6. Sınıf Binalarda Isı Yalıtımı Konu Anlatımı
6. sınıf Fen Bilgisi dersinde, binalarda ısı yalıtımının önemini ve nasıl gerçekleştirildiğini detaylı bir şekilde öğreneceğiz. Yalıtım malzemeleri, yalıtım yöntemleri ve binalarda ısı yalıtımının sağladığı avantajlar üzerinde duracağız. Ayrıca, ısı yalıtımının çevresel etkileri ve sürdürülebilir binaların inşasındaki rolünü keşfedeceğiz.
Binalarda Isı Yalıtımı
Binalarda Isı Yalıtımı
Dış ortam sıcaklığı düşük olduğunda ısıtma sistemleri, dış ortam sıcaklığı yüksek olduğunda ise soğutma sistemleri ev içerisindeki ideal ortam sıcaklığını korumak için kullanılmaktadır. Bu sistemlerin çalışması için enerji gereklidir.
-Isı yalıtımı aşırı enerji tüketimini azaltır, enerjinin verimli kullanılmasına katkı sağlar.
-Binalarda ısı yalıtımı tesisat sisteminde, çatı, dış duvarlar, zemin, kapı ve pencerelere uygulanmaktadır.
-Binaların duvar, döşeme ve çatılarda; cam yünü, taş yünü, bazı plastik köpükler, poliüretan köpüğü ve ahşap yünü gibi maddeler kullanılmaktadır.
-Pencerelerdeki çift cam uygulamalarında iki cam arasında havanın olmaması ısı geçişini azaltır.
Yalıtımda Kullanılan Malzemeler
Isı yalıtımını gerçekleştirebilmek için kullanılan malzemelere ısı yalıtım malzemeleri denmektedir. Yalıtım malzemelerinin kullanım amaçları ve yerleri farklıdır. Isı yalıtımının iyi sonuç verebilmesi için kullanılan malzemelerin ısı akışını yavaşlatabilmesi, minimum ve maksimum sıcaklıklarda/soğukluklarda yalıtım özelliğini kaybetmemesi gerekmektedir.
Taş yünü: Suyu itme ve yangın güvenliği içerme özelliğine sahiptir. Doğal hammaddeden üretilir ve bu yönüyle çevrecidir. İçerisindeki elyaflar sayesinde sesleri iyi bir şekilde izole edebilmektedir. Genel olarak çelik kapı, çatı, elektrikli ev aletleri gibi yerlerde ısı yalıtımı için kullanılmaktadır.
Cam yünü: Yapısındaki elyaf sayesinde ses izolasyonu sağlamaktadır. Sıcaklık değişiminden etkilenmez. Ayrıca nem ya da pas tutmaz, rutubetlenme olmaz. Cam malzemeden üretildiği için yıllarca küflenmeden kullanıma uygundur. Asansör boşlukları, iç bölmeler, betonarmeler ve ahşap bina iç yüzeyleri vb. alanlarda ısı yalıtım malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Katran: Siyah ve yoğun bir yağ olan katran kısa ömürlü bir yalıtım malzemesidir. Çatı ve tavan bölümlerinde ısı yalıtımı amacıyla kullanılmaktadır.
Tahta: Çabuk alev alabilme özelliğine sahip olduğu için çok fazla tercih edilmez. Dış ve iç döşemeler için yalıtım malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Plastik: Isıyı içine hapseden yapısı sayesinde evlerde ısının korunmasını sağlar. Hem iç hem de dış cephede yalıtım amaçlı kullanılmaktadır.
Bakalit: Sentetik bir reçine olan bakalit, ısı yalıtımında farklı bir malzemeye gerek duyulmadan tek olarak da kullanılabilir. Özellikle elektrikli aletlerde ısı yalıtımını gerçekleştirmek için kullanılmaktadır.
Genleştirilmiş Polistiren (EPS): Petan gazı aracılığıyla polistiren taneciklerinin genleştirilmesiyle elde edilen bir ısı yalıtım malzemesidir. Kullanıldığı süre boyunca incelmez göstermez. Uzun ömürlü bir kullanıma sahip olduğu için iyi izolasyon sağlar. Esnek ve hafif yapılı olduğu için taşıyıp şekil vermesi ve de uygulaması kolaydır. Binaların teras ve çatılarında, darbe sesi yalıtımlarında, soğuk hava depoları ve döşemelerde, boru ve tank yalıtımlarında kullanılan bir malzemedir.