6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 29-30

Karatay

Sizler için hazırladığımız 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ünite 1 Sayfa 27-28 yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Sayfa 29-30 Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Sayfa 29 Ders Kitabı Cevapları

DÜŞÜNÜP DEĞERLENDİRELİM

1. El fenerinin ışığını açtığınız zamandaki gözlemleriniz nelerdir? Temsili gerçekleştirilen tutulma çeşidi hangisidir? Yazınız.

Cevap:
El fenerinin ışığını açtığınızda Dünya modeli ile Ay modeli arasında gölge oluşur. Ay, Dünya’nın gölgesine girmiş gibi görünmez. Bu temsili gerçekleştirilen tutulma çeşidi Güneş Tutulması’dır. Güneş Tutulması, Dünya’nın Ay’ın önünden geçtiği ve Ay’ın Güneş’in yüzeyini kısmen veya tamamen örttüğü bir olayı temsil eder.

2. Ay modelini el fenerine en yakın konuma getirdiğiniz zamandaki gözlemleriniz nelerdir? Temsili gerçekleştirilen tutulma çeşidi hangisidir? Yazınız.

Cevap:
Ay modelini el fenerine en yakın konuma getirdiğinizde, Dünya modelinin arkasına yerleştirilir ve Dünya modelinin gölgesi Ay modelinin üzerine düşer. Ay, Dünya’nın gölgesinde tamamen veya kısmen kaybolur. Bu temsili gerçekleştirilen tutulma çeşidi Ay Tutulması’dır. Ay Tutulması, Dünya’nın Ay’ın önüne geçtiği ve Ay’ın Güneş’ten gelen ışığı tamamen engellediği bir olayı temsil eder.

6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Sayfa 30 Ders Kitabı Cevapları

ÜÇ TAŞ MI, ÜÇ GÖK CİSMİ Mİ?

Üç Taş, MS 1400’lü yıllardan beri iki kişi ile oynanan bir strateji oyunudur. Her oyuncu sırayla taşını çizgi üzerinde hareket ettirerek yatay veya dikey olarak üç taşını yan yana getirmeye çalışır.
Taş, rakip oyuncunun bir sonraki hamlesi hesaba katılarak hareket ettirilmelidir. Çünkü oyuncular bir yandan üç taşı yan yana getirmeye çalışırken bir yandan da rakip oyuncuya engel olmak zorundadır.
Peki, Üç Taş oyununu “Üç Gök Cismi” oyununa çevirmeye ne dersiniz? Haydi, başlayalım.
Güneş, Dünya ve Ay yazılı etiketleri mavi ve kırmızı taşların üzerine sırasıyla yapıştıralım. Dokuz köşe ve köşeleri birbirine bağlayan çizgilerden oluşan oyun zeminini hazırlayalım.

“Üç Gök Cismi” Oyunu Kuralları

• Oyuncuların her biri farklı renkte üç adet taş alır.
• Oyuna kura ile başlanır. Kura sonunda kazanan oyuncu ilk taşı dokuz köşeden birine koyar. Daha sonra oyuncular belirledikleri stratejiye göre taşlarını sırasıyla istedikleri köşeye yerleştirir.
• Oyuncular, ellerindeki üç taşı da oyun alanına bırakmadan oyun alanındaki hiçbir taşı oynata- maz yani hamle yapamaz.
• Taşlar yerleştirildikten sonra sırası gelen oyuncu, çizgi üzerinden taşı hareket ettirir. Görsel 127
• Oyuncular, dokundukları taşı oynamak zorundadır.
• Güneş tutulması ya da Ay tutulması sırasına göre üç gök cisminin yazılı olduğu taşları yan yana ya da alt alta dizen oyuncu oyunu kazanır.

Yanda bu oyundan bir kesit verilmiştir. Mavi taşların sahibi bir numaralı oyuncu oyunu kazandığını iddia etmektedir. Kırmızı taşların sahibi iki numaralı oyuncu ise doğru sıralama yapılmadığı için oyunun devam etmesi gerektiğini söylemektedir.

Haklı olan kimdir? Nedenini açıklayalım.

Cevap:
İki numaralı oyuncu haklıdır. Bir numaralı oyuncunun taşlarının dizilişi, herhangi bir tutulma olayını temsil etmediği için oyun devam etmelidir.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ünite 1 Sayfa 29-30 Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 1 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları