6. Sınıf Gaz Yakıtlar Konu Anlatımı
6. sınıf Fen Bilgisi dersinde, gaz yakıtların ne olduğunu, özelliklerini ve kullanım alanlarını detaylı bir şekilde öğreneceğiz. Ayrıca, bu yakıtların enerji verimliliği, çevresel etkileri ve alternatif enerji kaynaklarıyla olan ilişkisi üzerinde duracağız. Gaz yakıtların avantajları, kullanım kolaylıkları ve çevre dostu özellikleri sayesinde enerji üretiminde neden önemli bir yer kapladığını keşfedeceğiz.
Gaz Yakıtlar
LPG (Likit Petrol Gazı-Sıvılaştırılmış petrol gazı), doğal gaz, hava gazı, biyogaz ve metan gaz yakıtlara örnek olarak verilebilir. Gaz yakıtlar kül ve duman oluşturmadığı için katı ve sıvı yakıtlara göre çevreye daha az zarar verir.
Doğal gaz: Ülkemizde ev ve sanayide yakıt olarak kullanılır. Doğal gaz kömür gibi havayı kirletmez, doğa dostudur.
Ayrıca doğal gazla çalışan otobüslerde vardır. Doğal gaz ülkemizde yeteri kadar çıkmadığı için komşu ülkelerden ithal edilmektedir.
LPG (Likit Petrol Gazı): Sıvılaştırılmış petrol gazıdır. Petrolün rafinerilerde ayrılması sırasında gaz olarak açığa çıkar. Daha sonra sıvılaştırılarak tüp içerisinde saklanır. Mutfakta yemek yapmak amacıyla ve otomobillerde yakıt olarak kullanılır.
Hava gazı: Taş kömürünün ısıtılması ile elde edilir. Isınma ve aydınlanma amacıyla kullanılır. Günümüzde kullanımı çok yaygın değildir.
Biyogaz: Bitki ve hayvan atıklarının çürümesi sonucu oluşan gazdır. Biyogaz ile elektrik üretiminde ve ısınmada yararlanılır.