medine’de de düşmanlık yaptılar. 624 yılında müşrikler bin kişilik, Hz. Peygamber de üç yüz kişilik bir orduyla Bedir’de savaştılar ve savaşı Müslümanlar kazandılar. Bedir’in intikamını almak için 625 yılında Mekkeliler üç bin kişilik bir ordu hazırlayarak Hz. Peygamber’in bin kişilik bir ordusu ile Uhud Dağı’nın yanında savaştılar. Arkadan yapılacak süvari saldırısını engellemek için Ayneyn Tepesi’ne yerleştirilen elli okçu yerlerini terk edip savaş meydanına inince, Müslümanlar arkadan saldıran atlı birlikler nedeniyle savaşı kaybettiler.

Bu savaşta Hz. Peygamber yaralandı ve amcası Hz. Hamza da şehit düştü. 627 yılında Mekkeli müşrikler, Müslümanları yok etmek için on bin kişilik bir ordu ile Medine’yi kuşattılar. Hz. Peygamber Selman-ı Fârisi adlı sahabinin şehrin etrafına hendek kazma fikrini uyguladı. Mekkelilerin, hendekleri aşma girişimleri başarısız olunca kuşatmayı sona erdirip geri çekildiler. 628 yılında Hz. Peygamber ve beraberindeki bin beş yüz kadar Müslüman Kâbe’yi ziyaret ve haccetmek için Mekke’ye doğru yola çıktı. Hudeybiye’de Müslümanlarla, onların Kâbe’yi ziyaret etmelerini istemeyen Mekkeli müşrikler arasında Hudeybiye Antlaşması adı verilen 10 yıllık bir barış antlaşması yapıldı. Müslümanlar o yıl Kâbe’yi ziyaret etmeden Medine’ye geri dönüp ertesi yıl (629) iki bin kişiyle hac yaptılar. Bu arada İslam dini daha hızla yayılıyordu. Hz. Peygamber oluşan barış ve huzur ortamından yararlanarak başta Bizans İmparatoru, İran Kisrası, Habeş Necaşisi, Mısır Mukavkısı olmak üzere komşu ülke hükümdarlarına İslam’a davet mektupları gönderdi. Böylece İslam dini ve devleti çevre bölgelerde de tanınmış oldu. 630 yılında Mekkelilerin barış antlaşmasını bozmaları nedeniyle Hz. Peygamber on bin kişilik bir orduyla Mekke’yi kuşatıp savaşmadan fethetti. Kabe’yi putlardan temizledi ve şirki yasakladı. 632 yılında Hz. Peygamber, yüz bini aşkın Müslüman’la hac ibadeti ve Arafat’ta veda niteliğinde bir konuşma yaptı. Bu son hacca “Veda Haccı” son konuşmaya da “Veda Hutbesi” denildi. Hz. Muhammed (s.a.v.), Veda Haccı’ndan sonra Medine’ye döndü. Bir süre sonra rahatsızlandı. Mescide gidemedi ve namaz kıldırması için Hz. Ebu Bekir’i görevlendirdi. Hastalığı ağırlaşan Hz. Peygamber, 8 Haziran 632 tarihinde 63 yaşında iken vefat etti. Müslümanlar bu ayrılığa çok üzüldüler ve bu durumu çok zor kabullendiler.

6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları için tıklayınız.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 20 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları